Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hekimler Meclis kapısında: “Haklarımızı düzenleyen yasa gelmezse 8 Şubat’ta g(ö)revdeyiz”

Taleplerini duyurmak için geçtiğimiz yıldan bu yana eylem yapan ve yetkilileri uyaran hekimler TBMM kapısında basın açıklaması yaptı. Sağlık çalışanlarının haklarını düzenleyen yasanın Meclis’e getirilip daha sonra geri çekildiğini hatırlatan TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı “Meclis’e herhangi düzenleme getirilmezse 8 Şubat’ta bizler için artık G(ö)REV zamanı olacağını belirtmiştik. Bugün buradan duyuruyoruz: 8 Şubat’ta G(ö)REV zamanı” diye konuştu. Hekimlere seslenen Fincancı “8 Şubat için hiçbir randevu vermeyin” dedi.

Haber: Senem Büyüktanır
Kamera & Kurgu: Furkan Erdem

Türkiye’deki çalışma koşulları sebebiyle son 10 yılın en büyük hekim göçü geçtiğimiz yıl yaşanmış ve göçe ilişkin verileri Medyascope açıklamıştı. Çalışma koşullarının değişmesi için yetkilileri uyaran hekimler koşulların değişmediğine ve sağlık çalışanlarının haklarını düzenleyen yasaya dair hiçbir açıklama yapılmadığına dikkat çekti.

“8 Şubat için hiçbir randevu vermeyin”

TBMM’nin Çankaya kapısında hekimler adına açıklamayı okuyan Şebnem Korur Fincancı, “Tüm hekimlere buradan bir kez daha sesleniyoruz: 8 Şubat için hiçbir randevu vermeyin. Mevcut randevuları, hastaları mağdur etmeyecek şekilde başka günlerde planlayın. Topluma sesleniyoruz, bu G(ö)REV yalnızca hekimler/sağlık çalışanlarının değil. Beş dakikada muayenelere, aylarca randevu beklemelere zorlandığınız; özel hastanelere mahkûm bırakıldığınız bir sağlık sistemine birlikte artık yeter diyebilmemiz için: 8 Şubat’ta randevu almayın, hastanelere gelmeyin” diye konuştu. 

Son tek günlük grev

Sağlıkta şiddetin bitmediğine ve bu grevin son tek günlük grev olduğuna dikkat çeken Fincancı, 2020 verilerine göre Türkiye’nin uzman hekim maaşları sıralamasında OECD üye ülkeleri içinde sondan altıncı sırada, pratisyen hekim maaşlarında ise 17 ülke arasında 14’üncü sırada olduğunu açıkladı. Açıklamaya göre BAĞ-KUR ve SSK emeklisi hekimlerin aylığı iki bin 300 – dört bin TL arasında, pratisyen hekimin yıllık maaşı yaklaşık dört bin 900 TL, 30 yıllık uzman hekimin yalın maaşının ise beş bin 800 TL olması sebebiyle hekimler emekli olduktan sonra da çalışmaya devam etmek zorunda bırakılıyor.

Hastanelerde randevu yok

Hastaların aylarca sıra bulamadığına dikkat çeken Fincancı, acil başvuru sayılarının olağandışı durumlar yaşayan bir ülkede görülebilecek oranlarda olduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığı tarafından dayatılan beş dakikalık sürenin hastaları muayene etmek için yeterli olmadığını dile getiren Fincancı, bu durumun hastalıkları artıracağını vurguladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.