Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (13 Temmuz 2022): Türkiye’de tahıl koridoru görüşmeleri, İngiltere’de başbakanlık yarışı

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Janset Atacan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul’da hava sağanak yağışlı, sıcaklık 29 derece olacak. Ankara’da hava parçalı bulutlu, sıcaklık 29 derece olacak. İzmir’de hava açık, 31 derece; Antalya hava parçalı bulutlu, 35 derece; Diyarbakır’da hava sıcak, 41 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Rus ve Türk askeri heyetleri bugün İstanbul’da tahıl ihracatıyla ilgili bir araya gelecek. Görüşmeye Ukrayna ve Birleşmiş Milletler heyetleri de katılacak.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Sanayi ve İleri Teknolojiler Bakanı Sultan Ahmed Al Jaber, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Thani Bin Ahmed Al Zeyoudi ile Halk Eğitimi ve İleri Teknolojilerden Sorumlu Devlet Bakanı Sarah Bint Yousef Al Amiri Türkiye’de. BAE heyeti ile bugün Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde yatırım çalıştayı düzenlenecek. Toplantıda; sanayi, petrokimya, gıda, e-ticaret, savunma gibi alanlarda faaliyet gösteren kamu iştiraki kuruluşlar ile BAE şirketleri arasında işbirliği olanakları ele alınacak.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 17 lira 30 kuruş, euro kuru ise 17 lira 37 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, 8 Temmuz gününü 2 bin 434 puanla kapatmıştı. (Borsa bayram tatili dolayısıyla 8 Temmuz’dan bu yana kapalıydı)

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 960 lira 19 kuruştu. 

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise 12 Temmuz’u 99,17 dolarla kapattı. (Çin’de Kovid-19 vakalarında görülen artış ve getirilen kısıtlamalar, fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturdu. Durgunluk beklentileri de bu baskıyı şiddetlendirdi ve Brent petrol gün içinde yüzde 5’in üzerinde değer kaybetti.)

Dünya gündemine bakalım.

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail ve Filistin ziyaretlerini gerçekleştirecek. Biden’ın bugün İsrailli ve Filistinli liderlerle bir araya gelmesi bekleniyor. Biden’ın bir sonraki durağı Suudi Arabistan olacak. 

İngiltere’de Boris Johnson’ın yerine geçecek isim için yarış başladı. Eski Maliye Bakanı Rishi Sunak, resmi olarak yarışa katıldığını ve ülkenin yeni başbakanı olmaya hazır olduğunu duyurdu. Sunak’ın rakipleri; Kemi Badenoch, Suella Braverman, Jeremy Hunt, Penny Mordaunt, Tom Tugendhat, Liz Truss ve Nadhim Zahawi. 

Muhafazakâr Parti’nin milletvekilleri bugün oy kullanacak ve 30’dan az oy alan adaylar yarıştan çekilecek. Milletvekilleri, geriye iki aday kalana dek oy kullanmaya devam edecek. Kalan iki aday arasında seçim yapılacak. 

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Avrupa Kadınlar Futbol Şampiyonası’nda heyecan, dün (12 Temmuz) oynanan karşılaşmalar ile devam etti. B Grubu’nda Danimarka Finlandiya’yı 1-0, Almanya ise İspanya’yı 2-0 mağlup etmeyi başardı. Almanya, ikinci hafta sonunda topladığı altı puan ile çeyrek finale yükselmeyi garantiledi. 

Fenerbahçe Kulübü’nün prensip anlaşmasına vardığı Joshua King, İstanbul’a geldi. Sarı-lacivertli takımın, sağlık kontrolünün ardından Norveçli futbolcu ile sözleşme imzalaması bekleniyor. Fenerbahçe aynı zamanda Brezilyalı futbolcu Willian Arao’nun transferi için oyuncunun kulübü Flamengo ile prensip anlaşmasına varıldığını duyurdu.

Beşiktaş’ta genç futbolcu Serdar Saatçı, Viktoria Plzen maçındaki davranışları nedeniyle kadro dışı bırakıldı. Serdar’ın, Nevzat Demir Tesisleri’nde takımdan ayrı çalışmalarına devam edeceği kaydedildi.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.