Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (11 Ağustos 2022): Akşener Nevşehir’de

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul sağanak yağışlı, sıcaklık 29 derece olacak. Ankara bulutlu 30 derece; İzmir bulutlu 34, Antalya yağışlı 31, Diyarbakır güneşli 39 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, bugün Nevşehir’de. Akşener, Kozaklı, Avanos ve merkezde esnafı ziyaret edecek. Ankara temsilcimiz Hıdır Göktaş, gün boyu aktaracak.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener dün (11 Ağustos) de Niğde’nin ilçe ve beldelerini gezdi, esnafla görüştü. Akşener, Yeşilgölcük beldesinde bir çiftçinin uzattığı 60 bin liralık elektrik faturasını, kendisini izleyenlere göstererek, “Bunu gördükten sonra zaten konuşmanın anlamı yok” dedi. Konuşmasında sık sık, “Bu harami düzeni yıkacağız” vurgusu yapan Akşener, yeni bir siyaset anlayışını inşa edeceklerini söyledi. Akşener, “5-10-11 maaş alan danışmanlar varken, senin çocuğun üniversite mezunu olarak iş bulamıyorsa, 92-86 puanla atanamıyorsa bu işte bir dümen vardır demektir” diye konuştu.

Balıkesir Burhaniye Kaymakamlığı, 17-21 Ağustos 2022 tarihlerinde yapılması planlanan Zeytinli Rock Festivali’ne izin vermedi. ANKA Haber Ajansı‘nda yer alan habere göre Burhaniye Kaymakamı İlyas Memiş, Milyon Yapım Organizasyon Şirketi’nin başvurusuna, “Daha önceki yıllarda yakın bölgede düzenlediğiniz Zeytinli Rock festivallerinde yaşanan güvenlik, asayiş, trafik, çevre sorunları, ortaya çıkan bu tür istenmeyen durumlar dolayısıyla vatandaşlarımız tarafından yapılan yoğun şikâyet ve yakınmalar göz önüne alınarak kamu güvenliği ve sağlığı, toplumun huzuru, çevrenin korunması amacıyla uygun görülmemiştir” cevabını verdi.

İçişleri Bakanlığı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir gazeteye verdiği röportajdaki “…bizim elimizdeki seçmen bilgileri Yüksek Seçim Kurulu’nun elinde de yok…” ifadelerine yanıt verdi. Bakanlık açıklamasında, “CHP Genel Başkanı Sayın Kılıçdaroğlu’nun; YSK’da olmayan ancak kendilerinde bulunduğunu iddia ettiği bilgileri nasıl temin ettiğini açıklaması gerekmektedir. Aksi takdirde, kişisel verilerin mevzuata aykırı temin edilmesinden ötürü Bakanlığımızca suç duyurusunda bulunulacaktır” denildi.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 17 lira 85 kuruş, euro kuru ise 18 lira 38 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 829 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 26 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 97,22 dolar.

TCMB, haziran ayına ilişkin ödemeler dengesi istatistikleri ile haftalık para ve banka istatistiklerini açıklayacak.

TÜİK, haziran ayı dış ticaret endekslerini, kümes hayvancılığı ile süt ve süt ürünleri üretimi istatistiklerini duyuracak.

Dünya gündemine bakalım.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, dün New York Başsavcılığı’na ifade verdi Ailesinin ve kendisinin iş hayatıyla ilgili yürütülen soruşturmada ifadeye çağrılan Trump, sessiz kalma hakkını kullandı. Trump, hakkındaki soruşturmayı “ABD tarihindeki en büyük cadı avının devamı!” diye nitelendirmişti.

Ukrayna’nın güneyindeki Kırım’da Rus güçlerine ait askeri üssün patlamasının ardından üsse ait uydu görüntüleri yayımlandı. Bir kişinin hayatını kaybettiği ve sekiz kişinin de yaralandığı saldırının büyüklüğü, uydu görüntülerinden anlaşılabiliyor.

Yolunu kaybederek Fransa’nın Sen Nehri’ne gelen ve orada mahsur kalan zayıf beyaz balinayı kurtarma girişimleri başarısız oldu. Yetkililerin açıklamasına göre uzun uğraşlar sonucu bir ağ yardımıyla nehirden çıkarılan balinaya, oluşan solunum sorunları nedeniyle ötanazi yapıldı.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Finlandiya’daki Helsinki Olimpiyat Stadı’nda oynanan UEFA Süper Kupa maçında, geçen sezon Şampiyonlar Ligi’ni kazanan İspanya’nın Real Madrid takımı ile Avrupa Ligi’nde zafere ulaşan Almanya temsilcisi Eintracht Frankfurt karşılaştı. Real Madrid, Eintracht Frankfurt’u 2-0 yenerek UEFA Süper Kupa’nın sahibi oldu. Madrid ekibi, beşer kezle bu kupayı en çok kazanan takımlar Barcelona ve Milan’ı yakaladı.

Temsilcilerimiz bugün (11 Ağustos) Avrupa arenasında boy gösterecek. 3-0’ın rövanşında Fenerbahçe, Çekya temsilcisi Slovacko deplasmanına konuk olacak. Temsilcimiz rakibini elemesi durumunda play-off karşılaşmasında  Austuria Wien ile karşılaşacak. Öte yandan Konyaspor, UEFA Konferans Ligi 3. eleme turu rövanş maçında Lihtenştayn temsilcisi Vaduz’u konuk edecek. İlk karşılaşma, 1-1 eşitlikle sona ermişti. Medipol Başakşehir, üçüncü tur ilk maçında 3-1 mağlup ettiği İzlanda ekibi Breidablik’i sahasında ağırlayacak.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.