Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

3 Dakikada Haftanın Gündemi (5): Erdoğan – Putin görüşmesi, Gezi Parkı mütalaası, Bergen filmi 

(14 Şubat – 6 Mart)
Editörler: Gamze Elvan & İnan Ketenciler
Prodüksiyon: Özgün Özgül, Pirsu Can Ergen & Özge Elvan

Haftanın öne çıkanlarını sizler için derledik.

Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği saldırı on birinci gününde. Rusya’nın işgal ettiği bölgelerde çatışmalar devam ediyor. Rus güçleri Ukrayna’nın başkenti Kiev’e yaklaştı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in telefon görüşmesi sona erdi. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın açıklamasına göre iki lider görüşmede, Türkiye-Rusya ilişkilerini ve Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını ele aldı. İletişim Başkanlığı’nın sosyal medya hesabından paylaşılan açıklamaya göre Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Ukrayna sorununun barışçıl yöntemlerle çözümü konusunda her türlü katkıya hazır olduklarını dile getirdi. Acil bir genel ateşkesin siyasi çözüm arayışlarına fırsat vereceğini söyleyen Erdoğan, “Hep birlikte barışın yolunu açalım” çağrısında bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabından yeni bir video yayınladı. Kılıçdaroğlu, “beşli çete” diye hitap ettiği iktidara yakın şirketlere ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslendi ve elektrik faturasını ödememe protestosuna devam edeceğini söyledi.

Gezi Parkı davasında, duruşma savcısı mütalaasını sundu. Savcı, iş insanı Osman Kavala ve mimar Ayşe Mücella Yapıcı’nın ağırlaştırılmış müebbet hapis, Çiğdem Mater, Ali Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi’nin ise 15 yıldan 20 yıla dek hapis cezasıyla cezalandırılmasını talep etti. Savcı Edip Şahiner, Pınar Öğün, Henry Jack Barkey, Can Dündar, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu, Memet Ali Alabora, Yiğit Aksakoğlu ve İnanç Ekmekçi hakkındaki dosyanın ise ayrılmasını istedi. Gelecek duruşma 21 Mart’ta.

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkıldıktan sonra en az 278 kadın hayatını kaybetti, 235 kadın ise şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Şüpheli şekilde ölen kadınların arasında Duygu Delen de var. Gaziantep’te, daha önce birlikte olduğu erkek Mehmet Kaplan’ın evinin penceresinden şüpheli bir şekilde düşerek hayatını kaybeden 17 yaşındaki Duygu Delen’in ölümüne ilişkin açılan davanın karar duruşması yapıldı ve sanık Mehmet Kaplan hakkında beraat ve tahliye kararı çıktı.

Müzik dünyasının “Acılı Kadını” Bergen sadece 30 yıl yaşadı. Şiddet gördü, yüzüne kezzap atıldı ve en son bir erkek tarafından hayatı elinden alındı. 1989 yılında boşandığı eşi Halis Serbest tarafından öldürülen Bergen’in zorlu hayatında tek tutunduğu şey müzikti. Yüzüne kezzap döküldükten sonra tarzıyla ikona dönüştü. Hayat hikâyesiyle dikkat çeken şarkıcının yaşadıklarını anlatan “Bergen” filmi 4 Mart’ta vizyona girdi. Ancak sanatçının hayatını anlatan film, Halis Serbest’in yaşadığı Adana’nın Kozan ilçesinde gösterime girmedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.