Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür sanatta bu hafta (4 Şubat – 10 Şubat): Sizin için seçtiklerimiz

Derleyen: Edanur Tanış & Tuğbanur Toprak

Medyascope olarak sizin için bu hafta izleyebileceğiniz filmleri ve oyunları, gezebileceğiniz sergileri derledik. Şimdiden iyi seyirler.

Salgın günlerinde sinema salonlarından uzak kaldık. Siz de bizim gibi salonda sinema izlemeyi özlediyseniz, sizin için vizyondaki birkaç filmi seçtik.

Vizyondaki filmler

  • Kürtaj (L’événement)

Fransız yazar Annie Ernaux’nun anılarından sinemaya uyarlanan film, kürtaj yasağının kadınların hayatına etkisini ele alıyor. Fransa’da kürtajın henüz yasal olmadığı zamanlarda geçen film, genç bir kızın istenmeyen hamileliğini bitirmesini anlatıyor. Geçen yıl Venedik Film Festivali’nde Altın Aslan’ı kazanan filmin yönetmenliğini Audrey Diwan üstleniyor.

Filmin fragmanını buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

  • A Short Film About Love / Aşk Üzerine Kısa Bir Film

Polonyalı yönetmeni Krzysztof Kieslowski imzalı film 1988 yapımı. Filmde 19 yaşındaki Tomek dürbünle komşusu Magda’yı gözetler. Magda 30 yaşında ve erkekler arasında oldukça popüler bir sanatçıdır. Her şeye rağmen ikilinin yolları kesişir.

Filmin fragmanını buradan izleyebilir, biletini satın almak isterseniz de buradan ulaşabilirsiniz.

  • Ankara’da Almodovar Gecesi

Başka Sinema etiketiyle düzenlenen konsept film geceleri bu ay ilk kez Ankara’da. Yönetmen Pedro Almodovar’ın dört filminin izleneceği gecede tek bilet tüm filmler için geçerli olacak. Aynı gece izlenecek filmler ise şunlar: “Konuş Onunla”, “Dönüş”, “İçinde Yaşadığım Deri”, “Sinir Krizinin Eşiğindeki Kadınlar”

Yer: Ankara – Çankaya, Arcadium Sinemaları
Bilet fiyatı – Tam: 75 TL, indirimli: 60 TL

Almodovar Gecesi biletine buradan ulaşabilirsiniz. 

  • İstanbul‘da “Karma Gece”

Başka Sinema etiketiyle düzenlenen konsept film gecelerinde bu hafta üç farklı yönetmene ait filmler gösterilecek, tek bilet ise tüm filmler için geçerli olacak. “Karma Gece”de Wim Wenders – “Paris, Texas”, Adrian Lyne –  “Jacob’s Ladder,” Alan Parker – “Angel Heart” filmleri sırayla gösterilecek.

Yer: İstanbul – Kadıköy Sineması
Bilet fiyatı – Tam: 90 TL, indirimli: 80 TL

Karma Gece biletine buradan ulaşabilirsiniz.

Gösterimdeki oyunlar

Belki de uzun zamandır tiyatroya gitmediniz. Tiyatro sahneleri koronavirüs önlemleri kapsamında bir açıldı, bir kapandı. Salgın günlerinde çevrimiçi oyun izlesek de tiyatronun en keyifli şekilde sahnelerde izlendiğini düşünenlerdeniz. İstanbul ve Ankara’da izleyebileceğiniz bazı oyunlar seçtik.

  • Hırçın Kız

William Shakespeare’in yazdığı “Hırçın Kız”, Sinyor Battista’nın biri hırçın ve dik başlı, diğeri uysal ve uyumlu iki kızının evlilik maceralarını anlatıyor.

Sinyor Battista, huysuz büyük kızı Katerina evlenmeden küçük kızı Bianca’nın evlenmesine izin vermeyeceğini söyleyince küçük kızın talipleri bu durumu değiştirmek için türlü girişimlerde bulunur.

Yer: İstanbul-Beyoğlu, Atatürk Kültür Merkezi (AKM)

Bilet fiyatı – Tam: 50 TL, indirimli: 30 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Vahşet Tanrısı

Fransız oyun yazarı Yasmina Reza tarafından yazılan Tony Ödüllü oyun, Celal Kadri Kınoğlu yönetmenliğinde DasDas Sahne’de.

