Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (8 Aralık 2021): Kabine toplanıyor

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, trafik ve hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklığı şöyle: 

Ülkemiz genelinin çok bulutlu ve yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. 

İstanbul’da aralıklı sağanak yağışlı olacak, sıcaklık 11 derece. İzmir’de hava 13, Antalya’da 12, Ankara’da 7, Diyarbakır’da ise 5 derece olacak. Saydığım bu illerin hepsinde sağanak yağış bekleniyor. 

İstanbul’da trafik yoğunluğu şu anda yüzde 50’lerde görünüyor.

  • Sırada Türkiye gündemi var.

Ekonomi ile başlayalım:

Güne başlarken dolar kuru 13 lira 54 kuruş, euro kuru ise 15 lira 29 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 1.981 puanda kapamıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 778 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 75,14 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2020 yılı eğitim ve sağlık harcamaları istatistiklerini açıklayacak. 

EPGİS, motorinin litresinin 66 kuruş zamlandığını duyurdu. Motorinin litresi bu zamla birlikte 10 lirayı aştı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, dün (7 Aralık) beş ve yedi yıl vadeli iki tahvil ihalesi düzenledi ve piyasaya 3 milyar 282,8 milyon lira borçlandı. Merkez Bankası’nın (MB) faizi yüzde 15’e indirmesine rağmen Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yüzde 21,54 basit faizle borçlanması dikkat çekti.

Bugün Medyascope’ta saat 13.30’da “Murat Kubilay ile Herkes İçin Ekonomi” programı olacak. Kaçırmamanızı tavsiye ederim. 

Siyasetin gündemiyle devam edelim.

Hareketli bir gün bizi bekliyor. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ziyaret ettiği Katar’dan Türkiye’ye döndü. Erdoğan bugün, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 40. İl Müftüleri İstişare Toplantısı’na katılacak. Daha sonra ise kabine toplantısına başkanlık edecek. Kabine toplantısında neler konuşulacağını hemen aktarayım: Tabii ki gündem ekonomiden oluşuyor. Toplantıda, döviz kurlarında yaşanan hareketlilik ele alınacak, stokçulara yönelik cezaların artırılmasına yönelik adımlar konuşulacak. Yeni asgari ücret ile ilgili tarafların bir araya geldiği toplantılar sürüyor. Görüşmelerde gelinen aşama da kabinenin gündeminde olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan Katar’daki temaslarını kabineye aktaracak. Ayrıca, koronavirüs salgınıyla ilgili son gelişmeler de kabinenin gündeminde olacak.

Devam edelim. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktisatçı Prof. Dr. Tuncer Bulutay’ın Hacı Bayram Camisi’nde kılınacak cenaze namazına katılacak, Şanlıurfa Dernekleri Buluşması’na gidecek. 

İYİ Parti lideri Meral Akşener bugün Manisa’da. Akşener, Turgutlu ve Akhisar ilçelerinde esnafla bir araya gelecek, belediye başkanlıklarını ziyaret edecek, Şehzadeler ilçesinde esnaf ziyaretinde bulunacak.

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan bugün saat 14:00’te Haftalık Değerlendirme Toplantısı düzenleyecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda İçişleri ile Sanayi ve Teknoloji bakanlıklarının 2022 yılı bütçeleri görüşülecek.

Kısaca düne bakalım. 

Ankara’da 15 Temmuz 2020’de alkollü bir sürücünün bisikletine çarpmasıyla hayatını kaybeden Umut Gündüz’ün (19) ölümüne neden olan kişinin tutuksuz yargılandığı davanın ikinci duruşması dün yapıldı. Sanığın tutuklanması talebi bir kez daha reddedilirken bir sonraki duruşmanın 27 Aralık’ta yapılacağı açıklandı. Karara tepki gösteren Umut Gündüz’ün babası Menderes Gündüz, “Yaşanan ölümlerden bu katiller kadar komik cezalar veren bu mahkemeler de sorumludur” dedi.

Boğaziçi Üniversitesi Genel Sekreteri Nedim Malkoç’un şikayeti üzerine bir öğrenci dün gözaltına alındı. İstanbul Adliyesi’ne sevk edilen Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi, savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı. 

