Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Lübnanlı sanatçı Kamil Mrue, İstanbul’daki ilk kişisel sergisini açtı: “Lübnan’da hayat şartları kötüye gitti, tuvallerim beş yıl dolapta kaldı ama ben vazgeçmedim”

Lübnanlı sanatçı Kamil Mrue’nin İstanbul’daki ilk kişisel sergisi “BLAK”, Kuzguncuk’taki Art Nouveau‘da 10 Aralık’ta ziyarete açıldı. Tuvallerini deneysel bir platform olarak kullanan sanatçının sergisi, siyah rengi ön plana çıkarttığı eserlerden oluşuyor. Kendisini “İstanbul hayranı” olarak tanımlayan Mrue, İstanbul’da açtığı ilk sergisini, eserlerinin Beyrut’tan İstanbul’a geliş hikayesini ve resimlerini Medyascope‘a anlattı. 

Kamera & Kurgu: Ali Macit

Aldığı eğitimin ardından artık dans eğitmeni olmak istediğinden emin olduğunu söyleyen Mrue, “Dans öğretmeni olmaya karar verdim çünkü dans benim tutkum” dedi. Mrue, Lübnan’da modern dans ile uğraşan bir erkek olarak, yaptığı işten dolayı ciddiye alınmadığından yakınıyor çünkü “Ne iş yapıyorsun?” sorusuna verdiği, “Dans öğretmeniyim” cevabı insanlar için hiçbir zaman yeterli olmamış. İnsanlar her seferinde “Tamam, dans ediyorsun ama asıl ne iş yapıyorsun?” diye sorsalar da o dans tutkusu nedeniyle topluma karşı durmuş.

“Dans ederken ciddi olmayı tercih ettim ama resim yaparken öyle değilim”  

25 yıl dans dersleri verdikten sonra, başka bir macera arayışı Mrue’yi resim yapmaya itmiş. “Dans ederken ciddi olmayı tercih ettim ama resim yaparken öyle değilim” diyen Mrue, resim yapmaya eğitim almadan başlamış. Kendini “ressam” değil “sanatçı” olarak niteleyen Mrue, stilini ise “özgür, enerjik ve hayal gücü dolu” olarak tanımladı.

“Stilim çok serbest olduğu için gittiğim galerilerin çoğundan kabul görmedim”

İlk sergisini 2013 yılında Beyrut’ta Cafe de Prague’da 10 tablo ile açan Mrue, tablolarının hiçbiri alıcı bulamasa da vazgeçmemiş. İlk sergisindeki eserlerini, bir devlet hastanesine yangın merdiveni yaptırmak için açık artırmaya çıkarmaya karar verdiğini anlatan Mrue, bu müzayedede eserlerinin hepsini sattığını ve ilerleyen yıllarda Cafe de Prague’da dört sergi daha açtığını söyledi.  

Ardından 2014’te Lübnan’da Galerie Exode‘da bir karma sergi düzenleyen Mrue, ilk kişisel sergisini 2015’te Galerie L’Irregulier‘de açmış. Zaman içinde sanatını seven müşterileri için birçok özel sergi de düzenleyen Mrue’nin tabloları ayrıca Birleşmiş Milletler aracılığıyla Japonya, Mısır ve Avustralya’da sergilenmeye devam ediyor.

“Lübnan’da hayat şartları kötüye gitti, tuvallerim beş yıl dolapta kaldı ama ben vazgeçmedim”

Mrue kendisini “İstanbul hayranı” olarak tanımlıyor. 2010 yılından beri İstanbul’u ziyaret eden sanatçı, bir İstanbul seyahati sırasında Kuzguncuk’ta gezerken butik bir galeri olan Art Nouveau ile karşılaşmış. Mekanın enerjisine hayran kalan sanatçı, kısa bir süre içinde burada kişisel sergisini açmaya karar vermiş.

Lübnan’da kötüye giden hayat şartları nedeniyle “Tuvallerimden bazıları birkaç yıl boyunca dolapta durdu ama vazgeçmedim” diyen Mrue, ziyaretçilerini uzak diyarlara yolculuğa çıkartmak amacıyla eserlerini Beyrut’tan İstanbul’a getirdi. Mrue’nin BLAK’teki eserleri akrilik boya kullanılarak yapılan soyut resimlerden oluşuyor. Tuvallerini Lübnan’da yıllardır süregelen iç savaşın zorlukları karşısında korumayı başaran Mrue, siyah rengin başrolde olduğu sergisi “BLAK” ile ziyaretçilerine deneysel bir oyun alanı yaratmayı amaçlıyor. İlk olarak 12 Kasım tarihinde açılması planlanan sergi, eserlerin Türkiye’ye getiriliş sürecinde yaşanılan bürokratik sorunlar nedeniyle ertelendi. Sergi, 10 Aralık tarihinde ziyaretçilere kapılarını açtı. Toplam 23 eserden oluşan sergi, sene sonuna kadar ziyaret edilebilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.