Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici yazdı: Favipiravir ve Hidroksiklorokin skandallarını görmeyen medya

Medya ombudsmanı Faruk Bildirici, kişisel blogunda “Favipiravir ve Hidroksiklorokin skandallarını görmeyen medya” başlıklı yazısını yayımladı.

Sağlık Bakanlığı’nın favipiravir ve hidroksiklorokin haplarını insanlara boşuna kullandırdığını, bunda skandalı zamanında görmeyen medyanın rolünün büyük olduğunu yazan Bildirici, “Bilim insanlarının uyarılarına rağmen bu ilaç da kullanılmaya devam edildi. Sağlık Bakanlığı, bununla da yetinmeyip Mayıs 2021’de de favipiravirin 12-15 yaş arasındaki çocuklarda da kullanılmasına izin verdi. Ne yazık ki, bu ilacın bilimsel araştırmayla etkisizliğinin kanıtlanmasına rağmen kullanılmaya devam edilmesine medyadan güçlü itirazlar gelmedi. Türk Tabipleri Birliği’nin ‘Sağlık Bakanlığı’nın favipiravir politikası bilimin ve halk sağlığı ilkelerinin çiğnenmesidir’ başlıklı açıklaması da yaygın medyada ilgi görmedi. Hürriyet’in sağlık yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, bu ilacın kullanılmasına karşı çıkan ender yazarlardan biriydi. ‘Favipiraviri boşuna mı yuttuk’ başlıklı bir yazı yazdı.  Düşüncesini de ‘Son bilimsel verilere bakılırsa favipiraviri boşuna yuttuğumuz anlaşılıyor’ diye özetledi. Müftüoğlu, bu yazısında ‘Aslında daha en başta bile etkinliği konusunda hepimizin -herkesin- ciddi kuşkuları vardı’ görüşünü dile getirdi ama bu doğru değildi. Medya bugüne değin favipiravir ile ilgili bilimsel itirazları insanların bilgisine sunmak bir yana tamamen görmezden geldi; filyasyon ekiplerinin bile Korona hastalarının kapılarına favipiravir bırakmasını izlemekle yetindi. Milyonlarca tablet tüketildi bu ilaçtan. Medyanın günahı büyük. Toplum sağlığını gözetmek ve eleştirel yaklaşmak yerine iktidarın her uygulamasını alkışlamaya hazır yaygın medya favipiravir konusunda da görevini yapmadı. Tıpkı ciddi yan etkileri olduğu kanıtlanınca sessiz sedasız kullanımdan kaldırılan hidrosiklorokin konusunda olduğu gibi” ifadelerini kullandı.

Bildirici’nin yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.