Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (8 Mart 2022): 8 Mart Dünya Kadınlar Günü

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Türkiye’de 8 Mart ilk olarak 1921’de iki komünist kız kardeş Rahime Selimova ve Cemile Nuşirvanova’nın girişimiyle başladı. Tam 101 yıldır kadınlar daha adil bir dünyada yaşamak için sokaklarda. Kadınlar her yıl eşit ve adil bir gelecek için, öldürülmemek için “İnadına isyan” diyor. Bizler de kadınların, LGBTİ+’ların 8 Mart’ını kutluyoruz. Her kadın gibi biz de Medyascope kadınları olarak erkek egemen sisteme karşı inadına gülüyoruz. Yaşasın 8 Mart, yaşasın kadınlar!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

İstanbul’da hava yağmurlu, sıcaklık 6 derece olacak. Ankara bulutlu 6, İzmir sağanak yağışlı 7, Antalya bulutlu 9, Diyarbakır yağışlı 4 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var.

Siyasetin gündemiyle başlayalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kadın muhtarlarla bir araya gelecek. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Parti’nin grup toplantıları yapılacak.

İYİ Parti lideri Meral Akşener grup toplantısının ardından Ankara Büyükşehir Belediyesi’nce sığınmaevlerinde yaşayan kadınların el emeği ürünlerinin satışının yapılacağı Zafer Çarşısı’ndaki “Yeni Hayat Hediyelik Eşya Mağazası”nın açılışına katılacak. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda Kadına Yönelik Şiddetin Araştırılması Komisyonu raporu görüşülecek.

8 Mart vesilesiyle Türkiye’nin pek çok kentinde etkinlikler düzenlenecek. İstanbul’daki 20. Feminist Gece Yürüyüşü’nün de bu akşam saat 19:00’da, Taksim Sıraselviler’de yapılması planlanıyor. İstanbul Valiliği’nin dünkü açıklamasına göre 20. Feminist Gece Yürüyüşü yasaklandı. Taksim metro istasyonu, Şişhane istasyonu İstiklal Caddesi giriş ve çıkışı ile Taksim-Kabataş füniküler hattı 8 Mart Salı günü 13:00’ten itibaren hizmete kapatılacak. Kadınlar ve LGBTİ+’ların yasaklamalara rağmen yine de saat 19:00’da Taksim’e çıkacağı bildirildi. Biz de Medyascope kadınları olarak Taksim’de olacak, gelişmeleri aktaracağız. 

Kısa düne bakalım. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Diyarbakır programının ayrıntıları belli oldu. “Kadim şehirde kadim birliktelik için geliyoruz” sloganı ile yapılacak ziyarette CHP lideri, kadınlar, gençler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve muhtarlarla bir araya gelecek.

Cumhur İttifakı’nı oluşturan AKP ile MHP uzunca bir süredir üzerinde çalıştığı seçim yasası değişikliği tamamlandı. Hazırlanan yasa değişikliği teklifinin bu hafta Meclis Başkanlığı’na verileceği öğrenildi. İki partinin üzerinde anlaştığı düzenlemelere göre ittifak düzenlemesi ve siyasi partilere yapılacak hazine yardımı oranlarında bir değişikliğe gidilmedi. Seçim yasalarında yapılan değişiklikler, anayasa gereğince ancak bir yıl sonra yapılacak seçimlerde uygulanabiliyor. Cumhur İttifakı, seçim yasasında yapılacak değişikliğin TBMM’ye sunulmasını mart ayına kadar bekleterek, “Erken seçim olmayacak, seçim zamanında, 18 Haziran 2023’te yapılacak” mesajını da kamuoyuna vermiş oluyor. Erken seçim kararı alınsa bile, en fazla iki ay öne çekilebilecek. Mevcut düzenlemeye göre bir siyasi partinin seçimlere katılabilmesi için, seçim tarihinden altı ay önce 81 ilin en az yarısında (41 il) örgütlenmiş ve büyük kongresini yapmış olması veya TBMM’de grubu bulunması gerekiyor. 2018 seçimlerinde İYİ Parti örgütlenmesini tamamlayamadığı ve Meclis’te de grubu olmadığı için seçimlere katılamıyordu. CHP’den istifa eden 15 milletvekili İYİ Parti’ye katılarak, grup kurmasının ve seçimlere katılmasının yolunu açtı. Cumhur İttifakı bu tür durumların önüne geçmek için, seçimlere katılmak için grup kurma düzenlemesini yasa metninden çıkarıyor. 

