Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (2 Mayıs 2022): İstanbul’da enflasyon yüzde 80

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Bayramınız kutlu olsun!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava bulutlu, sıcaklık 17 derece olacak. Ankara güneşli 17, İzmir yağmurlu 20, Antalya yağmurlu 20, Diyarbakır güneşli 25 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var.

Siyasetin gündemiyle başlayalım.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bugün Ankara’da. Akşener, Altınpark’ta düzenlenecek “Bayram Sofrası” programına katılacak.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı bugün Rize’de. Yazıcı, 15 Temmuz ve Demokrasi Meydanı’ndaki bayramlaşma programına katılacak.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel, Manisa’da bayramlaşma törenine katıldı. Millet İttifakı’nın gelecek seçimlerdeki cumhurbaşkanı adayının kim olacağı yönündeki tartışmalara değinen Özel, “Bizim gönlümüzden geçen aday, genel başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’dur. Bu süreçte eğer sayın genel başkanımız arzu ederse ve kendisinin hassasiyet duyduğu altılı mutabakat masası ortak adaylıkta genel başkanımız üzerinde mutabakata varırsa bundan en çok Cumhuriyet Halk Partililer memnun olur, Türkiye de fayda görür” dedi.

1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı Türkiye genelinde yürüyüş ve mitinglerle meydanlarda kutlandı. İstanbul’da toplantı ve gösteri yürüyüşü yapılmasına izin verilmeyen Taksim Meydanı ve çevresinde her yıl olduğu gibi bu yıl da sıkı güvenlik önlemleri alındı. Türkiye genelinde toplam 192 kişi gözaltına alındı. Kutlamalarda Gezi Parkı davasında ağır cezalar verilenler unutulmadı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Gezi davasında 18 yıl hapis cezası alarak tutuklanan yüksek mimar Mücella Yapıcı’ya seslenerek “Mücella abla seninle onur duyuyoruz, 1 Mayıs meydanından söz veriyoruz. Mücella ablanın sözü, Tayfun’un Vera’sı, Can’ın inadı bizlere emanettir” dedi.

CHP İstanbul Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Mahmut Tanal, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater ve Mine Özerden’i Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde ziyaret etti. Mücella Yapıcı, “Ömrüm boyunca sadece ve sadece kamu yararına, insanlık yararına çalıştım. Ancak insanlık yararına çalıştığım için cezalandırılıyorum. Bu, benim ağrıma çok gidiyor” dedi. Tutuklanmadan önce yurtdışında olduğunu, daha sonra Türkiye’ye döndüğünü söyleyen Çiğdem Mater, “Gezi’nin filmini çektiğim iddiasıyla cezaevindeyim. Fakat ortada bir film yok. Çektiğim film nerede o zaman? Çektiğim filmi bana göstersinler. Ayrıca film çekmekle hükümet mi devrilir?” diye konuştu. 

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 14 lira 86 kuruş, euro kuru ise 15 lira 63 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 430 puanda kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 902 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 106,24 dolar.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün İstanbul Tersaneler Komutanlığı’nda, işçilerle iftarda bir araya geldi. Alım gücüyle ilgili konuşan Erdoğan, “Hayat pahalılığı sebebiyle alım gücümüz bir parça düşmüş olabilir ama 30 milyon vatandaşımıza çalışacak iş, her ay evine girecek düzenli gelir sağladıktan sonra inşallah bu kayıpların hepsini de kısa sürede telafi ederiz” dedi. Erdoğan bazı kesimlerde şükürsüzlük olduğunu da söyledi, “Maalesef ülkemizde bazı kesimlerde bir şükürsüzlük, bir tatminsizlik, bir karamsarlık hali aldı başını gidiyor” dedi.

Türkiye enflasyonu öncesinde gösterge niteliğindeki İstanbul enflasyonu açıklandı. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) verilerine göre İstanbul’da nisanda önceki aya göre perakende fiyatlar yüzde 11,36, toptan fiyatlar ise yüzde 5,33 arttı. Yıllık artış ise perakende fiyatlarda yüzde 80 olarak gerçekleşti.

Dünya gündemine bakalım.

Rusya-Ukrayna savaşı devam ediyor. Ukrayna-Mariupol’deki çelik fabrikasındaki sivillerin tahliyesine başlandı. Fabrika, Ukrayna’da direnişinin son kalesi haline gelmişti. Rusya, sivillerin kendi kontrolündeki bir köye ulaştığını açıkladı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de tahliyelerin Zaporijya kentine doğru hareket ettiğini duyurdu. Hatırlatalım: Mariupol haftalarca kuşatma altındaydı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suudi Arabistan ziyaretinin yankıları sürüyor. Rai al-Youm gazetesinde yer alan başyazıda, Prens Muhammed bin Selman’ın “açık ara kazanan” olduğu yazıldı. Gazetede, Erdoğan’ın “partisini iktidarda tutmak için” tavizler verdiği kaydedildi. Yazıya göre ekonomik gerekçeler Erdoğan’ı, Cemal Kaşıkçı davası dahil tavizlere itti. 

Irak’ta kum fırtınası yaşanıyor. Gökyüzü ve kent merkezlerini turuncuya boyayan fırtına, hayatı kötü etkiledi ve sağlık sorunlarına yol açtı. Yaklaşık 400 kişi solunum sorunları nedeniyle hastaneye başvurdu. Bağdat ve Necef havalimanlarında uçuşlar iptal edildi. 

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemini dinleyelim.

Süper Lig’de 35. hafta heyecanı sona erdi. Yukatel Kayserispor’a konuk olan Beşiktaş rakibini 3-2 yenerken Galatasaray ise sahasında Demir Grup Sivasspor’a aynı skorla mağlup oldu.

Ankaragücü ve Ümraniyespor, Süper Lig’de. Ligin ilk iki sırasında yer alan Ankaragücü ve Ümraniyespor, sezonun bitimine üç hafta kala Süper Lig’e yükselmeyi garantiledi.

Milli motosikletçi Deniz Öncü, Uluslararası Motosiklet Federasyonu (FIM) Dünya Moto3 Şampiyonası’nın altıncı ayağında İspanya Grand Prix’inde, dördüncü oldu.

Koronavirüs salgınında son veriler şöyle:

Son 24 saatte 1 bin 480 yeni vaka tespit edildi, 12 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci, üçüncü doz aşılarla toplam uygulanan doz sayısı 147 milyon 499 bin 821’i geçti. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.