Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (9 Mayıs 2022): Siyasetin gündemi Özdağ ve İmamoğlu

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava güneşli, sıcaklık 17 derece olacak. Ankara güneşli 17, İzmir güneşli 24, Antalya bulutlu 23, Diyarbakır yağmurlu 20 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var.

Siyasetin gündemiyle başlayalım.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanacak. 

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıklamalarına ilişkin basın toplantısı düzenleyecek. 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında “Rize, Artvin ve Trabzon gezilerinde kamu kaynaklarının, kişisel siyasi faaliyetler kapsamında kullanılıp kullanılmadığının tespiti amacıyla” suç duyurusunda bulunuldu. 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş ile Başkent Ankara Kalkınma Projesi çalışmaları vesilesiyle bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, İmamoğlu’nun Karadeniz turuyla ilgili konuşmadı. Yavaş ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında, “Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu ile Ankara’da tarıma hayat vermek için başlattığımız Başkent Ankara Kalkınma Projemizi (BAKAP) yerinde inceledik. Kalkınmanın ilk adımı yerli üreticilerimize destek olmak. Ankara’da hiçbir üreticimizi yalnız bırakmıyoruz, bırakmayacağız” dedi. Geziye Selvi Kılıçdaroğlu ile Nursen Yavaş da katıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Bayramın bile karamsar geçtiğini belirten Kılıçdaroğlu, “Maratonun son yüz metresindeyiz ve kazanıyoruz. Pes etme vakti değildir. Bırakın çeteler kaygılansınlar, hayata küssünler, uykuları kaçsın” dedi.

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilen Osman Kavala ile 18 yıl hapis cezası verilerek tutuklanan Can Atalay, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Mücella Yapıcı ve Tayfun Kahraman yazılı bir açıklama yaparak, başta Gezi Anneleri olmak üzere tüm annelerin anneler gününü kutladı. Açıklamada, “Ya kin ve kibir baskın olacak ya da kardeşlik, eşitlik, özgürlük ve demokrasi kazanacak” denildi.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 14 lira 87 kuruş, euro kuru ise 15 lira 67 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 446 puanda kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 897 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 111,56 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Bugün Rusya tarafından kutlanan 9 Mayıs Zafer Günü. Dünyanın ve Türkiye’nin gözü, kulağı bugün Rusya’da olacak çünkü bu yılki Zafer Günü Rusya-Ukrayna savaşı gölgesinde kutlanacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in açıklama yapması bekleniyor. Başkent Moskova’daki Kızıl Meydan’da düzenlenen provada askerler yürümüştü, zırhlı araçlar gösterilmişti. Bakalım, bugün neler olacak? Medyascope’un dış haber sersivisinden ve canlı anlatım sayfamızdan gelişmeleri takip edebilirsiniz. 

Ukrayna savaşı nedeniyle Rusya’ya yönelik yaptırımlar sürüyor. Son adım G7 ülkelerinden geldi. Yeni yaptırım pakedini kabul eden G7 ülkeleri Rusya’dan petrol ithalatını kademeli olarak bitirecek ya da tamamen durduracak. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya devletinin tamamen ya da kısmen kontrolü altındaki üç televizyona (Channel One Russia, Russia-1 ve NTV Yayın Şirketi) yaptırım uygulayacak. Rusya ile ilgili kişilere ABD’lilerin muhasebe, kredi, şirket yönetimi ya da yönetim danışmanlığı vermesi de ABD tarafından yasaklanacak. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Luhansk bölgesinde bir okula isabet bomba sonucu 60 civarında kişinin öldüğünü söyledi.

Ünlü müzik grubu U2, Ukrayna’nın başkenti Kiev’de bir sığınakta şarkılarını seslendirdi. U2, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Zelenskiy’in davetiyle konser vermeye gittiklerini duyurdu. 

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Ukrayna’nın İrpin kentine gitti. ABD Başkanı Joe Biden’ın eşi Jill Biden da Slovakya-Ukrayna sınırında Zelenskiy’in eşi Olena Zelenska’yla bir araya geldi. 

Filipinler’de halk bugün sandığa gidiyor. Seçimleri, Ferdinand Marcos’un 64 yaşındaki “Bongbong” lakaplı oğlu Ferdinand Marcos Jr.’ın kazanması bekleniyor. Medyascope yayıncısı ve yorumcusu Işın Eliçin, Hafta Sonu Yazıları’nda Filipinler seçimlerini ele almıştı. Yazıyı okumanızı tavsiye ederim. 

Küba’nın başkenti Havana’daki Saratoga Otel’de geçen cuma günü (6 Mayıs) meydana gelen patlamada can kaybı artıyor. Yetkililer, patlamada en az 32 kişinin hayatını kaybettiğini, 19 kişinin ise kayıp olduğunu duyurdu. Patlamada 11 otel çalışanı yaşamını yitirirken, 13’ünün de kayıp olduğu açıklandı.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Süper Lig’in 36. haftasında Beşiktaş ile Fenerbahçe arasında oynanan derbi 1-1 berabere tamamlandı. Beşiktaş ve Fenerbahçe, böylelikle 1985’ten bu yana ilk kez üst üste 3 maçta berabere kalmış oldu. 

Formula 1 Dünya Şampiyonası’nın 5. ayağı Miami Grand Prix’sinde, Red Bull takımının Hollandalı pilotu Max Verstappen birinci oldu. Leclerc, Verstappen’in ardından ikinci, Perez’i arkasında tutmayı başaran Sainz ise üçüncü oldu. Puanını 85’e çıkaran Verstappen, pilotlar klasmanı lideri Leclerc ile arasındaki farkı 19 puana indirdi. Sezonun 6. yarışı İspanya Grand Prix’si 22 Mayıs’ta yapılacak.

Yunanistan’da devam eden Dünya Gençler Halter Şampiyonası’nda kadınlar 81 kiloda yarışan milli sporcu Dilara Narin 2 altın, 1 gümüş madalya kazanarak dünya şampiyonu oldu.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.