Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Aile hekimleri iş bıraktı: “Ölüyoruz, yaralanıyoruz ama bakan bizi görmeye bile tahammül edemiyor”

Hekimler ve sağlık çalışanları aile hekimlerine dayatılan “ceza yönetmeliğini” protesto etmek için Sağlık Bakanlığı önünde basın açıklaması yapmak istedi. Valilik eyleme izin vermeyince açıklamayı Sağlık Bakanlığı’nın arkasındaki Ankara Şehir Hastanesi’nin acil girişinde yapan hekimler ve sağlık çalışanları, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya “Sayın bakan bizi bakanlığın önünde görmeye bile tahammül edemiyor. Sizin alanınız inşaat olabilir ama biz hekimiz” sözleriyle tepki gösterdi.

Hekimler ve sağlık çalışanları, aile hekimlerine dayatılan “ceza yönetmeliğini” nin yıldönümünde iş bırakma eylemi yaptı. Valilik, kamuoyunda “ceza yönetmeliği” olarak anılan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin yürürlüğe girmesinin yıldönümünde yapılacak olan eyleme izin vermedi. Polis, Sağlık Bakanlığı binasının arkasındaki Ankara Şehir Hastanesi acil girişi önünde toplanan hekimler ve sağlık çalışanlarına “Hastanenin önünü kapatıyorsunuz” deyince tartışma çıktı. Hekimler ve sağlık çalışanları, polise, “Her yerde bağırarak iş yapmaya çalışıyorlar” diyerek tepki gösterdi.

Sağlık Bakanlığı’na dilekçe verdiler

Polis, basın açıklaması bittiğinde hekimlerin alandan ayrılması gerektiğini söyledi. Hekimler beklemeye devam edince bahçedeki fıskiyeler açılarak hekimler uzaklaştırıldı. Hekimler ve sağlık çalışanları, basın açıklamasından sonra Sağlık Bakanlığı ile görüşme yapabilmek için görüşme talebi içeren dilekçeleri vermek istediler. Yetkililer, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının bakanlığa dilekçe vermelerini de engelledi. Sağlık Bakanlığı önünde tek sıra halinde bekleyen hekimler, sıra alarak sağlık bakanı ile görüşme taleplerini içeren bildiren dilekçeleri bakanlığa sundu.

11 sağlık meslek örgütü biraraya geldi

Eyleme, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık İş Sendikası, Hekim Birliği Sendikası, Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (HEKİMSEN), Kamu Diş Hekimleri Derneği (KADHED), Tabip-Sen Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Türk Tabipleri Birliği (TTB), Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD),  Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB) ise desteğini açıkladı. Hekimler ve sağlık çalışanları, Sağlık Bakanlığı’nın vaat ettiği çalışma koşullarını iyileştirecek yasal düzenlemeler yapılmadığı için 15 Haziran’da ülke genelinde iş bırakmıştı. Bugün yapılan eylem, Türkiye tarihinde ilk kez 11 sağlık meslek örgütünün bir araya gelerek yaptığı eylemin ikinci ayağı olarak planlanmıştı.

“İnternet ünlüsü değil hekimiz”

Eylemde ortak açıklamayı Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı  Dr. Kemal Noyan okudu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın sağlık meslek örgütlerinin görüşme talebini reddettikten sonra, sosyal medyada popüler olan hekimlerle yaptığı toplantıya dikkat çekildi. Yapılan açıklamalarda “Biz internet ünlüsü değiliz hekimiz. Sayın bakan, bizi bakanlığın önünde görmeye bile tahammül edemiyor” sözleri ile duruma tepki gösterildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “toplantıda konuşulan konuları paylaşmayın” dediğini hatırlatan hekimler, “‘Ben şiddeti önleyecegim diye söz verdim ama şiddeti daha da artırdım, bunu kimseye söylemeyin’ mi dediniz” diye sordu. 

“Kararmış vicdanlarınız da havaya bıraktığımız balonlar gibi kaybolsa”

Hekimler ve sağlık çalışanları, Sağlık Bakanlığı’na doğru siyah balon bırakırken, AHEF Başkanı Dr. Kemal Noyan, “Keşke sizin kararmış vicdanlarınız da havaya bıraktığımız siyah balonlar gibi kolayca uçup gözden kaybolsa” dedi. Daha önce çeşitli iletişim kanallarından seslerini duyurmaya çalıştıklarını fakat Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kendilerini duymadığını söyleyen hekimler, “Biz burada sıcağın altında ter içindeyken orada klimalı odalarında gören yok, duyan yok, Bakan yok” diyerek tepki gösterdi.

“Hepimiz diplomamızı yırtma noktasına geldik”

Noyan, sağlık çalışanlarının özlük haklarına ilişkin yasa ve “ceza yönetmeliğine” tepki göstererek, “Sağlık Bakanlığı’na, aile hekimlerinin nasıl can çekiştiğini anlatmak istiyoruz” dedi ve şunları söyledi:

“Buradayız çünkü bizler ölüyoruz yaralanıyoruz her gün hakarete uğruyoruz. Düşünce hürriyetini hedef alan bir yönetmeliğiniz var. Pandemi döneminde yaşamını yitiren meslektaşlarımızı defnettik, aynı gün çocuklarımıza sarılamadık. Biz sizden motivasyon beklerken, sizler bize ceza yönetmeliğini reva gördünüz. Hepimiz diplomamızı yırtma noktasına geldik. Bizim sesimizi duymak zorundasınız. Bir gün herkes gidecek ama bizler burada olacağız.”

“İş bırakıyoruz çünkü insanı yaşatmak istiyoruz”

“Sizin asıl alanınız inşaat olabilir, müteahitlik olabilir ancak biz hekimiz. Bizim işimiz tedavi etmek, insanların hasta olmasını engellemek. Bir yazı çıkartıp kamu binalarında çalışan aile hekimlerinin sırtına tavanarasının kiremitinden kanalizasyona kadar sorumluluk verdiniz. Kendiniz oturduğunuz lüks lojmanlarınızı bırakınız boyatmayı, çöp poşetini bile atmaktan aciz iken aile hekimleri binayı nasıl boyatmalı diye yazı çıkardınız. Yanılgınız hep aynı. İş bırakıyoruz çünkü biz insanı yaşatmak istiyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.