Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Necmettin Erbakan anıldı – Davutoğlu, mutabakatı imzalamak için neden 28 Şubat’ı seçtiklerini açıkladı

Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan için ölümünün 11. yılında düzenlenen anma programında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu bir araya geldi. Liderler konuşmalarında adalet, uzlaşı ve diyalog mesajları verdi. Davutoğlu, güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçiş için altı muhalefet partisinin yarın açıklayacağı mutabakat metni için neden 28 Şubat tarihinin seçildiğini açıkladı.

Kamera: Ali Macit

Kurgu: Egehan Deniz Koska

CHP, Gelecek ve Saadet Partisi liderleri anma programında bir araya geldi

Saadet Partisi, ölümünün 11. yıldönümünde eski başbakanlardan, Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan için İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde anma programı düzenledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal ve Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu programa katıldı.

Akşener ve Babacan törene katılamadı

Daha önce programa katılacağı açıklanan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, sağlık sorunu nedeniyle törene katılamazken İYİ Parti’yi Mali İşler Başkanı Ümit Dikbayır ve Gençlik Politikaları Başkanı Berna Sukas temsil etti. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in babasının cenazesine katılmak için Antakya’ya gittiği için programa katılamadı. HDP adına ise Diyarbakır Milletvekili Nimettullah Erdoğmuş anma programında hazır bulundu.

Karamollaoğlu: “Adaletin olmadığı yerde ne devletten ne de insanca yaşamdan bahsedilir”

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun konuşmasında adalet vurgusu dikkat çekti. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını hatırlatan Karamollaoğlu, dünyada savaş ve çatışmalar nedeniyle 82 milyon insanın mülteci olduğunu söyledi. AKP iktidarını adaletsizlik ve yoksulluk üzerinden eleştiren Karamollaoğlu, “Adaletin olmadığı yerde ne devletten ne de insanca yaşamdan bahsedilir. Asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığı bir ülkede insanca yaşamdan bahsedilebilir mi? 16 milyon insanın açlık, 50 milyon insanın yoksulluk sınırının altında yaşadığı bir ülkede insanca yaşamdan bahsetmek mümkün mü?Bunun cevabı hayır. Erbakan Hocamızın mücadelesinin en önemli hedeflerinden birisi adil devlet ve insanca yaşam idi. Kaynakların bir avuç yandaşa aktarılmasına rıza gösteremiyoruz” dedi.

“Bizim mücadelemiz Ahmet gitsin, Mehmet gelsin mücadelesi değildir”

“Bizler çatışma için değil diyalog için bir aradayız, kutuplaşma için değil kucaklaşma için bir aradayız” diyen Karamollaoğlu, şöyle devam etti: “Bizim mücadelemiz Ahmet gitsin, Mehmet gelsin mücadelesi değildir. Şahıslarla değil zihniyetlerle uğraşırız. İlke ve prensiplere bağlı kalırız. Tıpkı Erbakan gibi bedel öderiz, millete asla bedel ödetmeyiz.”

Uysal iktidarı Erbakan’ın sözleriyle eleştirdi

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal da iktidarı Erbakan’ın şu sözleriyle eleştirdi: “Erbakan’ın ‘Kanunlar ve nizamlar ne kadar mükemmel olursa olsun, tatbik edecek insanın içerisine adalet sevgisi girmemişse adaletsizlik hâkim olacak’ sözleri adaletsizliği reform ve vizyonlarla çözeceğini düşünen iktidara cevap niteliğinde Milli Görüş’ün lideri merhum Erbakan’ın bahsini ettiği gibi, ‘İçinizde hak ve adalet sevgisi olmadıkça nasıl bir hukuki, iktisadi, toplumsal düzenleme yaparsanız yapın, adaleti tesis etmeniz mümkün değildir.’ Bugün kendisinin mirasını işine geldi mi sahiplenen, işine gelmedi mi o mirasa arkasını dönen bir siyasi zihniyetin unuttuğu uzlaşı kültürünü de Erbakan’la beraber Demirel, Özal’la da birlikte anmak gerekir.”

