Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eğitim 360 ° (31): Eğitimde, din veya inanç özgürlüğü

Medyascope ve Eğitim Reformu Girişimi (ERG) işbirliğiyle hazırlanan Eğitim 360°’ın bu bölümünde Ezgi Tunca moderasyonunda İnanç Özgürlüğü Girişimi Proje Koordinatörü Dr. Mine Yıldırım ve ERG Direktörü Işık Tüzün, Türkiye’de eğitimde din veya inanç özgürlüğünü değerlendirdi. Programın ilk bölümünde Mine Yıldırım, uluslararası sözleşmeler ışığında çocuğun din veya inanç özgürlüğüne ilişkin bir çerçeve çizdi. Işık Tüzün, çoğulculuğun, farklı kültürler, etnik ve dini gruplar arasında saygıyı, eşitliği desteklemenin de eğitim hakkının bir gereği olduğunu söyledi. Bunun için, eğitim süreç ve ortamlarının dışlayıcı, ayrımcı yaklaşımlardan arındırılmasının; aktif olarak çoğulculuğu, kapsayıcılığı, ayrımcılık karşıtlığını teşvik etmesinin önemine işaret etti. Mine Yıldırım, zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersi kitaplarında Sünni İslam bakış açısının hâkim olduğunu ve bu durumun insan hakları standartlarıyla uyumsuzluk oluşturduğunu belirtti. Kitaplarda yer alan doktrinsel bilgilerin pozitif önermeler olarak sunulmasına dikkat çekti. Işık Tüzün, Millî Eğitim Bakanlığı’nın çeşitli dernek veya vakıflarla imzaladığı işbirliği protokolleri aracılığıyla yürütülen müfredat dışı etkinliklerine yönelik izleme çalışması yapılırken bilgiye erişimde zorluk yaşandığını, süreçlerin şeffaf bir şekilde yürütülmediğini vurguladı. Programın son bölümünde eğitimde din veya inanç özgürlüğünün güvence altına alınması için çocuk haklarının bütüncül bir şekilde ele alınmasının öneminin altı çizildi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.