Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (18 Ağustos 2022): Erdoğan Ukrayna’ya gidiyor

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul bulutlu, sıcaklık 31 derece olacak. Ankara bulutlu 33 derece; İzmir güneşli 36, Antalya bulutlu 33, Diyarbakır güneşli 41 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bugün Ankara’da üye katılım törenine katılacak.

İYİ Parti bugün “Ekonomide Kurtuluş Planı”nın ilk aşamasını oluşturan “Acil İstikrar ve Kapsayıcı Büyüme Eylem Planı”nın tanıtım toplantısını düzenleyecek. İstanbul’da düzenlenecek toplantıya, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve partinin ekonomi politikaları başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz katılacak. 

Geçtiğimiz günlerde Balıkesir Burhaniye Kaymakamlığı Zeytinli Rock Festivali’ni yasaklamıştı. Yasaklama kararı mahkemeye taşındı. Festivalin organizatörleri Zeytinli Rock Festivali’nin 22-25 Eylül tarihleri arasında düzenleneceğini açıkladı. Açıklamada, “Mahkeme aldığı kararda, kaymakamlık makamının savunma ve delillerini sunmak için ek süre talep etmesi üzerine oybirliği ile cevap süresinin beş gün daha uzatıldığını belirtmiştir. Bu sebeple Zeytinli Rock Festivali bu sene 22-25 Eylül tarihleri arasında yapılacaktır” denildi. 

Kılıçdaroğlu, dün (17 Ağustos) Yalova’da partisinin grup toplantısını düzenledi. Sabah saatlerinde Yalova gezisine başlayan Kılıçdaroğlu, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin yıldönümünde deprem anıtını da ziyaret etti. Kılıçdaroğlu, grup toplantısında “beşli çete” olarak adlandırdığı şirketlere son 18 yılda 203 milyar 700 milyon dolar değerinde ihale verildiğini söyledi. Programına esnaf ziyaretlerini de ekleyen Kılıçdaroğlu, il merkezinde konuşma yapacağı sırada Yalova Belediyesi Kentsel Dönüşüm Ofisi’nin penceresinden “Bay Kemal Yalova Belediyesi’nden çalınan 23 milyon lira nerede?” yazan bir pankart açıldı. Vatandaşlar, “Kahrolsun AKP” sloganları attı.

Türkiye Ermeni toplumundan bir isim cumhuriyet tarihinde ilk kez kaymakam olarak atandı. Berk Acar, Denizli’nin Babadağ ilçesinde kaymakam olarak görev yapacak.

Partisinin “sığınmacılar ve düzensiz göçmenler”le ilgili eylem planını açıklayan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, “Tüm yabancılar için istisnai vatandaşlık koşullarını değiştireceğiz ve daraltacağız” dedi. Suriye’de güvenliğin sağlanmasıyla birlikte, Suriyelilerin geçici koruma statülerine son vereceklerini dile getiren Babacan, “Düzensiz göçmenleri kendi ülkelerine veya Türkiye’ye giriş yaptıkları sınır komşumuza sınır dışı edeceğiz. Suriyelilerin, diğer ülkelere gidebilmeleri için süreci işleteceğiz. Suriye’de güvenliğin sağlanmasıyla birlikte geçici koruma statülerine son vereceğiz” diye konuştu.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 17 lira 94 kuruş, euro kuru ise 18 lira 25 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 980 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 18 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 93,75 dolar.

Merkez Bankası, politika faizini açıklayacak. Ekonomistler politika faizinin yüzde 14’te sabit tutulacağını öngörüyor. 

Dünya gündemine bakalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin davetiyle bugün Lviv’e gidiyor. Bu ziyaret, Erdoğan’ın Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının başladığı 24 Şubat’tan bu yana Zelenskiy ile ilk yüz yüze görüşmesi olma niteliği taşıyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail Başbakanı Yair Lapid ile görüştü. Görüşmede, Türkiye-İsrail ilişkileri ve bölgesel konular ele alındı. Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve İsrail Başbakanı Yair Lapid’in Türkiye ziyaretlerindeki temaslarında mutabık kalınan şekilde ilerlemesinden memnun olduğunu belirtti. 

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi play-off turu ilk maçında Avusturya temsilcisi Austria Wien’in konuğu olacak. TSİ 22:00’de başlayacak karşılaşma, Spor Smart’tan naklen yayınlanacak. 

NBA’de dört kez şampiyonluk sevinci yaşayan 37 yaşındaki LeBron James, takımı Los Angeles Lakers ile iki yıl için 97,1 milyon dolarlık yeni kontrat imzaladı. Kontrat ayrıca, 2024-2025 sezonunda da oyuncu opsiyonu barındırıyor.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.