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) şubat ayı raporuna göre en az 106 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. 106 emekçinin 97’si ücretli (işçi ve memur), dokuzu kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor. 2022 yılının Ocak ayında en az 119 işçi, şubat ayında en az 106 işçi hayatını kaybetti. Böylece, 2022 yılının ilk iki ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin sayısı 225’e yükseldi.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 14 lira 39 kuruş, euro kuru ise 15 lira 66 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü bin 997 puanda kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 919 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 125,55 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Bugün Rusya-Ukrayna savaşının 13. günü.

Birleşmiş Milletler, Ukrayna’da ölen ve yaralanan sivillerin sayısının bin 200’e yaklaştığını açıkladı. 27’si çocuk olmak üzere en az 406 kişi hayatını kaybetti, 801 kişi de yaralandı. 

BBC muhabiri, gece saatlerinde Odessa’da patlama seslerinin duyulduğunu aktardı. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Facebook hesabından video paylaştı. Zelenskiy açıklamasında, Rusya’nın insani koridor ile açıkça alay ettiğini söyledi. Kiev’deki ofisinde dün (7 Mart) çekilen videoda Zelenskiy, Mariupol’de yolların mayınlandığını iddia etti. Öte yandan Kiev’e 25 kilometre uzaklıkta bulunan Irpin’de dün düzenlenen hava saldırıları sonucu en az sekiz kişi hayatını kaybetti. Irpin Belediye Başkanı Aleksandr Marşukin tahliyeler sırasında Ruslar’ın ateşkesi ihlal ettiğini söyledi ve bu duruma tepki gösterdi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Rusya’nın Ukrayna’da sivillere yönelik kasıtlı saldırılar düzenlediğine ilişkin ellerinde güvenilir raporlar olduğunu söyledi.

Zelenskiy’nin “Rusya petrollerini boykot edin” çağrısı tartışılmaya devam ediyor. Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamaya göre Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rus petrolünü yasaklama konusunda henüz karar vermedi. Rusya ise petrol alımlarının yasaklanmasının felakete yol açacağını bildirdi.

Bu arada Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakereler sona erdi. Ukraynalı bir yetkili, insani yardım koridorlar konusunda bazı “küçük olumlu gelişmeler” sağlandığını aktardı. Kremlin’e göre ise “beklenti karşılanmadı”. Müzakereler devam edecek. 

New York Times, ABD’nin Zelenskiy’ye şifreli iletişim ekipmanı verdiğini ve Biden ile aralarında direkt bir hat olduğunu yazdı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile 10 Mart’taki Antalya Diplomasi Forumu’nda üçlü formatta görüşeceklerini açıkladı.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemiyle devam ediyoruz.

Süper Lig’de 28. hafta heyecanı sona erdi. Beşiktaş, sahasında konuk ettiği Medipol Başakşehir ile 2-2 berabere kaldı. Günün diğer maçlarında Aytemiz Alanyaspor, deplasmanda Yukatel Kayserispor’u 2-1 mağlup ederken Gaziantep FK ile Atakaş Hatayspor sahadan 2-2’lik beraberlik ile ayrıldı. 

UEFA Şampiyonlar Ligi son 16 turu aşamasında rövanş karşılaşmalarının heyecanı bugün (8 Mart) başlayacak. Bayern Münih, 1-1’in rövanşında Salzburg’u sahasında konuk edecek. İlk maçı 2-0 kazanan Liverpool ise sahasında Inter ile kozlarını paylaşacak. Karşılaşmalar, Türkiye saati ile 23.00’te başlayacak.

Günün önemli gelişmesinde FIFA, Ukrayna’daki kulüplerde yer alan yabancı futbolcu ve antrenörlerin sözleşmelerini askıya aldı. Rusya takımlarındaki yabancı oyuncular ve antrenörlere ise sözleşmelerini sezon sonuna kadar tek taraflı olarak askıya alma hakkı tanındı.

Milli sporcu Eylül Kibaroğlu, Slovenya’da düzenlenen Avrupa Pool Bilardo Şampiyonası 10 top müsabakalarında şampiyonluğa ulaştı. Lasko kentinde düzenlenen organizasyonda Eylül, Alman rakibi Ina Kaplan’ı 6-3 yenerek üçüncü kez Avrupa şampiyonu oldu.

Koronavirüs salgınında son veriler şöyle: 

Son 24 saatte 34 bin 343 yeni vaka tespit edildi. 132 kişi yaşamını yitirdi; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla toplam uygulanan doz sayısı 146 milyon 48 bin 178’i geçti.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.