Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Edirne-Enez’e açılmak istenen maden ocağı 700 yıllık tarihi köyleri yutacak

Edirne’ye bağlı Enez İlçesi’ne 120 futbol sahası büyüklüğünde bir bentonit* ocağı açılmak isteniyor. Ocağın açılması halinde en çok etkilenecek köyler arasında 1.100 insanın yaşadığı Sütçüler, Şehitler, Hasköy ve Işıklı geliyor. Nitelikli doğal koruma alanının ve köy arazilerinin önemli bir kısmını da kapsayan bu alanda beş maden ocağı açılması planlanıyor. İlk aşamada 75 yıl işletilmesi planlanan bu ocakların açılması halinde köylerde tarım ve hayvancılık yapmak mümkün olmayacak. Köylüler ise ocakların açılmasının buradaki yaşamı tamamen bitireceğini söylüyor.

Köylere 10 km mesafede bulunan bir bentonit ocağı çevreyi tahrip ediyor

ABD’li Minerals Technologies Şirketi’nin işlettiği bir bentonit ocağı, köylere 10 km mesafede bulunuyor. Açılması istenen ocağın 40 katı küçük olan bu ocak, çevresindeki tarım ve hayvancılık faaliyetlerine büyük zarar veriyor. Öyle ki ocağın yaydığı toz nedeniyle toprakları verimsizleşen köylüler, arazilerini maden ocağına satmak zorunda kalmış.

Hasköylü Selahattin Pesen, “Amerikalıların işlettiği bu ocak buradaki komşularımızı göçe zorladı. Verimsizleşen arazilerini satmak zorunda kaldılar. Hayvanlarını satmak zorunda kaldılar. Biz aynı kaderi paylaşmak istemiyoruz. Bu işi lütfen durdursunlar” dedi.

Üstlenici firma: Benez Madencilik

Tarım ve orman arazileriyle birlikte 22 bin dönüm alana yayılacak olan bentonit ocağını, Benez Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi yapacak. Plana göre söz konusu alanda beş adet maden ocağı, altı adet pasa depolama, beş adet bitkisel toprak depolama alanı, bir adet kırma-eleme, öğütme ve paketleme tesisi ile idari bina alanı ve bir adet cevher stok kurutma alanı açılması planlanıyor. Proje alanının kuş uçuşu 190 metre güneybatısında Şehitler Köyü, 220 metre kuzeydoğusunda Işıklı Köyü, 40 metre kuzeydoğusunda hayvan yetiştirme tesisi bulunuyor.

Sulama alanları ve planlanan barajlar tehdit altında

1998 yılında temeli atılan 2012 yılında faaliyete geçen Hamzadere Barajı’nda köylere su taşıma planı sekiz senenin sonunda bitme aşamasına geldi. Ancak bentonit ocağı, bu kapalı devre sulama sistemini de kapsıyor.

Kapalı devre sulama alanının bulunduğu yer

Ayrıca planlanan bentonit ocağı, Işıklı ve Şehitler köylerine bir-iki sene içerisinde yapılması planlanan barajlar ile sınır. Maden ocaklarında işlenecek kil sonucu ortaya çıkacak toz, baraj sularını kirletecek. Köylüler, yıllardır beklediklerin suyun tehlike altında olması sebebiyle bu plandan vazgeçilmesi gerektiğini söylüyor.

“Hileyle imza toplayan şirket elemanları, toplantıyı gerçekleşmiş gibi göstermek istiyor”

3 Mart’ta, Şehitler Köyü’nde 22 Mart’ta düzenlenmek üzere Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı duyurusu yapıldı. Köy kahvesine sığmayan köylüler toplantının dışarıda yapılmasını istedi. İddiaya göre kendini çevreci olarak tanıtan şirket elemanları, toplantının düzenlendiğine dair köylülerden imza topladı.

Geç fark edilen olayın üzerine şirket elemanları köyden hızlıca ayrıldı. Avukat Mustafa Murtazaoğlu, Enez Kaymakamı Şükrü Alperen Göktaş’ın da imzaladığı bir itiraz dilekçesiyle, imzaların hileyle toplandığını ve çekilmesi gerektiğini talep ettiklerini belirtti.

Köy sakinlerinden Hamdi Akmaz, “Küçücük bir alana 700 kişiyi sığdırmaya çalıştılar. Biz toplantının dışarıda yapılmasını talep ettik ama talebimiz kabul edilmedi. O sırada şirket elemanları gelene imza attırmışlar. Durum fark edilene kadar köyden de kaçmışlar. Hileyle imza toplayan şirket elemanları, toplantıyı gerçekleşmiş gibi göstermek istiyorlar. Gerekli itirazları muhtarlarımız yaptı. Normalde bu imzaların geçersiz sayılması lazım ancak burası Türkiye” dedi.

*Bentonit: Alüminyum ve magnezyum bakımından zengin volkanik kül, tüf ve lavların kimyasal ayrışması sonucu oluşmuş, ağırlıklı olarak montmorillonit içeren killer “bentonit” olarak tanımlanır. Bentonit, sanayi, tarım, madencilik ve mühendislik jeolojisinde kullanılan çok yönlü bir kildir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.