Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta (17-23 Aralık): Sizin için seçtiklerimiz

Derleyen: Edanur Tanış & Tuğbanur Toprak 

Herkese şimdiden iyi hafta sonları! Medyascope olarak sizin için bu hafta izleyebileceğiniz filmleri ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri derledik. Şimdiden iyi okumalar!

Vizyondaki filmler

Salgın günlerinde sinema salonlarından uzakta kaldık. Belki bu hafta sinema salonunda film izlemek isterseniz diye sizler için vizyonda olan birkaç film seçtik:

  • House of Gucci (Gucci Ailesi)

Film, modaevi Gucci’nin kurucusu Guccio Gucci‘nin torunu Maurizio Gucci’nin cinayeti sonucu öne ve devamında yaşananlara odaklanıyor. Filmde Maurizio Gucci’yi öldürmekle suçlanan eski eş karakterine Lady Gaga hayat veriyor. Filmin başrolünde ise Adam Driver’ı görüyoruz.

Filmin fragmanını buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

  • Sen Ben Lenin

Filmde, Karadeniz’de küçük bir sahil kasabasında kıyıya vuran Lenin heykelinin, başbakanın katılımıyla gerçekleşecek açılış töreninden önce çalınması ve Ankara’dan görevlendirilen iki polisin kayıp Lenin heykelinin peşine düşmesiyle gelişen olaylar anlatılıyor. Filmin oldukça kalabalık oyuncu kadrosunda, başrolleri Barış Falay ve Saygın Soysal paylaşıyor.

Filmin fragmanını buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

Ayrıca filmin basın gösterimine dair Medyascope yazımızı okuyabilir, Işın Eliçin’in filmin yönetmeni Tufan Taştan ile yaptığı söyleşiyi ise buradan hem izleyebilir hem de okuyabilirsiniz. 

  • Satranç (The Royal Game)

Stefan Zweig‘in aynı adlı romanından uyarlanan Satranç, varlıklı bir noterken sakladığı önemli bilgiler yüzünden Naziler tarafından tutuklan Josef Bartok’un satrançla olan hikayesini anlatıyor. Geçtiğimiz hafta vizyona giren Satranç’ı (The Royal Game) izlemeye fırsat bulamadıysanız, filmin hâlâ vizyonda olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.

Filmin fragmanına buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

Gösterimdeki oyunlar

Belki de uzun zamandır tiyatroya gitmemişsinizdir? Tiyatro sahneleri koronavirüs önlemleri kapsamında bir açıldı bir kapandı. Salgın günlerinde çevrimiçi oyun izlesek de tiyatronun en keyifli sahnelerde izlendiğini düşünenlerdeniz. Sizler için İstanbul ve Ankara’da izleyebileceğiniz bazı oyunlar seçtik.  

  • Babamı Kim Öldürdü

Moda Sahnesi’nin 2020’de sahnelemeye başladığı “Babamı Kim Öldürdü”, Fransız yazar Edouard Louis’in romanından oyunlaştırıldı. Oyunda ırkçılık, sömürü, cinsiyetçilik, ekonomik bunalım, nefret suçu ve ayrımcılık, baba-oğul arasındaki ilişki üzerinden ele alıyor. Oyunun yönetmenliğini Kemal Aydoğan üstlenirken sahnede Onur Ünsal’ı izliyoruz.

Yer: İstanbul Moda Sahnesi 

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

Medyascope’tan Edanur Tanış’ın Onur Ünsal ile söyleşisine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Ağaçtaki Kız

Geçtiğimiz günlerde prömiyer yapan, Ahsen Eroğlu ile Tunahan Çilingir’in oynadığı “Ağaçtaki Kız”, 19 Aralık günü saat 17.00’de DasDas Sahne’de olacak. Şebnem İşigüzel’in aynı adlı romanından uyarlanan oyun, tek perde ve 90 dakika.

Yer: İstanbul DasDas Sahne 

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Pencere

Haluk Bilginer tarafından Türkçe’ye kazandırılan Pencere, farklı dünya görüşleri olan bir kadın ve bir adamın ilişkilerinin bitmesinin ardından üç yıl sonra tekrar yan yana gelmelerini anlatıyor. Başrollerini Haluk Bilginer ve Esra Bezen Bilgin’in paylaştığı oyun, 21 Aralık 20.30’da Zorlu PSM’de. 

Yer: İstanbul Zorlu Performans Sanatları Merkezi (PSM)

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • 12. Gece

William Shakespeare’in yazdığı, Serdar Biliş’in yönettiği “12. Gece”nin türü komedi. Oyun, ikiz kardeşler Viola ve Sebastian’ın bir gemi kazasından sonra birbirlerini öldü sanıp ayrı düşmelerini ve sonra başlarına gelenleri anlatıyor. Oyunda, kardeşlerden Viola, Illyria Dükü Orsino’nun hizmetine girebilmek için erkek kılığına giriyor ve Orsino adına güzel Olivia’ya kur yapmakla görevlendiriliyor. İşler buradan sonra karışmaya başlıyor. 

Yer: İBB Şehir Tiyatroları Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz. 

  • İfigenya

Oyun, Truva seferine çıkmaya hazırlanan Akha ordusunun harekete geçmek için ihtiyaç duydukları rüzgarı bekleyişini anlatıyor. Başkomutan Agamemnon, Artemis’in kutsal geyiklerinden birini öldürür ve Tanrıça’nın bu yüzden kendilerini cezalandırıldığını düşünür.

