Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Düşenler ve çıkanlar: Avusturya GP analizi

Formula 1’de 2022 sezonunun 11. yarışı Avusturya Grand Prix’sini geride bıraktık. Heyecan dolu geçen yarışı Medyascope Spor Servisi‘nden Muhammed Kaya analiz etti.

Düşenler ve çıkanlar: Avusturya GP analizi

Formula 1’de İngiltere’deki kaos dolu yarıştan sonra Avusturya’da Red Bull’un evinde lastikler dönmeye başladı. Sprint yarışının sıralamasını belirleyen seansta her iki Mercedes de duvara tosladı, Max Verstappen lider tamamladı. Gerçek pole pozisyonunun belirleneceği sprint yarışında da sıralama değişmedi ve ilk sıranın sahibi yine Verstappen oldu. Carlos Sainz’ın motorunun alev aldığı yarışta ise Charles Leclerc son turlarda gaz pedalında sorun yaşamasına rağmen yarışı kazanmayı başardı. 

Mercedesler duvarda: Sıralamanın sıralaması

Max Verstappen, her iki Mercedes’in arka tutuşu kaybedip duvara vurmasıyla ara verilen son bölümü Charles Leclerc’in önünde 0,029 saniye farkla lider bitirdi ve ilk sırayı kaptı. Leclerc ve Sainz ikilisinin hemen önünde ilk çizgiyi kapan Red Bull pilotu, art arda üçüncü kez bu başarıyı gösterdi.

İlk seansta, havanın yaklaşık 20 derece olduğu Red Bull Ring’de, ilk hızlı denemeyi Leclerc yaptı. Ardından Sainz da iyi bir tur çıkartarak liderliğe yerleşti ancak pist limitlerini aştığından tur süresi silindi. Sadece Carlos Sainz’ın değil Verstappen ve Albon gibi birçok ismin turları silindi. Seansın bitimine 5 dakika kala Max Verstappen çok hızlı bir tur atarak liderliği elde etti. Ardından Leclerc ve Sainz, Hollandalıyı geçmeyi başardı.

Elenme bölgesinde ise aynı anlarda Lando Norris, Sebastian Vettel, Nicholas Latifi, Lance Stroll ve Alex Albon bulunuyordu. Lando Norris hızlı bir turla sekizinci sıraya yerleşince, Guanyu Zhou elenme bölgesine geriledi. Ardından Ricciardo, Vettel, Stroll, Zhou ve Latifi elenme bölgesinde son hakları için gazladı ancak kimse turunu geliştiremedi. Hatta Vettel pist sınırlarını ihlal ettiği için son sıraya geriledi. Daniel Ricciardo, kariyerinin bariz bir şekilde en zor günlerini yaşıyor. Lando Norris ile puan farkının yarıştan yarışa açılma hızı Ricciardo’nun performansının kesinlikle önünde.

İkinci seansta ise ilk denemeler sonrasında Lewis Hamilton ile Max Verstappen arasındaki liderlik mücadelesini 0,093 saniye fark ile Hamilton kazandı. Lando Norris dördüncü virajda hata yaparak pist sınırlarını aştı ve turu silindi. Bu hata sadece tura mal olmadı aynı zamanda tabanda da arızaya yol açtı. Seansın bitimine beş dakika kala turu silinen Sergio Perez 11. sıradayken, arkasında ise Albon, Gasly, Tsunoda ve Norris bulunuyordu. Perez iyi bir tur çıkarıp Valtteri Bottas’ı ateş hattına attı. Böylelikle Gasly, Albon, Bottas, Tsunoda ve Norris elendi; Leclerc, Verstappen, Hamilton, Sainz, Russell, Perez, Magnussen, Ocon, Alonso ve Schumacher son seansa kalmayı başardı.

Sprint yarışının ilk on sırasını belirleyecek olan son seans için pilotlar piste çıktığında, pist artık daha soğuktu. Hamilton, Leclerc’in hızlı turunu son virajda etkiledi ancak herhangi bir inceleme ve ceza çıkmadı. Beş dakika kala Hamilton aracın arka kısmını kaybetti ve çakıllar üzerinden bariyerlere daldı. Sağ ön ve arka süspansiyonun kırıldığı kazada neyse ki Hamilton’a bir şey olmadı. Kırmızı bayraklar ile seans durduruldu. Bir süre pist temizlendikten sonra tekrar yeşil ışıklar yandı ve pilotlar piste çıktı. George Russell piste geri dönen ilk pilottu ve tur süresini geliştirmek için net bir hıza sahipti. İkinci sektörün sonunda, sondan bir önceki virajın çıkışında tıpkı takım arkadaşı Hamilton gibi arka dengeyi kaybetti ve son virajı dönerken pistten çıkarak bariyerlere çarptı. Kırmızı bayraklar yine Mercedes için dalgalanıyordu. Bu kez, iki Mercedes de olmadan son iki dakika için yeşil ışıklar yandı ve pilotlar bir bir piste çıktı. Leclerc pole pozisyonunu aldı derken ilk iki sektörde yavaş olan Verstappen son sektörde öne geçecek zamanı aldı ve ilk sırayı kaptı. 

