Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (24 Mayıs 2022): Erdoğan’dan Suriye’ye operasyon sinyali

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava güneşli, sıcaklık 23 derece olacak. Ankara güneşli 19, İzmir güneşli 29, Antalya güneşli 28, Diyarbakır güneşli 24 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bugün Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) grup toplantıları yapılacak.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısının ardından konuştu. Erdoğan, sayıları 550 bini bulan yoklama kaçağı gençlere bedelli askerlik imkanı tanıyacaklarını ve açık cezaevlerindeki hükümlülerin koronavirüs izinlerinin uzatıldığını açıkladı. Suriye’nin kuzeyine askeri operasyon başlatılabileceğini söyleyen Erdoğan, “Güney sınırlarımız boyunca 30 kilometre derinliğinde güvenli bölgeler oluşturmak için başlattığımız çalışmaların eksik kalan kısımlarıyla ilgili yeni adımları da atmaya başlıyoruz. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, emniyet güçlerimiz, istihbaratımız hazırlıklarını tamamlar tamamlamaz bu operasyonlar başlayacaktır” dedi. Harekât kararı perşembe günü (26 Mayıs) yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantısında değerlendirilecek.

İpek Er’i cinsel saldırıya maruz bırakan Musa Orhan’ın tutuksuz yargılanmasına sosyal medya hesabından tepki gösteren oyuncu Ezgi Mola hakkında açılan hakaret davası bugün Ankara’da görülecek.

Sanatçı Niyazi Koyuncu, Pendik Halk Eğitim Merkezi’nin 25 Mayıs’ta düzenleyeceği etkinlikte sahne alacaktı. Koyuncu sosyal medya hesabından, Pendik Belediyesi’nin, “kurumlarının değer yargılarını ve görüşlerini paylaşmayan bir müzisyenin Pendik meydanlarında konser yapmasına müsaade edilemeyeceğini” belirterek konserini iptal ettiğini duyurdu. 

İstanbul’da yapılan toplu ulaşım zammının öğrencilerle ilgili kısmı geri çekildi. Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu yaptığı açıklamada, “İBB Başkanı veto etmişti, bizler ısrar kararla meclisimizden tekrar geçirdik. Öğrenci abonmanlarına yapılan yüzde 40 zammın geri alınarak İETT’nin sübvanse edilmesi teklifimizi İBB AK Parti ve MHP grupları olarak meclisimizde kabul ettik. İstanbullu öğrencilerimize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vaka sayısı üç gün üst üste binin altına düştüğünde toplu taşımada da maske kullanımının serbest olacağını açıklamıştı. Bugün açıklanacak vakalar binin altında gelirse, toplu taşımadaki maske zorunluluğu tamamen kalkacak.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 15 lira 95 kuruş, euro kuru ise 17 lira 3 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 380 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 951 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 112,76 dolar.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 57,92 seviyesine çıktı. Bir önceki anket döneminde yıl sonu beklentisi yüzde 46,44 olarak belirlenmişti.

MB, mart ayına ilişkin konut fiyat endeksini açıkladı. Buna göre, konut fiyatları bir önceki yıla göre ortalama yüzde 110 arttı. Bu artış İstanbul’da yüzde 122, Ankara’da yüzde 111, İzmir’de yüzde 105 oldu.

Dünya gündemine bakalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ı Türkiye’ye davet ettiği belirtildi. Bloomberg’in haberine göre konuya aşina iki Türk yetkiliye göre Erdoğan, “önümüzdeki günlerde” Veliaht Prens Selman’ı ağırlamayı umuyor. Erdoğan, yaklaşık bir ay önce Suudi Arabistan’a bir ziyaret düzenlemiş ve Cidde’de Veliaht Prens Muhammed bin Selman ve babası Kral Selman bin Abdülaziz ile bir araya gelmişti.