  • Şimdi de dünya gündemine bakalım. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Katar’dan döndüğünü söylemiştim ancak neler yaşandığını anlatmamıştım. Bir başka önemli konuysa Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in görüşmesiydi. Dış haberler servisi editörümüz Senem Görür, bugün bizlere hem Erdoğan’ın Katar temaslarını hem de Biden-Putin görüşmesini aktaracak. Merhaba Senem, günaydın!

Senem Görür: Merhaba Gamze! Günaydın. 

Gamze Elvan: Senem, söz sende. 

Senem Görür: Tabii. Öncelikle Katar ile başlayalım istersen. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komitesi’nin yedinci toplantısına katılmak için Katar’ın başkenti Doha’daydı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ziyaretten önce havalimanında kameralar karşısına geçmiş ve 2021 yılına dek Katar ile çeşitli alanlarda 69 adet anlaşma imzaladıklarını söylemişti. O yüzden bu ziyaretinde de Türkiye ile Katar arasında çeşitli anlaşmalara imza atılacağını tahmin ediyorduk. Bugün de o anlaşmaların detayları geldi. Nedir bu detaylar diye soracak olursan, hem sen hem de dinleyicilerimiz, Katar ile Türkiye arasında 15 yeni anlaşma imzalandı. Bu 15 yeni anlaşmanın 12’si Erdoğan ve Katar Emiri El Sani’nin katılımıyla imzalandı. İki ülkenin merkez bankalarının swap anlaşmalarını da uzattıkları daha sonra açıklandı. Tabii Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Katar ziyareti Türkiye’de muhalefetin de dikkatini çeken ve izledikleri ziyaretlerden biri. Yine nedenini de hemen söyleyeyim. Cumhurbaşkanı Erdoğan Katar’a varmadan önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Katarlı mevkidaşı kameralar karşısına geçmişti. Çavuşoğlu’na “Katar, Türkiye’nin yaşadığı ekonomik kaosa nasıl katkıda bulunabilir? Katar’dan mali destek mi talep edeceksiniz?” sorusu yöneltmişti. Çavuşoğlu da bu soruya, “Türkiye ekonomisi büyük ümitler veriyor, herkes için cazip hale geliyor. Birçok ülkenin Türkiye’ye yatırım yapmak istediğini sizler de görüyorsunuz” yanıtını vermişti. Günün sonunda imzalanan anlaşmaların detayları geldikçe kamuoyunda “Katar, Türkiye’nin derdine ekonomik olarak deva olabilir mi?” sorularıyla daha da karşılaşacağız gibi görünüyor. Ha bir de unutmadan şunu söylemekte yarar var. Biliyorsun, Kabil Havalimanı’nın işletilmesi konusu bir süre Türk dış politikasında konuşulan tek konuydu. Fakat sonra rafa kalktı. Katar bu konuda oldukça istekliydi. Paylaşılan haberlere göre de Kabil’de bulunan havalimanının işletilmesi için Katar hem Türkiye hem de Taliban ile beraber çalışacakmış. Bunu da not düşmekte yarar var.