Sıralama turları pist analizi

Leclerc ve Verstappen ikilisinin pist üzerindeki performansına baktığımızda uzun düzlüklerde genellikle Red Bull’un etkili olduğunu görüyoruz. Yavaş virajlarda da Ferrari etkili. Verstappen kazandığı zamanı muhtemelen son düzlükte çıkardı. Yarış sonrasında çıkan hakem kararında turları silinen Sergio Perez 13. sıraya geriledi.

Verstappen dolu dizgin: Sprint yarışı

Takımlar yarışa başlamadan önce start düzlüğünde yerini aldığında Williams ve Aston Martin pilotlarında orta hamur, diğerlerinde ise yumuşak hamurlu lastikler bulunuyordu. Formasyon turu için dumanlar yükseldiğinde Fernando Alonso yerinden kımıldayamadı. Güç ünitesi arızası yaşayan İspanyol pilotun aracı hemen garaja çekildi. Yarış sonrası gelen bilgilere göre Alpine, Alonso’nun aracına yeni güç ünitesi takarak sorunu çözmüş. Bu arada araçlar bir tur atıp tekrar yerlerine geldiğinde arka sıralarda sorun yaşayan Guanyu Zhou da pite girdi ve yarışa oradan başladı.

Beş kırmızı ışık söndüğünde ilk dört sıra yerini korumayı başardı. Max Verstappen turlar ilerledikçe farkı açarak liderliğini perçinledi. Ceza alarak arka sıralarda yarışa başlayan Sergio Perez, her turda temposunu artırdı. 9. turda ikinci virajın çıkışında Mick Schumacher’i, bir sonraki turda da Kevin Magnussen’i aynı yerde geçerek altıncı sıraya kadar yükseldi. 12. turda da Esteban Ocon’u geçen Sergio Perez beşinci sıraya kadar yükseldi. 13. sıradan başladığı yarışta artık ön ekibin hemen arkasındaydı. 

Tüm bunlar olurken Lewis Hamilton-Mick Schumacher ve Lando Norris-Daniel Ricciardo arasında da mücadele dolu dizgin ilerliyordu. 12. turda Schumacher’i kovalamaya başlayan Hamilton son turlarda ancak geçebildi. 

Lewis Hamilton-Mick Schumacher’in telemetri verileri

DRS’in etkili olduğu bu mücadelede aslında Mick Schumacher de Kevin Magnussen’i kovalıyordu. Bu kovalamada Schumacher de Hamilton da DRS kullandığı için geçiş yapmak zorlaştı. Geçiş yaptığı 22. turdan öncesinde tempoyu arttıran Hamilton, Schumacher-Magnussen DRS mesafesinden çıkınca ancak geçebildi. Hamilton, Schumacher’den 0,17 saniye daha iyi tempoya sahipti ancak geçiş uzadı. Bu arada Magnussen de Hamilton gelene kadar Schumacher’den daha yavaş tempodaydı fakat takım yerlerini korumalarını istedi. Bu durum da Schumacher’in puan almasına sebep oldu.

Daniel Ricciardo da uzun süre Lando Norris’i kovaladı ancak geçemedi, her iki isim de ilk sekizin dışında kalarak puan alamadı. Genel tempoda Ricciardo, Lando Norris’ten yalnızca 0,05 saniye daha yavaştı. Arka sıralarda ise Vettel soğutma ilgili sorunlar nedeni ile son turda pite çağırıldı ve yarıştan çekildi.

