Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Femfikir (236): Şilililer “en ilerici anayasa”yı neden reddetti? – Doç. Dr. Umut Aydın ve Dr. Oya Yeğen ile söyleşi

Şili’de askeri diktatörlük döneminden kalma anayasanın yerini almak üzere hazırlanan yeni anayasa tasarısı, seçmenlerin yaklaşık yüzde 62’sinin “hayır” oyuyla reddedildi. Şili’nin “çok uluslu” bir devlet olarak tanımlandığı, ülke nüfusunun yüzde 13’ünü oluşturan yerlilere toprak ve doğal kaynakları kullanma hakkı tanıyan, resmi kurumlarda çalışanların en az yüzde 50’sinin kadınlardan oluşmasını öngören, içerdiği sosyal ve ekonomik hak ve özgürlükler bakımından “en ilerici anayasa” yakıştırması yapılan tasarı, halk tarafından seçilen 155 kişilik bir kurul tarafından hazırlanmıştı. Şili’nin başkenti Santiago’daki Katolik Üniversitesi’nden siyaset bilimci Doç. Dr. Umut Aydın ve Sabancı Üniversitesi’nden siyaset bilimci Dr. Oya Yeğen, iki yıl önce referandumla anayasa değişikliği yönünde irade gösteren halkın, sözkonusu anayasa taslağını neden kabul etmediğini analiz etti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.