Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (23 Haziran 2022): Kılıçdaroğlu Aydın’da, Akşener Tekirdağ’da

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava güneşli, sıcaklık 26 derece olacak. Ankara güneşli 24, İzmir güneşli 35, Antalya güneşli 34, Diyarbakır güneşli 32 derece olacak.

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener bugün Tekirdağ’da. Akşener, Süleymanpaşa, Malkara ve Hayrabolu’da esnaf ziyaretinde bulunacak. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Aydın’da. Kılıçdaroğlu, taşıyıcı esnafı ile kahvaltı yapacak, üye katılım törenine gidecek, Kuşadası-Aydın ile Didim-Aydın Büyükşehir Belediyesi toplu açılış törenlerine katılacak.

Danıştay 10. Dairesi, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına ilişkin son kez toplanacak ve 16 dosyayı görüşecek. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptalini isteyen başvurucular arasında Türk Tabipleri Birliği (TTB), TMMOB ve barolar bulunuyor.

Marmaris’te orman yangını sürüyor. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin açıklamalarına göre hava aracı sayısı 41’e çıktı. Kirişçi, rüzgar nedeniyle alevlerin yeniden alevlendiğini, bugün kontrol altına almak için belirli bir aşamayı geride bırakmış olacaklarını söyledi. Dün, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yangın bölgesine gitti. Erdoğan, helikopterle yangın bölgesinde incelemelerde bulundu. Erdoğan’a, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da eşlik etti. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da Marmaris’teydi. Burada kısa bir konuşma yapan Kılıçdaroğlu, “Ağaçlara da mı acımıyorsunuz? Neden önlem almıyorsunuz? Paranız yoksa çıkın ‘Paramız yok’ deyin. Biz yapalım, biz bitirelim” dedi.

İsmailağa Camisi imamlığından emekli olduktan sonra, kamuoyunda Nakşibendiliğin İsmailağa Cemaati’nin lideri olarak tanınan Mahmut Ustaosmanoğlu, 93 yaşında hayatını kaybetti. Ustaosmanoğlu’nun cenazesi yarın Fatih Camii’nden kaldırılacak. 

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 17 lira 34 kuruş, euro kuru ise 18 lira 36 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 574 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 22 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 109,5 dolar.

Merkez Bankası politika faiz kararı açıklayacak. Ekonomistler, politika faizinin sabit tutulmasını bekliyor.

Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak.

Dünya gündemine bakalım.

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Türkiye’ye geliyor. Lapid, İsrail ile Türkiye’nin ilişkilerinin normalleşmesi süreci kapsamında geliyor. 16 yılın ardından İsrail’den Türkiye’ye ilk kez dışişleri bakanı düzeyinde ziyaret gerçekleştiriliyor. Karşılıklı büyükelçi ataması gündemin ilk başlıklarından olacak. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiliz mevkidaşı Liz Truss ile de görüşecek. 

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Washington Post yazarı ve Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın 2018’de İstanbul’daki Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülmesinin ardından, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere ilk kez Türkiye’ye geldi. Erdoğan, Selman’ı Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde resmi törenle karşıladı. İki liderin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki görüşmesi yaklaşık iki saat sürdü. Görüşmenin ardından yapılan yazılı açıklamada, iki liderin görüşmesinin samimiyet ve kardeşlik ortamında gerçekleştirildiği vurgulandı. 

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Galatasaray, futbol A takımı teknik direktörlüğü için Okan Buruk ile görüşmelere başlandığını açıkladı. Okan Buruk, teknik direktör olarak Medipol Başakşehir ile 2019-2020 sezonunda Süper Lig’de, Akhisar Belediyespor ile de 2017-2018 sezonunda Türkiye Kupası’nda şampiyonluğa ulaştı.

Fenerbahçe’nin UEFA Şampiyonlar Ligi 2. eleme turunda Dinamo Kiev’e konuk olacağı ilk maç, Ukrayna’daki savaş sebebiyle Polonya’da oynanacak. 20 Temmuz Çarşamba günü Polonya’nın Lodz şehrindeki Miejski Stadyumu’nda oynanacak karşılaşma, TSİ 21.00’de başlayacak.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.