Sprint yarışı: Carlos Sainz referanslı tur kıyaslaması

Önde rahat bir şekilde yarışı tamamlayan dörtlüye ek olarak yükselerek ilerleyen Sergio Perez de ana yarış için büyük bir şans oluşturmuş ve beşinci sıraya yükselmeyi başarmıştı. Üçüncü sırada bulunan Carlos Sainz’ın temposu baz alındığında hem önündekilerin hem de arkasındakilerin daha iyi tempoya sahip olduğu görülüyor. Max Verstappen ara ara tempoyu düşürerek aracı da soğuttuğunu net olarak görüyoruz. Yarışın gridi Max Verstappen, Charles Leclerc, Carlos Sainz, George Russell, Sergio Perez, Esteban Ocon, Kevin Magnussen, Lewis Hamilton, Mick Schumacher, Valtteri Bottas, Lando Norris, Daniel Ricciardo, Alex Albon, Lance Stroll, Guanyu Zhou, Pierre Gasly, Yuki Tsunoda, Nicholas Latifi, Sebastian Vettel ve Fernando Alonso olarak netleşti.

Leclerc, Schumacher, yanan motor: Yarış!

Leclerc, Verstappen’i üç kez geçtiği ve son turlarda gaz pedalının takılı kaldığı yarışı kazanmayı bildi. Son zaferini Avusturalya yarışında alan Leclerc, şampiyona rakibi Verstappen’i takibi sürdürdü.

Yarışa Yuki Tsunoda, Guanyu Zhou, Fernando Alonso ve Sebastian Vettel sert hamurlu lastiklerle başlarken geri kalan pilotlar ise orta hamurlu lastiklerle başladı. Arka sıradaki isimlerin niyeti uzun bir ilk bölümdü. Valtteri Bottas da parça değişiminden dolayı pitten başlama cezası almıştı.

Beş kırmızı ışık söndüğünde Verstappen ve Leclerc yerini korudu. George Russell, Carlos Sainz’ı geçti ancak arkalarda öne doğru tırmanan Sergio Perez atak yapınca Sainz yerini geri aldı. Perez, Mercedes’i dördüncü virajın dışından geçmeye çalışırken ikili, viraj dönüşünde temas yaşadı. Perez’i çakılın içine atan bu hamle ile Perez gridin arkasına düştü ve pite doğru gazladı. Russell daha sonra temas için beş saniye cezası alacaktı. Beşinci turda haftanın en iyi isimlerinde Mick Schumacher, Lewis Hamilton’u geçerek yedinci sırayı almayı başardı. Yaklaşık on tur sonra Hamilton, önündeki her iki HAAS pilotunu geçerek dördüncü sıraya yerleşti.

Red Bull ve Mercedes’in 2020 ve bu yılki Avusturya Grand Prix’sinde yaşadığı benzer temas:

https://twitter.com/F1/status/1546196554553479169?s=20&t=0FIKlf0SCnx9crlrhuULOA

Leclerc, ilk turlarda Verstappen’e Sprint Yarışı’nda olduğundan çok daha yakındı ve liderin DRS menzili içinde iyi duruyordu. Leclerc, Verstappen’in yarış çizgisinin içine dalarak onuncu turda üçüncü viraja girdi ancak Verstappen liderliği korumayı başardı. İki tur sonra, Leclerc liderin hava akımına girmek için DRS’yi kullandı ve ardından dördüncü virajda liderliği aldı. Bu sıralarda temastan dolayı hasar alan George Russel pite girdi. Orta hamurlu lastiklerden sert hamurlu lastiklere geçen Russell ön kanadı da değişti. Bu pit-stopta bir de beş saniye cezasını çekince 19. sıradan yarışa döndü.

Liderliği kaybeden Verstappen, 13. turun sonunda pite girdi ve sert lastiklere geçerek bir undercut denemesi ile yedinci sıradan piste döndü. Dördüncü sırada bulunan Lewis Hamilton ile bir süre mücadele ettikten sonra geçmeyi başaran Verstappen üçüncü sıraya çıktığında lider ile farkı yaklaşık 20 saniye idi.

Verstappen, 26. turda Ferrari’ler ile farkı 14 saniyeye kadar indirdi. Aynı turlarda takım arkadaşı Perez’i riske etmemek adına yarıştan çektiler. Leclerc turun sonunda sert hamurlu lastikler için pite girip çıkınca, Verstappen ile altı saniyenin biraz üzerinde fark ile üçüncü sırada piste döndü. Bu sıralarda Sainz liderliği devraldı ancak sadece bir tur sürdü çünkü İspanyol pilot da sonraki turda pite girdi. 

İlk üç pilot ve Carlos Sainz tur süreleri analizi

29. turda Lewis Hamilton pite girdi ve kısmen uzun süren 4,1 saniyelik bir pit-stop yaptı. Dördüncü girdiği pitten altıncı sırada döndü. Bir sonraki turda Hamilton, Esteban Ocon’u da geçerek pitte kaybettiği yerleri kazandı. 