HDP’li Erdoğmuş: “SP’yi kamuoyu yoklamalarıyla değerlendirenler hesaplarını gözden geçirsinler”

HDP Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, anma töreninde yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Erbakan Hocamızın aslında çıkış noktası bir uyanış hareketinin başlangıcıydı. O dönemi hatırlayalım, küresel sistem çift kutuplu olarak yayılmacılığını sürdürüyor, ülkemizde de maalesef yansıması vardı. Böyle bir dönemde adeta üçüncü yol diyebileceğimiz, üçüncü çizgi diyebileceğimiz bir çizgi ortaya koydu. Saadet Partisi anketlere bakılarak yorumlanabilecek bir parti değildir, anketlerdeki nicel istatistiklere bakılarak değerlendirilemez. Saadet Partisi’ni kamuoyu yoklamalarıyla nicel olarak değerlendirenler hesaplarını gözden geçirsinler.”

“İslam ile siyaset arasına mesafe koyanlar siyaseti ahlaktan yoksun bırakıyor”

Din ile siyaset arasına mesafe koyulamayacağını söyleyen HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, “Ahlaktan yoksun bir siyaset insana ve insanlığa hizmet etmez, edemez. İslam ile siyaset arasına mesafe koyanlar, siyaseti ahlaktan yoksun bıraktıklarını bilsinler. İslam’ı siyasi emellerine alet edenler ise hem kendilerine hem de İslam’a zarar verirler. İdeolojiler iflas etti, devirleri bitti, insanlık adalet arıyor ve biz Müslümanlar yolu biliyoruz. Yolumuzu şaşırmazsak insanlığı kurtarabiliriz” diye konuştu.

“Her 28 Şubat öncesinde ‘bir daha asla 28 Şubatlar yaşanmayacak’ diye söz veriyoruz”

28 Şubat sürecini hatırlatan Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, “Erbakan Hocamızı anan her kişi asla ertesi sabah ‘Bir daha bu aziz ülkede asla 28 Şubatlar olmayacak, yaşanmayacak’ diye uyanır. ‘Asla başörtüsü yasağı olmayacak, asla din ve vicdan hürriyeti kısıtlanmayacak’ diye söz veririz, her 27 Şubat’ta, 28 Şubat öncesinde” dedi.

Davutoğlu’ndan mutabakatın 28 Şubat’ta açıklanmasına yönelik eleştirilere yanıt

Davutoğlu, altı muhalefet partisinin güçlendirilmiş parlamenter sistemle ilgili mutabakatının açıklanması için 28 Şubat tarihinin seçilmesiyle ilgili eleştirilere şöyle yanıt verdi: “Çok basit bir gerekçesi vardı, pazartesi günü olmasını istiyorduk, en uygun tarih oydu. Parlamenter demokrasiye darbe vurulan o tarihin gününde biz tekrar TBMM’yi siyasetin merkezi yapmaya geleceğiz.”

Kılıçdaroğlu’ndan diyolog ve uzlaşı vurgusu

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da konuşmasında diyaloğun önemine dikkat çekti. Kılıçdaroğlu, “Beş yıl önce başlattığımız diyalog ve toplumsal uzlaşıdan hepimiz gurur duymalıyız. Diyalog başlangıcında bana ve Sayın Karamollaoğlu’na tepki gösterenlerin bugün ortaya çıkan tablodan mutluluk duyduklarını görüyorum ve biliyorum” dedi.

“Helalleşme geçmişimizle yüzleşebilmek demektir”

Bu güzel ülkede sadece oylarıyla bizi iktidara getiren vatandaşlarımızın değil bütün vatandaşlarımızın hakkını, hukukunu koruyan bir iktidarı Allah’ın izniyle kuracağız” diyen Kılıçdaroğlu, bir kez daha helalleşme çağrısı yaptı.

Helalleşme çağrısını ilk kez geçen yıl Erbakan anmasında yaptığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Benim için helalleşme, yaşanan mağduriyetlere istinaden oluşan hukuki hak ve taleplerden vazgeçmek değildir. Yaşanan acıların yarattığı kişisel ve toplumsal yaraları sineye çekmek, geçmişi unutmak veya unutturmak da değildir. Aksine helalleşme geçmişte her ne gerekçeyle her ne yaşanmış olursa olsun yaşananların hukuki, ahlaki ve vicdani sonuç ve sorumluluklarından kaçmamak ve kaçınmamaktır. Helalleşme geçmişimizle yüzleşebilmek demektir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.