Oyunda, çocuklarının kavgasından sonra bir araya gelen ebeveynlerin yaşadıkları komik bir dil ile anlatılıyor. Sahnede ise Binnur Kaya, Güven Kıraç, Levent Ülgen ve Tilbe Saran’ı görüyoruz.

Yer: İstanbul – Ataşehir, DasDas Sahne

Bilet fiyatı: Kategorilere göre değişmektedir.

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Sesin Resmi


İskoçyalı yazar Kieran Hurley tarafından yazılan oyunda Esra Sezen Bilgin ve Yağız Can Konyalı’yı Mert Öner yönetmenliğinde sahnede izliyoruz. Oyunda, 46 yaşında olan oyun yazarı bir kadın ile 18 yaşında olan ve resim çizen bir erkeğin kesişen yolları sahneye taşınıyor.

Oyun, Dot Tiyatro imzasıyla sahnede.

Yer: İstanbul – Kadıköy, Oyun Atölyesi

Bilet fiyatı – Tam: 120 TL, indirimli: 70 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Beyaz Geceler

Rus yazar Dostoyevski’nin aynı isimli eserinden uyarlanan oyun, Mehmet Atay’ın yönetmenliğiyle sahnede. Oyunda, genç bir kadın ve erkeğin birbiriyle tanıştıktan sonra birbirlerine hissettikleri duyguları izliyoruz.

Yer: Ankara – Çankaya Sahne

Bilet fiyatı – Tam: 66 TL, indirimli: 56 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Baş Belası

Orta yaşlı, evli ve işkolik Rauf ve karısı Jülide ilişkilerindeki sorunlarla yüzleşmek için görüşmeye karar verir, o esnada ormanda arabası bozulan Hulusi aniden hayatlarına girer. 

Serkan Üstüner yönetmenliğindeki oyunda Ceyhun Fersoy, Melis İşiten, Sergen Deveci sahnede.

Yer: Ankara – Yenimahalle, MEB Şura Salonu

Bilet fiyatı -Tam: 112 TL, indirimli: 92 TL

Oyun hakkında detaylı bilgiye ve biletine buradan ulaşabilirsiniz.

Sergiler

  • Öteki


İran kökenli Türk sanatçı Banu Anka’nın kişisel sergisi “Öteki” 3 Şubat’ta Pilevneli Project’te ziyarete açıldı. Sanatçı eserlerinde kendini özdeşleştirdiği toplumsal olayları tema olarak ele alıyor.

Sergi, 26 Şubat’a kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek.

Yer: İstanbul – Teşvikiye, Pilevneli Project

  • Leonardo Da Vinci: “Yapay Zekâ Işığın Bilgeliği

Ouchhh Studio ve DasDas Sahne işbirliğinde X Media Art Museum isimli dijital sanat müzesi açıldı. Müzede, sanat ve teknolojiyi bir araya getiren dijital sanat işlerine yer veriliyor.

Mekandaki ilk sergi, Leonardo da Vinci’nin çizimleri başta olmak üzere çeşitli sanat eserlerinin üç boyutlu modellerinden oluşuyor. Sergi, 28 Şubat’a kadar ziyarete açık ve gezmek için bilet almak gerekiyor.

Yer: İstanbul – Ataşehir, Metropol İstanbul AVM

Bilet fiyatı – Tam: 90 TL, indirimli: 70 TL

  • İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!


Adını Yakup Kadri Karaosmanoğlu’nun romanından alan “İstanbul’da Bu Ne Bizantinizm!” sergisini Pera Müzesi’nde ziyaret edebilirsiniz.

Sergi, 6 Mart 2022 tarihine kadar ziyarete açık. Normalde bilet alınarak ziyaret edilen müzeyi her cuma 18.00 – 22.00 saatleri arasında ücretsiz gezebilirsiniz. Ayrıca çarşamba günleri de müze öğrenciler için ücretsiz.

Yer: İstanbul – Beyoğlu, Pera Müzesi

  • Görülmez

Ankara Goethe Enstitüsü binasının yan cephesinin dönüştürülmesiyle ortaya çıkan Galeri Vitrin, Rezzan Gümgüm’ün “Görünmez” isimli performans ve sergisine ev sahipliği yapıyor.

27 Ocak’ta ziyarete açılan sergi 27 Mart’a kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek.

Yer: Ankara – Çankara, Galeri Vitrin

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.