Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çorlu tren kazası davası | Mısra Öz: “Cezasız kalan her suç, daha büyük bir kötülükle her gün birilerinin ölümüne sebep oluyor”

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinin Sarılar Köyü yakınlarında 8 Temmuz 2018’de meydana gelen, yedisi çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği ve en az 300 kişinin yaralandığı tren kazasının ardından açılan davanın 11. duruşması 5 Ekim’de Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak. 11. duruşma öncesi dokuz kişinin daha yargılanmasına karar verildi. Kazada oğlu Oğuz Arda Sel’i kaybeden Mısra Öz son gelişmeleri Medyascope’a değerlendirdi.

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinin Sarılar Köyü yakınlarında 8 Temmuz 2018’de meydana gelen, yedisi çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği ve en az 300 kişinin yaralandığı Çorlu tren kazası davasının 16 Mart 2021’de görülen yedinci duruşmasında mahkeme heyeti, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) üst yönetimi dahil tüm sorumluların yargılanmasına yönelik talep dilekçesini kabul etmişti.

7 Eylül 2021’de, yani altı ay sonra yapılan sekizinci duruşmada aradan geçen altı aya rağmen soruşturma savcısı Galip Yılmaz Özkurşun’un TCDD üst yönetimindeki pek çok ismin ifadelerini almadığı görülmüştü. Mahkeme, Özkurşun hakkında “görevi kötüye kullanma” ve “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulması talebini kabul etmişti. 25 Ocak 2022’de yapılan duruşmada ise mahkeme heyeti, üst düzey bürokratlar hakkındaki savcılık dosyasının sonuçlanmasının beklenmesine karar vermişti. 25 Mayıs’ta yapılan son duruşmada ise iddianame hâlâ hazır değildi

Dokuz kişi daha yargılanacak

Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek davanın 11. duruşma öncesi dokuz kişinin daha yargılanmasına karar verildi. Böylece davada sanık sayısı 13’e yükseldi. AA’da yer alan habere göre olay tarihinde TCDD 1. Bölge Müdürü olarak görev yapan N.A., Bakım Servis Alanlarından Sorumlu Müdür Yardımcısı L.M., Bakım Servis Müdürü M.K., Üst Yapıdan Sorumlu 1. Bölge Bakım Servis Müdür Yardımcısı L.K., Altyapıdan Sorumlu 1. Bölge Bakım Servis Müdür Yardımcısı N.A., Yol kontrolörü B.O., mühendisler T.B.Ö., D.P., ve K.B.. hakkında Çorlu Ağır Ceza Mahkemesi’ne “taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olmak” suçlarından dolayı kamu davası açıldı.

 “Dokuz kişinin eklenmesi bir kazanım ama yeterli değil”

Medyascope’a konuşan Mısra Öz, dokuz kişinin daha yargılanması kararıyla ilgili şunları söyledi: 

“‘Suçlu yağmur’ dedikleri ve dört kişi ile dört yıldır herkesi oyalayan bu süreçte, en başından beri olması gereken dokuz kişinin eklenmesi evet bir kazanım ama yeterli değil. Üst düzey yöneticilerin de yargılamada olması gerekmekte. Taleplerimiz de bu yönde olacak.”

Avukatlarının mahkemeye TCDD Genel Müdürü başta olmak üzere yardımcıları, daire başkanları şeklinde silsile halinde aşağıya doğru inen bir liste sunduğunu hatırlatan Öz, “Toplam 26 isimden oluşan bir listeydi bu. Mahkeme yedinci celsede bu listeyi kabul etti. Yani aslında mahkeme bu listeyi kabul ederek, bu katliamın yaşanmasındaki yeterli şüpheyi görmüştü. Sorumluluklarını kabul etmişti ve bu isimlerle ilgili suç duyurunda bulunmuştu” dedi. 

Tüm delillerin ve raporların, asli sorumluların kim olduğunu ortaya koyduğunu anlatan Öz, “Bu sorumluları korumak ve yargı karşısına çıkarmamak adına verilen büyük çaba, bu sürecin uzamasına sebep oluyor. Kimi en az ceza ile nasıl kurtarırız hesaplarında oldukları içinde süreç uzuyor. 25 insanın öldüğü bir olayı böyle bir ciddiyetsizle yürütmek herkesin adalete olan inancını zedeliyor” diye konuştu.  

Öz, dava avukatlarından Can Atalay’ın tutuklu olmasıyla ilgili olarak da şunları söyledi: “Kimseye zarar vermemiş, aksine zarar görenlerin hep yanında olmuş olan bir insanın içeride olup, 25 insanın ölümüne sebep olanların ise görevlerinden dahi alınmadan, bir kez olsun tutuklu yargılanmamalarını kınıyorum. Bu kararları verenler, tarihe adaleti katledenler olarak geçecekler.”

Çorlu tren katliamı davasının “yeni” başladığını belirten Öz, adil ve doğru yargılama ile gerçek sorumluların yargı karşısında hesap vereceğine inanmak istediklerini dile getirdi. Öz şöyle devam etti:

“Bunu sağlayacak olanlar bu davaya bakan heyettir. Sorumlulukları ülkenin adalete olan güveni için çok büyük. Haliyle heyecanlıyız. Cezasız kalan her suç, daha büyük bir kötülük ile her gün birilerinin ölümüne sebep oluyor. Türkiye adalete muhtaç. Adaleti bekliyoruz. Tüm sağduyulu vatandaşlarımızı, siyasileri ve tabii ki basın mensuplarını adalete olan güven için yanımızda olmaya, sesimize ses olmaya davet ediyoruz. 25 kişinin adaleti raylar altında kalmasın. Bir daha böyle katliamlar yaşanmasın.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.