Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Berrin Sönmez ile Feminist Bakış (118): Şiddetle mücadeleyi “önleyen” kanun teklifi, AKP ve MHP oylarıyla yasalaştı

Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) değişiklik öngören torba kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri bitti. Kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti kapsayan kanun teklifi, AKP ve MHP’nin oylarıyla kabul edilerek yasalaştı.

Dün yasalaşan teklifin amacı 6284’ü uygulayıcıların dikkatinden kaçırmaktı. Eşitlik İçin Kadın Platformu’nun (EŞİK) bilgi notu ve izlemesi nedeniyle iktidar, kadın karşıtı önergelerle teklifte değişiklik gerçekleştirmek yoluna gidemedi. Canan Kaftancıoğlu hakkındaki mahkeme kararının Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nce onanması ve kadına yönelik erkek şiddeti arasında hiçbir fark yok. Şiddetle mücadelede etkin olmayacağı bilinen teklifin yasalaşmasıyla eşzamanlı gelen onama kararı erkek şiddetinin birbirini tamamlayan parçaları. Toplumun gözünü boyamak için hazırlandı bu teklif ve inatla tüm yanlış ve eksiklerine rağmen yasalaştırıldı. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmekle eril şiddete karşı mücadele azminin bitmediğini göstermek istedi iktidar topluma. Ancak bu göz boyamanın altında yatan 6284 sayılı şiddet yasasını uygulayıcıların dikkate almasını önleme amacı yatıyor.

Haber fotoğrafı: Özge Özgüner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.