Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadıköy Kent İnisiyatifi’nden Söğütlüçeşme gar projesine karşı eylem

Kadıköy Kent İnisiyatifi, Marmaray ve Yüksek Hızlı Tren’in (YHT) kesiştiği Söğütlüçeşme istasyonunda devam eden “AVM/Gar” projesine karşı eylemdeydi. 

Kadıköy Kent İnisiyatifi çağrısıyla kent savunucuları, Haydarpaşa Garı’nın atıl bırakılıp Söğütlüçeşme istasyonunun gara dönüştürülmesi, viyadükler inşa edilmesi, ağaçların kesilerek viyadüklerin altına 108 adet dükkan yapılmasını protesto etti. 

Projenin tanıtım dosyasındaki adının “Söğütlüçeşme Yüksek Hızlı Tren Garı, İlave Peron, Ray Hattı, Destek Birimleri ve Ticari Alanlar” olduğunu ancak inşaat alanının çevresine çekilen paravanlarda sadece “Viyadük İnşaatı ve Çevre Düzenlemesi” yazılı olduğunu belirten kent savunucuları, yapılan işin gerçek niteliğinin gizlendiğini belirtti. 

“Bölge, dere taşma alanı ve tsunami riski taşıyor”

Kadıköy Kent İnisiyatifi adına Alev Ataç konuştu. Söğütlüçeşme’de bir alışveriş merkezi (AVM) inşaatının söz konusu olduğunu belirten Ataç, “100’ün üzerinde dükkan ve 443 araçlık otopark yapılacağından söz ediliyor. Bunun için şimdiye kadar 250 ağaç kesildi. Başkalarının da kesilmesi gündemde. Kaldı ki viyadük yapımı Söğütlüçeşme’nin halen istasyon olarak süregelen faaliyeti için gerekli değil. Gerekli olsa bile Söğütlüçeşme’deki zemin yapısı, viyadük inşaatı için uygun değil, bölge dere taşma alanı ve tsunami riski taşıyor” dedi. 

“Projenin demiryolu trafiğine, Kadıköylülere bir faydası yok”

Projenin demiryolu trafiğine, Kadıköy’e, Kadıköylülere bir faydası olmadığını belirten Ataç, projenin zararlarını şöyle sıraladı: 

• “AVM ve otopark yüzünden karayolu trafiğini katlayarak arttırması,

• Yine aynı nedenle bölgede ısıyı ve hava kirliliğini arttırması,

• Kadıköy’ün zaten çok azalmış olan yeşil alanlarından birinin daha yok olması,

• İnşaat sırasında çıkarılan zehirli çamurun Marmara Denizi’ne karışması,

• Yapılacak AVM yüzünden çevredeki esnafın zarar görmesi,

• İstanbul’da yaşayanların yıllardır kullanamadığı Haydarpaşa Garı’nın tamamen devreden çıkarılıp yerine Söğütlüçeşme İstasyonu’na gar işlevi yüklenmesi,

• Kamunun malı olan Söğütlüçeşme istasyonunun birtakım şatafatlı kelimeler ardına sığınılarak kamu malı olmaktan çıkarılması.”

Ataç sözlerini şöyle bitirdi: “Biz Kadıköylüler olarak bu gereksiz, yanlış, saçma ve tehlikeli projenin sürdürülmesini istemiyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.