Yer: İBB Şehir Tiyatroları Müze Gazhane Büyük Sahne 

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Hastalık Hastası

“Hastalık Hastası”, Klasik Fransız Tiyatrosu’nun kurucularından Moliere’in yazdığı son oyunu. Moliere, bu oyunda  mesleğini kötüye kullanarak zengin hastalarını sömüren doktorları eleştiriyor. Oyunda, Argan evde bir doktor bulunursa hem istediğim zaman tedavi olurum hem de cebimden beş kuruş çıkmaz düşüncesiyle, kızını bir doktorla evlendirmeye karar verir. Fakat kızı bir başkasına âşıktır. 

Yer: İBB Şehir Tiyatroları Ümraniye Sahnesi
Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Anna Karenina

19. yüzyıl Rusya’sında geçen oyun, bir Tolstoy klasiği. Yıllardır sinemada, edebiyatta ve tiyatroda yankıları devam eden oyun, Anna Karenina ve  Kont Vronski’nin bir tren garında karşılaşmasıyla başlıyor. İki perdeden oluşan oyun toplam 1 saat 30 dakika. 

Yer: İstanbul Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Tiyatro Salonu
Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Bir Picasso

1941 yılında Nazi işgali altındaki Paris’te geçen oyun, aynı zamanda kültür bakanlığı temsilcisi ile görüşmeye “çağrılan” Picasso’nun hayatına da kısa bir bakış atıyor.

Picasso’ya Ahmet Burak Bacınoğlu, Fischer’a ise Sinem Şahin Budak can veriyor. Oyun toplam 1 saat 20 dakika.

Yer: İstanbul Mecidiyeköy Stüdyo Sahne

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • 12 Öfkeli Adam

Reginald Rose’un kaleme aldığı 12 Öfkeli Adam”, cinayet sebebiyle tutuklanan genç bir çocuğun davasında görevlendirilen jüri üyelerinin davadaki tutumlarını konu alıyor. Jüri üyelerinin delilleri değerlendirmesi sonucu şüphelinin suçlu olduğu kabul edilse de jüri üyelerinden birisinin karara karşı çıktığı oyun, tek perde ve 95 dakika.

Yer: Ankara Devlet Tiyatrosu, Pursaklar Sahnesi
Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Periferi

Oyun İkinci Dünya Savaşı sonrası Almanya’da göçebe yaşayan bir çingene obasının hikayesini anlatıyor. Obada yaşayan bir çingene kızı ile bir Alman askerinin yaşadığı aşk üzerinden çingenelerin dışarı ile olan çatışması irdeleniyor. 

Yer: Ankara Devlet Tiyatrosu, Cüneyt Gökçer Sahnesi
Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

Bu hafta ziyaret edebileceğiniz sergiler

  • Ten, Beden, Ben

İpek Duben’in işlerini bir araya getiren “Ten, Beden, Ben” sergisi İstanbul’daki SALT Beyoğlu’nda ziyarete açıldı. 3 Nisan’a kadar devam edecek sergi, erkek şiddetinden toplumsal cinsiyete, yerinden edilme ve göçten tüketim alışkanlıklarına uzanan konuları gündeme taşıyor. Sergiyi 3 Nisan’a kadar Salt Galata’da ziyaret edebilir ve sergi hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

  • “BLAK”

Lübnanlı sanatçı Kamil Mrue’nin İstanbul’daki ilk kişisel sergisi BLAK”, Kuzguncuk’taki Art Nouveau‘da 10 Aralık’ta ziyarete açıldı. Mrue’nin sergideki işleri soyut tablolardan oluşuyor. Sene sonuna kadar ziyarete açık kalacak sergide toplam 23 eser yer alıyor.

Sanatçı, serginin Beyrut’tan İstanbul’a geliş hikayesini Medyascope‘a anlattı. Kamil Mrue’nin Beyrut’tan İstanbul’a uzanan yolculuğunu merak ediyorsanız röportajımıza buradan ulaşabilirsiniz.

  • “XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı 2021 – PAPKO / Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu”

Bu sadece bir sergi önerisi değil aynı zamanda yeni bir mekan önerisi: Alan Kadıköy. 

Alan Kadıköy, galerisinin kapılarını “XX. Yüzyılın 20 Modern Türk Sanatçısı 2021 – PAPKO / Öner Kocabeyoğlu Koleksiyonu” başlıklı sergiyle 17 Aralık’ta açıyor. Sergi, 15 Şubat 2022 tarihine kadar ziyarete açık kalacak. 

  • “Olay Yeri”

Aslı Alpar’ın kişisel sergisi “Olay Yeri”, 17 Aralık Cuma saat 18.30’da Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde ziyaretçilerle buluşuyor. Temasını “Neresidir olay yeri?” sorusunun üzerinden kuran sergide, Alpar’ın Türkiye’nin son 20 yılındaki hak ihlallerini hicvettiği işlerinin yanı sıra kişisel çalışmaları da yer alacak. Sergi 9 Ocak’a kadar ziyaretçilerini bekliyor. 


Elçin Poyrazlar’ın Aslı Alpar ile söyleşisini izlemek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

  • “İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!”

Bir haftasonu aktivitesi olarak müze gezmek isterseniz, adını Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun romanından alan “İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!” sergisini Pera Müzesi’nde ziyaret edebilirsiniz. Sergi hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. Bu arada eklemeyi unutmadan, sergi 6 Mart 2022 tarihine kadar ziyarete açık olacak.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı, vakfın üç ana koleksiyonundan biri olan Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu’ndan yeni bir seçkiyi geçen ay ziyarete açtı. “Ağırlık ve Ölçü Sanatı” sergisine dair Medyascope haberimizi merak ederseniz buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca dilerseniz sergiyi sanal tur aracılığıyla da gezebilirsiniz

Pera Müzesi’nde ayrıca, Osman Hamdi Bey’in “Kaplumbağa Terbiyecisi”ni de yakından görebilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.