Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Adana’da hekimler ve sağlık çalışanlarına iki günde ikinci saldırı | Tabip Odası Başkanı Menteş: “Yöneticilerin bu işi ciddiye alması için birilerinin Ekrem Karakaya gibi ölmesi mi gerekiyor”

Adana’da Balcalı Devlet Hastanesi ve Çukurova Devlet Hastanesi’nde çalışan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının maruz bırakıldığı silahlı saldırıları Medyascope’a değerlendiren Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, sağlıkta şiddetin toplumun en geri kesimlerini destekleyen politik bir tercih olduğunu söyledi. Yetkililerin tepki toplamamak için iki olaya ilişkin de açıklama yapmadığını belirten Menteş, başhekimliğin açıklamasının gerçeği yansıtmadığına dikkat çekerek, “Yöneticilerin bu işi ciddiye alması için birilerinin Ekrem Karakaya kardeşimiz gibi ölmesi mi gerekiyor” diye sordu.

Hasta yakını saldırganlar, 10 Temmuz’da Adana Çukurova Devlet Hastanesi’nde dün ise (12 Temmuz) Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Devlet Hastanesi’nde hekimleri ve sağlık çalışanlarını kesici ve ateşli silahlarla şiddete maruz bırakmıştı. Çukurova Devlet Hastanesi Başhekimliği ise yaptığı açıklamada olayın “baskın” değil “taşkınlık” olarak tanımlanması gerektiğini vurgulamıştı ancak olay yeri tutanağında, saldırganların ateşli silahı olduğu ve hekimleri ölümle tehdit ettiği ortaya çıkmıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Adana Valiliği, Adana İl Emniyet Müdürlüğü, üniversite başhekimliği saldırılara ilişkin bir açıklama yapmazken, Adana İl Sağlık Müdürlüğü ise Çukurova Devlet Hastanesi Başhekimliği’nin açıklamasını paylaşmıştı. Saldırıları Medyascope’a değerlendiren Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, iki olayda da olay yerinde olduğunu ve tepki çeken açıklamanın gerçeği yansıtmadığını dile getirerek şunları söyledi:

“Açıklama yapmıyorlar çünkü tepki toplamak istemiyorlar”

“Ekrem Karakaya’yı kaybetmenin acısı henüz sıcakken, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının Adana’da iki gün üst üste şiddete maruz bırakılması korkuyu ve tedirginliği artırdı. Toplumsal bir şiddet sorunu ile karşı karşıyayız fakat bir kişi bu açıklamayı yaparak tepkiyi üzerine almak istemiyor. Biz Çukurova’dayken vali ve sağlık bakanı aradı, sağlık müdürü de oradaydı. Olay çok ciddi olmasına rağmen basitmiş gibi göstermeye çalışıyorlar. Zaten Çukurova Devlet Hastanesi Başhekimliği’nin açıklamasında da ‘Sağlık sistemi durmamıştır. Bir grup kendini bilmez oraya gelmiştir olaylar kontrol altındadır’ mesajı verildi. Ben oradaydım, olay hiç de yazıldığı gibi değildi.

“Anne babalar görevi başındaki hekimleri korumaya geldi”

Hekimlere ve sağlık çalışanlarına hizmetten çekilme hakları olduğunu hatırlattıklarını söyleyen Menteş, başhekimliğin hizmet durdurma gibi bir olay olmadığı yönündeki vurgusunun, şiddeti önemsizleştirme kaygısıyla yapıldığına dikkat çekerek şunları anlattı:

Fakat bunun üzerine ‘Biz buradan çekilirsek bilmeyen başka doktor arkadaşlarımızı buraya getirecekler. Onlar da aynı tehlikeye maruz bırakılacaklar. Biz zaten tehlikeye girdik başka meslektaşlarımızı da tehlikeye atmayalım’ dediler. Balcalı’da da aynı şekilde arkadaşlarımızın görevden çekilme hakları vardı fakat bunu yapmadılar. Acil sistemini durdurdular yeni hasta almadılar en az üç-dört saat sağlık sistemi durduruldu. Hatta Çukurova’dayken 2021 mezunu bir doktor arkadaşımızın anne ve babası olayı duyduğunda evlerinden çıkıp onu korumaya gelmişti.

“Şiddete karşı tedbir almazsanız ‘övünç’ kaynağı olur”

Güvenlik sağlandığında yeniden hasta almaya başladılar. Başhekimliğin açıklaması şiddeti küçük görücü, önemsizleştirici bir açıklama. Yöneticilerin bu işi ciddiye alması için birilerinin Ekrem Karakaya kardeşimiz gibi ölmesi mi gerekiyor. Bu olay ciddidir. Sağlıkta şiddet maalesef artık politik bir durumdur. Bu bir tercihtir. Bu, toplumun en geri kesimlerini destekleyici bir tercihtir. Sağlıkta şiddete karşı mutlaka ve mutlaka cezalandırıcı tedbirler almak zorundasınız. Eğer almazsanız bu artık birileri tarafından mahallede ‘Ben hastaneyi birbirine kattım’ diye konuşulan bir övünç kaynağı olur.”

“Sağlık hizmetlerini durdurma hakkımızı iki olayda da kullandık”

Balcalı’da Beyaz Kod verildiğini fakat Çukurova’da yaşanan olayda Beyaz Kod verilemediğini hatırlatan Menteş, “Çünkü doktor arkadaşlarımız bunların cezasız kalacaklarından eminler. Emin oldukları için de gidip mahkemelerde uğraşmak istemiyorlar. Kendi isimlerinin deşifre edilmesini istemiyorlar. Devletin koruyacağına inançları yok. Bunlar ciddi olaylardır ve biz sağlık hizmetlerini durdurma hakkımızı iki olayda da kullandık” diye konuştu.

“Şiddetin karşılığı tutuklanma olmalıdır bunun başka yolu yok”

Beyaz Kod veren hekim ve sağlık çalışanlarının, onları şiddete maruz bırakan saldırganlar ve saldırganların yakınları ile aynı karakolun koridorlarında bekletildiğini söyleyen Menteş, “Beyaz Kod veren hekim ve sağlık çalışanlarının isimleri ve TC kimlik numaraları olaylarda gösterilmemelidir. Mahkemede karakolda adreslerimiz ve TC kimlik numaralarımız okunarak çağırılıyoruz” dedi ve yapılması gerekenlere şu sözlerle dikkat çekti:

“Yetkililer bir açıklama yapmıyor fakat Adana Tabip Odası Başkanı olarak ben bir açıklama yapıyorum: Sağlıkta şiddet politiktir ve devletin en üst kesiminden başlayarak çözümünün aranması gerekmektedir. Sağlıkta güçlü bir şiddet yasası çıkarılmalıdır ve uygulanmalıdır. Şiddete maruz bırakılmış hekimler ve sağlık çalışanları mahkemelerde süründürülmemelidir. Devletin avukatları bununla ilgilenmelidir. Yıllarca süren davalar oluyor. Biz işimizi gücümüzü bırakarak her defasında davayı takip etmeye gidiyoruz. Bunların önü alınmalıdır. Etkin bir yasa çıkmalı ve uygulanmalıdır sağlıkta şiddetin karşılığı kesinlikle tutuklanma olmalıdır bunun başka yolu yok.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.