Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (14 Şubat 2022): Erdoğan BAE’de

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

  • Hava durumuyla başlıyoruz. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

İstanbul sağanak yağışlı sıcaklık 8 derece olacak. Ankara az bulutlu 8 derece, İzmir parçalı bulutlu 13 derece, Antalya parçalı bulutlu 7 derece, Diyarbakır ise az bulutlu 14 derece olacak.

  • Sırada Türkiye gündemi var. 

Siyasetin gündemi ile başlıyoruz.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bugün İzmir’de. Kılıçdaroğlu, CHP İzmir İl Başkanlığı binasının açılış törenine, ardından Buca metrosunun temel atma törenine katılacak. 

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddialarıyla gündeme gelen kumarhane işletmecisi Halil Falyalı ve koruma şoförü Murat Demirtaş’ın öldürülmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında üç kişi daha gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüphelilerden birinin Mustafa Söylemez’in kardeşi Faysal Söylemez olduğu öğrenildi. 9 Şubat’ta gözaltına alınan Mustafa Söylemez ve iki şüphelinin ise bugün adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.

Türkiye İşçi Partisi (TİP), 61. kuruluş yıldönümü vesilesiyle İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde bir kongre düzenledi. “Müdahale Kongresi”nde, “Krizlere Devrimci Müdahale” başlığı altında bir bildiri yayımlandı. Bildiride, müdahale edilmesi gereken krizler sıralandı. TİP’in bildirisine göre müdahale edilmesi gereken krizlerden bazıları şöyle: Kürtler’in krizi, ayrımcılık ve eşit yurttaşlık krizi, emekçinin krizi, özgürlük ve laiklik krizi, gıda krizi, adalet krizi, kadınların krizi, gençliğin krizi, Aleviler’in krizi, LGBTİ+’ların krizi, siyasi ve ideolojik boyutlarıyla yönetim krizi. Kongrede konuşan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, muhalefetin altı liderinin cumartesi akşamı birlikte verdiği fotoğrafı eleştirdi. Baş, “O, saraya muhalif olduğunu iddia eden tüm partilerin yöneticilerine sesleniyorum. Millet İttifakı’nı uyarmayı borç biliyorum. Türkiye yayınlanan o fotoğrafa sığmaz. Kendi çıkarlarını halkın çıkarlarının önüne koyanı herkes affetse biz affetmeyiz” dedi.

Öğretmenlik Meslek Kanunu Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeyle öğretmenlik, kariyer temelli meslek grupları arasına girdi. Kariyer sistemine göre öğretmenler dört grupta sınıflandırıldı. Sınıflandırmalar şöyle: Aday öğretmenlik, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik. 

Ekonomi ile devam ediyoruz.

Güne başlarken dolar kuru 13 lira 51 kuruş, euro kuru ise 15 lira 33 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 51 puanda kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 805 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 95,66 dolar.

Ekonominin verileri bunlardı, bir de gündemine bakalım. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık 2021 dönemine ilişkin kümes hayvancılığı ile süt ve süt üretimi istatistiklerini yayımlayacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), elektrik tarifeleri ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, “Dağıtım şirketi elektrik satışı yapmaz, kargo işi yani taşımacılık ile görevlidir. Tüketicilere elektriği dağıtım şirketi değil tedarik şirketleri satar. Tarifeyi de EPDK belirler” denildi. 

Dünya gündemiyle devam ediyoruz.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün iki günlüğüne Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) gidiyor. Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed el Nahyan’ın 24 Kasım 2021’deki ziyaretine iadeyi ziyaret olması beklenen bu ziyaretin ana teması, iki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin derinleştirilmesi. Erdoğan, iki günlük ziyareti kapsamında başkent Abu Dabi ve Dubai’de temaslarda bulunacak, Dubai Expo’da 15 Şubat’ta “Türkiye Milli Günü”nün açılışına katılacak, sergi alanını gezecek ve iş insanları ile bir araya gelecek. Burj Halifa’nın da olduğu birçok binanın dışına Türk bayrağının renklerinin yansıtılacağı da gelen bilgiler arasında. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan paylaşılan açıklamaya göre, bu ziyarette, iki ülke arasındaki ilişkiler tüm yönleriyle değerlendirilecek ve işbirliğinin geliştirilmesi için imkânlar aranacak. Ziyaret çerçevesinde Türkiye-BAE ilişkilerine önemli katkılar sağlayacak 12 anlaşmanın imzalanması da bekleniyor. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden’ı Ukrayna’ya davet etti. Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Zelenskiy, Biden’a “Önümüzdeki günlerde Kiev’e yapacağınız bir ziyaretin, güçlü bir mesaj ve gerilimin azaltılması için bir katkı olacağına inanıyorum” dedi. Ukrayna bir yandan da Rusyalı yetkililerle önümüzdeki 48 saat içinde bir görüşme yapmak için davette bulundu.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine göz atalım.

Süper Lig’de 25. hafta heyecanı devam ediyor. Zirve yarışını yakından ilgilendiren karşılaşmada Trabzonspor, en yakın takipçisi İttifak Holding Konyaspor’u Edin Visca’nın attığı goller ile 2-1 mağlup ederek şampiyonluk yolunda dev bir adım attı. Günün diğer maçlarında Demir Grup Sivasspor, Öznur Kablo Yeni Malatyaspor’u 2-1 mağlup ederken, Fraport-TAV Antalyaspor ise VavaCars Fatih Karagümrük’ü 3-0 yendi. Kasımpaşa-Aytemiz Alanyaspor karşılaşması 2-2’lik eşitlik ile sona erdi. Süper Lig’de 25. hafta, bugün saat 20:00’de oynanacak Adana Demirspor-Beşiktaş ve Atakaş Hatayspor-Göztepe karşılaşmalarının ardından sona erecek. 

ING Basketbol Süper Ligi 21. hafta maçında Fenerbahçe Beko, deplasmanda karşılaştığı Gaziantep Basketbol’u 86-70 mağlup etti. Ligdeki 17. galibiyetini alan Fenerbahçe Beko liderliğini sürdürdü.

Günün diğer önemli gelişmesinde Milli jimnastikçiler Sena Elçin Karakaş ve Sıla Karakuş, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen Trampolin Jimnastik Dünya Kupası’nda altın madalya kazandı.

  • Koronavirüs salgınında son verilere bakalım.

Son 24 saatte 73 bin 787 yeni vaka tespit edildi, 276 kişi yaşamını yitirdi; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarda toplam uygulanan doz sayısı 144 milyon 7 bin 120’ye çıktı.

  • Bugün Medyascope’ta ne var? 

Saat 11:00’de “Z Kuşağı Tartışıyor”, 12:00’de Medyascope Plus’ta “Akıntıya Karşı” 13:00’te “5 Soru 10 Cevap”, 15:00’te “Kordiplomatik”, 20:00’de “Bir Kadın” olacak.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.