Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sanatçı Genco Erkal, “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla açılan davada beraat etti

Tiyatro sanatçısı Genco Erkal hakkında, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla açılan davada mahkeme kararını açıkladı. 

Tiyatro sanatçısı Genco Erkal hakkında sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle “cumhurbaşkanına hakaretten” 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle açılan dava bugün (14 Nisan) İstanbul 16. Asliye Ceza Mahkemesi’nde devam etti.

Genco Erkal duruşmaya avukatları ile katılırken oyuncu Meral Çetinkaya ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun aralarında olduğu isimler ile basın mensupları duruşmayı takip etti.

Savcı beraat talep etti

Savcı esas hakkındaki mütalaasında Genco Erkal’ın beraatını talep etti. 

Katılan Recep Tayyip Erdoğan vekili ise mütalaaya katılmadıklarını söyledi, “çobanlık” ve “diploma” ile ilgili ifadelerin hakaret kapsamında olduğunu düşündüklerini belirterek ceza talep etti.

Erkal: “Paylaşımlarım eleştiri, hakaret içermez

Genco Erkal, “Mütalaaya katılıyorum. Bu bir eleştiridir, hakaret içermez. İddia makamının bunu kabul etmesi sevindirici. Devamı olan suçlamalara katılmıyorum. Diploma meselesi yıllardır tartışılıyor, bunu tek söyleyen ben değilim. Bu konuda benim eleştirimi söylüyorum, öbür konuda cumhurbaşkanının kendisi de ‘Ben de çobanım’ diyerek kabul ediyor, burada hakaret olamaz” dedi.

Erkal’ın avukatı Turgut Kazan, cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla yedi yılda 169 bin soruşturma ve 38 bin 608 dava açıldığını söyledi. Mütalaaya katıldıklarını belirterek beraat talep etti. 

Erkal: “Adalet yerini bulduğu için mutluyuz

Mahkeme, atılı suçun unsurları oluşmadığından Genco Erkal’ın beraatına karar verdi.

Erkal duruşmadan sonra yaptığı açıklamada, adalet yerini bulduğu için mutlu olduklarını söyledi.

Suçlama konusu üç paylaşım: Ayder Yaylası, Erdoğan’ın diploması, başkanlık sistemi

Genco Erkal hakkındaki iddianame 18 Ağustos 2021’de hazırlandı. İki sayfalık iddianamede Erkal’ın üç Twitter paylaşımı suç konusu yapıldı.

Erkal’ın suç konusu yapılan 2016 ve 2020 yıllarına ait paylaşımları şöyle:

“Erdoğan, ‘Ayder Yaylası’nda 2022’ye kadar çalışmanın bitirilmesini hedefliyoruz’. Eyvah, güzelim doğa harikası Ayder Yaylası’nı bitirmeye karar vermiş. Parmağının değdiği yeri beton edip kurutuyor.”

“Alemin çocuk doğurup doğurmayacağına karışacağına diplomayı ortaya koy bir bakalım. Arkadaşın rektörden de olsa, sahte de olsa görelim şunu.”

“Başkanlık sistemi yetmez, Türk usulü ‘Çobanlık Sistemi’ olsun.”

Davanın ilk duruşması 25 Kasım 2021’de yapıldı, 11 Mart’taki ikinci duruşma ise kar yağışı nedeniyle yapılamamıştı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.