Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sendika ve meslek örgütleri sokağa çıktı: “Rusya, kendi halkının sokaklardan yükselen barış taleplerine kulak vermeli”

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB), İstanbul-Kadıköy’de Rusya-Ukrayna savaşına karşı eylemdeydi. Örgütler, “Savaşa hayır, barış hemen şimdi” çağrısında bulundu.

Rusya-Ukrayna savaşının dokuzuncu gününde sendikalar ve meslek örgütleri Kadıköy’de bir araya gelerek, “Ölüme karşı yaşamı, savaşa karşı barışı savunalım” çağrısı yaptı.

“Çatışmanın kaybedeni bölge hakları olacak”

Meslek örgütleri ve sendikalar adına açıklamayı DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu okudu.

Rusya ile Ukrayna arasında yapay olarak başlayan gerilimin savaşa döndüğünü söyleyen Çerkezoğlu, “Rusya’nın saldırılarıyla beraber ağır bir insani yıkımla karşı karşıyayız. Bu çatışmanın kaybedeni Rusya ve Ukrayna emekçileri başta olmak üzere bölge halkları olacaktır” dedi.

Ukrayna’yı terk etmek isteyen herkese tüm komşu ülkelerin sınırları açması gerektiğini söyleyen Çerkezoğlu, “Mültecilere sınırları kapatmak veya ırkına, kökenine, inancına göre mülteci seçmek insanlık suçudur” diye konuştu.

“Ukrayna’daki tüm yabancı güçler geri çekilsin”

Barış taleplerine kulak verilmesini isteyen Çerkezoğlu şöyle devam etti:

“Rusya kendi halkının sokaklardan yükselen barış taleplerine kulak vermeli, saldırılarını derhal durdurmalıdır. Ukrayna’daki tüm yabancı güçler geri çekilmeli, Ukrayna’daki tüm halklar kendi gelecekleri hakkında silahların gölgesinden uzak bir biçimde karar verebilmelidir. Dünya ölçeğinde de tüm askeri paktlar dağıtılmalı, başka ülkelerdeki askeri varlıklar sonlandırılmalıdır.”

Silahlanmayı ve yayılmayı esas alan politikalardan vazgeçilmesini talep eden Çerkezoğlu, “Ülkemizi yöneten iktidarın NATO’da genişlemeye yönelik yaklaşımına itiraz ediyoruz. Savaşı değil yaşamı ve barışı savunan bizler Rusya ile nükleer anlaşmalara son verilmesini istiyoruz. Ülke kaynaklarının savaş politikaları için kullanılmasını istemiyoruz, saldırgan devletleri vergilerimizle beslemek istemiyoruz” diye konuştu.

Emperyalist projelerin ve yayılmacı hayallerin emekçilere yıkım getirdiğini ve dünyayı felakete sürüklediğini belirten Çerkezoğlu, “Biz Türkiye’nin emek ve demokrasi güçleri için dünyadaki tüm dostlarımızı savaşa karşı barış, silahlanmaya karşı sosyal haklar, ırkçılığa ve ayrımcılığa karşı halkların kardeşliği, baskıcı iktidarlara karşı demokrasi, emeğin sömürüsüne karşı eşitlik için, başka bir dünya için ortak mücadeleye çağırıyoruz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.