Şimdi gelelim bir diğer önemli konuya. Dün dünyanın gözü kulağı Putin-Biden görüşmesindeydi desek yanılmayız herhalde. Çünkü ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, güvenlikli bir video ağı üzerinden organize edilen bir toplantıda bir araya geldi. Görüşme 18:06 gibi başladı ve iki saat sürdü. Liderlerin Ukrayna’da yaşananları konuşacaklarını zaten önceden tahmin ediyorduk ama görüşme sonrası özellikle Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada Ukrayna meselesine büyük bir zaman ayrılmış gibi duruyor. Ukrayna’da neler oluyor peki? Bölgede sıcak bir çatışma riski var. Uzun zamandır Rusya bölgeye asker konuşlandırıyor, Batılı kaynaklar bu sayının 100 bine ulaştığını iddia ediyor. Hatta 2022 yılının başlarında 175 bin asker ile Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edebileceği endişesi var. Bu yüzden Ukrayna meselesi ABD dış politikasının en önemli ve güncel meselelerinden biri. Tabii olası bir işgal konusunda da ABD ve NATO’nun nasıl pozisyon alacağı merak konusu. Bu yüzden bu görüşme önem taşımaktaydı. Görüşme sonrası anlıyoruz ki, Beyaz Saray’dan gelen resmi bir açıklama var, Biden yönetiminin bu konudaki adımlarından biri yaptırım uygulamak olacak. Özellikle de ekonomik yaptırımlar. Neler olabilir bu ekonomik yaptırımlar? Rus şirketlerine, bankalarına ve Rusya Doğrudan Yatırım Fonu’na yaptırım uygulanabilir. Putin’in yakın çevresinde bulunan oligarklar ve aile üyeleri kara listeye dahil edilebilir ya da Rusya, küresel ekonomik ödeme sistemi SWIFT’ten çıkarılabilir. Bunların hepsi spekülatif ama olası ihtimaller. Zaman içinde göreceğiz ve takip etmeye devam edeceğiz Gamze.

Gamze Elvan: Senem Görür aktardıkların için çok teşekkürler.

Başka bir haberle devam ediyoruz. Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinde 15 kişilik suikast timinde yer alan şüphelilerden birinin Fransa’da havalimanında yakalandığı duyuruldu. Reuters haber ajansının Fransız basınına dayandırdığı habere göre, Suudi Arabistan Kraliyet Muhafızları’nın eski üyesi 33 yaşındaki Halit Aedh El-Otaibi, Paris’ten Riyad’a uçmak üzereyken havalimanında gözaltına alındı. 

  • Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarında son hafta heyecanı, dün akşam (7 Aralık) dört grupta oynanan sekiz karşılaşma ile başladı. Temsilcimiz Beşiktaş, deplasmanda konuk olduğu Borussia Dortmund’a 5-0 mağlup oldu ve Devler Ligi’ne puan alamayarak veda etti. Beşiktaş, UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarında Fenerbahçe’nin ardından “0” çeken ikinci Türk kulübü olarak da tarihe geçti. Siyah-beyazlılar aynı zamanda, bu sezon Devler Ligi gruplarında puan alamayan tek takım oldu. 

Şampiyonlar Ligi’nde dün (7 Aralık) oynanan karşılaşmalarda alınan skorlar şöyle:

RB Leipzig 2-1 Manchester City

Paris Saint-Germain 4-1 Club Brugge

Ajax 4-2 Sporting Lizbon

Borussia Dotmund 5-0 Beşiktaş

Porto 1-3 Atletico Madrid

Milan 1-2 Liverpool

Real Madrid 2-0 Inter

Shakhtar Donetsk 1-1 Sherif Tiraspol

Bu sonuçların ardından Manchester City, Paris Saint-Germain, Liverpool, Atletico Madrid, Ajax, Sporting Lizbon, Real Madrid ve Inter, gruplarını ilk iki sırada tamamlayarak adlarını son 16 turuna yazdırmayı başardı. UEFA Şampiyonlar Ligi gruplarında son hafta heyecanı, bugün (8 Aralık) dört grupta oynanacak sekiz karşılaşma ile devam edecek. 

Öte yandan Galatasaray ve Fenerbahçe kulüplerinin kadın futbol takımları, dün (7 Aralık) ilk kez karşı karşıya geldi. Fenerbahçe, kadınlara yönelik şiddete karşı farkındalık yaratmak için NEF Stadyumu’nda oynanan müsabakayı 7-0 kazandı.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 22 bin 687 yeni vaka tespit edildi. 198 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla, toplam uygulanan doz sayısı 121 milyon 169 bin 711’e çıktı.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Saat 12.00’de “Berrin Sönmez ile Feminist Bakış”, saat 12.30’da “Müge İplikçi ile Sabun Köpüğü” programları olacak. Saat 17.00’de “Transatlantik”, saat 18.00’de “Aydın Selcen ile Gündem Dışı”, saat 20.00’de “Adını Koyalım”, saat 21.30’da ise “Femfikir” programları ekranlarımızdan yayınlanacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle,

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.