Grafikte de gördüğümüz üzere pitten çıkan Charles Leclerc her tur tempoyu arttırdı. 33. turda Leclerc, Verstappen’in DRS menzilindeydi ve üçüncü virajın yokuş yukarı frenleme bölgesinde içe doğru hamle yaparak geçişi tamamladı. Verstappen daha sonra 36. turun sonunda (yarışın tam da orta noktasında) ikinci kez başka bir sert hamurlu lastikler için pite girdi. Leclerc’in 20 saniyeden fazla gerisinde üçüncü sırada piste döndü. Verstappen aslında bu pitten sonra Leclerc pite girene kadar en hızlı isimdi. 40. turda Gasly ve Vettel dördüncü virajda temas etti. Bu temastan dolayı Vettel çakıl havuzuna doğru sürüklendi ancak çıkmayı başardı. Pierre Gasly de bu temastan dolayı beş saniye ceza aldı.

George Russell, 41. turda tekrar pite girerek yeni sert hamurlu lastiklere geçti. 45. turda da Lance Stroll ve Mick Schumacher ikilisini geçerek yedinci sıraya yükseldi. Leclerc 49. turun sonunda ikinci kez pite girdi ve Verstappen’in sadece 3,8 saniye gerisinde tekrar piste döndü. Üç tur sonra da tekrar liderliği aldı. 51. turda da Nicholas Latifi yarıştan çekildi. 

Carlos Sainz, adım adım Verstappen’e yaklaşıp sıkıştırmaya başlamışken aracından dumanlar yükselmeye başladı. Aracın pistin dışına çıkması ile alev alması bir oldu. Bir süre araçtan inmeyen Sainz, pit görevlilerinin de yavaş kalmasından ötürü kötü bir olaydan ramak kala kurtuldu. Sanal Güvenlik Aracı uygulaması da devreye girdi. 60. tura kadar bu uygulama sürdü; bu süreçte Leclerc ve Verstappen pite girip çıktı. 61. turda da Russell yarışın sonuna kadar götüreceği pozisyonu Ocon’u geçerek elde etti.

Yarışın bitimine altı-yedi tur kala Leclerc telsizden gaz pedalının takıldığını ve sorun olduğunu pit duvarına iletti. Grafikte de göreceğiniz üzere bu bildirimden sonra temposu düşse de arkada ona yaklaşan Verstappen’e yerini kaptırmadı ve damalı bayrağı ilk sırada gördü. 

Lewis Hamilton referanslı ilk 5 pilot tur karşılaştırması

Grafikte net olarak görümüze çarpan Leclerc ile Verstappen ikilisinin başka bir seviyede olduğu ve Russell’ın da Hamilton’a yakın tempoda yarıştığı. Ocon ise öndeki pilotların tempolarından çok geride. Fakat arka grubun en iyilerinden biri. Bu beşlinin arkasında olan Mick Schumacher de harika bir iş çıkararak altıncı sırada damalı bayrağı gördü ve gelişimini sürdürdü.

Sainz ve Perez ikilisinin yarış dışı kaldığı haftada en çok hasarı dayanıklılık sorununun net olarak ortaya çıktığı Ferrari aldı. Alpha Tauri ve Aston Martin zaman zaman iyi performans sergilese de bu sezonun kötüleri olmaya devam ediyor. HAAS, Alpine ve McLaren her iki pilotları ile puan almayı başararak iyi iş çıkardı.

Ferrari için bu sonuç bir gelişme ancak dayanıklılık hâlâ panikleme için yeterli. Red Bull tarafında ise panik mi? Hayır, yakın bile değil çünkü F1-75’in net olarak arkasında olan RB18 maksimum puanı tahakkuk etti. Ancak şu anda Red Bull’un tasarım ve yarış ekiplerinin uzaklarında bir yerde Adrian Newey sesiyle boğuk bir alarm zili çalıyor. 

Bakalım diğer yarışlar bu mücadeleyi nasıl şekillendirecek? Mercedes sürpriz podyumları bula bula yarışa ortak olacak mı? Hepsi dayanıklılığa ve yunuslamanın etkilerine bağlı.

Düşenler: Carlos Sainz, Sergio Perez, Alpha Tauri, Aston Martin 

Çıkanlar: Charles Leclerc, Mercedes, Esteban Ocon, Mick Schumacher, McLaren

Yazan: Muhammed Kaya

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.