Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (15 Eylül 2022): Musa Anter davası görülecek

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul bulutlu, sıcaklık 27 derece olacak. Ankara bulutlu 29 derece; İzmir bulutlu 33, Antalya bulutlu 31, Diyarbakır bulutlu 34 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener bugün Bolu’da. Akşener, Bolu Belediyesi’nin yeni itfaiye binasının açılış törenine katılacak.

Diyarbakır’da, 20 Eylül 1992’de uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitiren Kürt yazar ve gazeteci Musa Anter, cinayetinde zaman aşımına beş gün kaldı. Anter’in öldürülmesine ilişkin dava bugün Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “CARPE DIEM” yazarak duyurduğu Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği, üniversite hastanelerinde çalışan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının kapsam dışı bırakılması nedeniyle tartışma konusu olmuştu. Yetkililer, konuya dair adım attıklarını bildiren açıklamalar yapsa da hekimler söz konusu açıklamaların resmileşmediğini ve algı yaratılmaya çalışıldığını söylüyor. Kaygı ve güvensizlik içinde çalıştıklarına dikkat çeken hekimler, yetkilileri uyarmak için bugün ve yarın iş bırakacak.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş, dokuz ay sonra dün (15 Eylül) “Kırsal Kalkınmada Başkent Modeli” toplantısında bir araya geldi. Üç başkan, en son 13 Aralık 2021’de Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin “Başkent Yeni Otobüsleri ile Buluşuyor” programında bir araya gelmişti. Ondan önce ise, 17 Eylül 2021’de İYİ Parti Muğla Milletvekili Metin Ergun’un oğlu İlteriş Ergun ile Almaş Bakiyev’in düğün törenine katılarak fotoğraf vermişlerdi.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 25 kuruş, euro kuru ise 18 lira 28 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 3 bin 446 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 993 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 92,1 dolar.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayı Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksini, konut satış ve ücretli çalışan istatistiklerini açıklayacak.

Dünya gündemine bakalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Özbekistan’a gidiyor. Şanghay İşbirliği Örgütü Devlet Başkanları Zirvesi’ne katılacak olan Erdoğan, ülkelerin liderleriyle görüşecek. Erdoğan bugün, ağaç dikimi etkinliğine katılacak, “ebedi şehir” olarak da anılan kentin yeni inşa edilen bölgelerini gezecek ve diğer liderlerle akşam yemeğinde bir araya gelecek. Yarın (16 Eylül) ise resmi öğle yemeğine katılacak olan Erdoğan’ın, zirve kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping başta olmak üzere zirveye katılan devlet başkanlarıyla bir dizi ikili görüşme yapması bekleniyor. Erdoğan’ın, Putin ile görüşmesinde tahıl koridoru konusunun başlıca gündem maddesi olması öngörülüyor.

Ermenistan, Azerbaycan ile çatışmaların durduğunu duyurdu. Ermenistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Aram Torosyan açıklamasında, “İnternette dolaşan bazı Ermeni yerleşim yerlerinin Azerbaycan kontrolüne geçtiği bilgisi kesinlikle yalan” dedi.

Geçtiğimiz günlerde İsveç’te halk seçime gitmişti. İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, oyların neredeyse tamamının sayıldığı parlamento seçimlerinde sağ bloğun zaferini kabul etti. Sosyal Demokrat Parti lideri, bugün resmen istifasını sunacağını açıkladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin içinde bulunduğu araca başka bir araba çarptı. Olay başkent Kiev’de yaşandı. Kazada başbakanlık aracı da hasar gördü. Zelenskiy, yeni ele geçirilen İzyum’da askerlerle bir araya geldiği sürpriz ziyaretten dönüyordu. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde 2. hafta heyecanı sona erdi. Günün öne çıkan maçında Manchester City, sahasında Borussia Dortmund’u Erling Haaland’ın son dakikalarda attığı golle 2-1 mağlup etti. Benfica ise deplasmanda Juventus’u 2-1 yenerek 2’de 2 yaptı. 

2022 Avrupa Basketbol Şampiyonası’nda İtalya’yı yenen Fransa ile son şampiyon Slovenya’yı mağlup eden Polonya yarı finale yükseldi. Yarı final maçları, 16 Eylül Cuma günü oynanacak.

Sırbistan’da yapılan Dünya Güreş Şampiyonası’nda kadınlar 76 kiloda Türkiye’yi temsil eden Yasemin Adar Yiğit, altın madalya kazandı.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.