Erdoğan dünkü kabine toplantısında, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in ABD Kongresi’nde Kongre üyelerinden Türkiye’ye silah satışına onay vermemelerini istemesiyle ilgili konuştu. Erdoğan, “Kendisi ile yaptığımız görüşmede, aramıza üçüncü ülkeleri sokmayalım diye mutabık kaldık. Buna rağmen geçen hafta senatoda ‘F-16’ları Türkiye’ye vermeyin’ diye ABD’ye telkinde bulundu. Biz bu yıl ‘Stratejik Konsey Toplantısı’ yapacaktık. Artık benim için Miçotakis diye birisi yok” dedi. Yunanistan’dan cevap gecikmedi. Yunanistan Hükümet Sözcüsü Yannis İkonomu, “Türkiye’nin lideriyle karşılıklı bir tartışmaya girmeyeceğiz. Bizim politikamız ilkeler politikasıdır” dedi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün Filistin’e, yarın ise İsrail’e gidecek. Çavuşoğlu, Filistin’de ikili görüşmeler yapacak. Mevkidaşı Riyad Malki ile bir araya gelecek olan Çavuşoğlu’nun, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından kabul edilmesi de öngörülüyor. Dışişleri Bakanlığı’nın yazılı açıklamasında, “Sayın Bakanımızın, İsrail Dışişleri Bakanı ve Alternatif Başbakan Sayın Yair Lapid ile ikili ve heyetler arası görüşmeler yapması, bu çerçevede, İsrail’le ikili ilişkilerimizin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konular hakkında görüş alışverişinde bulunulması öngörülmektedir” denildi. Bakan Çavuşoğlu bu temaslarından önce, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faisal bin Farhan ile telefonda görüşmtü. Görüşmede ikili ilişkiler ele alındı.

ABD Ankara Büyükelçisi Jeffrey Flake, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’i ziyaret etti. Parti kaynaklarının aktardığı bilgiye göre yaklaşık bir saat süren görüşmede Türk-Amerikan ilişkilerinin yanı sıra Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine yaklaşımı da konuşuldu. Görüşmede İYİ Parti Uluslararası İlişkiler Başkanı Ahmet Kamil Erozan da yer aldı.

Ukrayna mahkemesince Rusya’nın işlediği savaş suçları kapsamında yargılanan ilk Rus askeri Vadim Şişimarin, Ukrayna’nın Sumi bölgesinde bir sivili öldürmekten ömür boyu hapis cezasına mahkûm edildi. Kararda, Şişimarin’in “cinayeti kasıtlı olarak işlediği” kaydedilirken, “sanığın işlediği suçun tamamen doğrulandığı” belirtildi.

“Davos Zirvesi” olarak da bilinen Dünya Ekonomik Forumu (WEF), İsviçre’nin Davos kasabasında devam edecek. Toplantı kapsamında, “toplumsal güvenin yeniden inşası”, “sağlık sistemlerinin geleceğinin güvence altına alınması,” “dirençli gelecek,” “yaptırımların kullanımı ve etkinliği”, “karbon emisyonunun sıfır düzeyine çekilmesi”, “küreselleşmenin geleceği,” “enerjide görünüm; krizi aşmak”, “direncin ruhu; Ukrayna’dan sesler” ve “küresel gıda krizini önleme” başlıklı bir dizi panel düzenlenecek.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

TFF 3. Lig 3. Grup play-off finalinde normal süresi ve uzatma devreleri 0-0 biten maçta İçel İdmanyurdu’na penaltılarda 5-4 üstünlük sağlayan Fethiyespor, TFF 2. Lig’e yükseldi.

Almanya Birinci Futbol Ligi’nde (Bundesliga) sezonu 16. sırada tamamlayan Hertha Berlin, play-out rövanş maçında ikinci ligi 3. sırada bitiren Hamburg’u 2-0 yenerek kümede kaldı.

Sezonun ikinci grand slam tenis turnuvası Fransa Açık’ta (Roland Garros)  kadınlar dünya iki numarası ve son şampiyon Çek raket Barbora Krejcikova, Fransız Diane Parry’ye ilk turda elenerek turnuvaya veda etti.

https://twitter.com/MedyascopeSpor/status/1528749848870150144?s=20&t=2GU9-8ZEgXIM7fITePNzfw

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.