Fetihtepe’de kentsel dönüşüm | Polis elektrik, su ve doğalgazı kesmek için yeniden mahalleye girdi

İstanbul-Okmeydanı Fetihtepe Mahallesi, sabah erken saatlerden itibaren yeniden polis ablukasına alındı. Binaların kapısı koçbaşlarıyla kırılarak vatandaşların elektrik, su ve doğalgazı kesildi. Gazetecilerin mahalleye girişi engellenirken, vatandaşlar yaşananlara tepki gösterdi.

İstanbul-Okmeydanı’ndaki Fetihtepe Mahallesi’nde kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında yıkımı planlanan evlerin bir kısmının 7 Haziran’da elektrik, su ve doğalgazı kesildi. Mahalleli buna engel olmak için dirense de çevik kuvvetin müdahalesiyle karşılaştı. Yaşananları protesto eden vatandaşlar 7 Haziran’dan beri her akşam eylemdeydi.

Polis bugün (30 Haziran) sabah saatlerinde mahalleyi yeniden abluka altına aldı. “Kaçak elektrik kullanılıyor” ihbarı alındığı iddiasıyla mahalleye giren polisler, bazı binaların kapısını koçbaşı ile kırdı. Polis kontrolünde yine saatler sökülmeye başlandı.

“Belediye oyalamak için görüşmüş”

Mahalle halkının avukatı Onur Cingil, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Beyoğlu Belediyesi ile iki haftadır süreci durdurmak için görüşme yaptıklarını fakat belediyenin görüşmeleri vatandaşı “oyalamak” için sürdürdüğünü belirtti.

Yüzde 94 engelli vatandaşın elektrik, su ve doğalgazı kesildi

Mahallede hasta ve yaşlıların oturdukları evlerin de elektrik, su ve doğalgazı kesildi.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Elinde çocuğunun engelli raporuyla kapıya çıkan bir vatandaş, “Yüzde 94 engelli yatalak çocuğum var benim, gelin kesin” diyerek tepkisini dile getirdi.

Başka bir mahalle sakine de kesintilere tepki göstererek, “‘Gidin parka çadır kurun’ diyorlar, kursak oradan da atarlar bizi” dedi.

“Nereye söz verdiniz? Aceleniz nedir?”

Mahalledeki vatandaşlar adına konuşan Selahattin Baylan, yapılanların hukuksuz olduğunu belirterek, “Kentsel dönüşüme uygun olmayan bir uygulama yapılıyor. Plan olmadan, proje olmadan, sözleşme olmadan yapılan bir uygulama. Dolayısıyla kanunsuzdur, hukuksuzdur. Biz yetkililere bundan önce ve şimdi tekrar ve tekrar hatırlatıyoruz. Yaptığınız uygulama hukuksuzdur” diye konuştu.

Vatandaşlara yapılan kira desteğinin çok yetersiz olduğunu dile getiren Baylan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kiralık ev bulmanın olanaksız olduğu bu koşullarda evsiz, elektriksiz, doğalgazsız bırakıyorsunuz. Bu bir zulümdür. Hukuk karar vermeden 15-20 gün içerisinde burayı yaşanmaz hale getirip işi bitirmek istiyorsunuz. Nereye söz verdiniz? Aceleniz nedir?”

Fetihtepe’de vatandaşların elektrik, su ve doğalgazının kesilmesine çevik kuvvet eşliğinde devam ediliyor.