Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (4 Ekim 2022): TBMM’de MHP, HDP, CHP’nin grup toplantıları

Editör: Gamze Elvan

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Janset Atacan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

https://open.spotify.com/episode/3dc8BvWpAdmy9pwXBkURk6?si=gjstASPuSdeS5ZKaezv6bA

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul bulutlu, yer yer yağışlı sıcaklık ise 21 derece olacak. Ankara bulutlu 22 derece; İzmir az bulutlu 26, Antalya bulutlu 28, Diyarbakır bulutlu 33 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) ilk grup toplantıları yapılacak. Bugün, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) grup toplantısı olacak. Partilerin genel başkanları gündeme dair konuşacak. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 600 genç ile grup toplantısını yapacağını açıkladı. 

TBMM Genel Kurulu’nda sosyal medya yasası olarak da geçen dezenformasyon yasası görüşülmeye başlanacak. Hatırlatalım: AKP Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir ve Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Feti Yıldız’ın ilk imzacıları olduğu ve iki partinin milletvekilleri tarafından imzalanan 40 maddelik yasa teklifi 15 Haziran’da Adalet Komisyonu’ndan geçmişti. TBMM Genel Kurulu’nda oylamaya sunulacak sosyal medya yasası, kabul görmesi halinde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayıyla beraber yürürlüğe sokulabilecek.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sosyal medya hesabından “Hepimiz için samimiyet turnusolu olacak” dediği video mesajını paylaştı. Kılıçdaroğlu, “Başörtüsü meselesini toplum olarak aşma, geride bırakma zamanı. Kanun teklifimizi TBMM’ye sunacağız” dedi. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu Kılıçdaroğlu’na destek verdi. Davutoğlu, “Kılıçdaroğlu’nun bütün alanlarda başörtü özgürlüğünü yasal teminat altına alma çağrısını toplumsal barış açısından çok değerli buluyorum. Bütün siyasi partileri ve milletvekillerini bu yasa teklifine destek vermeye çağırıyorum” dedi. Karamollaoğlu ise mesajında “Keyfi uygulamalara son verecek olan çağrısını kıymetli buluyor ve destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Aralarında CHP Genel Başkanı ve İzmir Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu ile Zafer Partisi Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ’ın da bulunduğu 34 milletvekiline ait dokunulmazlık dosyaları TBMM Başkanlığı’na sunuldu. Dokunulmazlık dosyalarında Kılıçdaroğlu ile Özdağ’ın yanı sıra CHP’den beş, HDP’den 22 isim yer aldı.

Cezaevindeki eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Demokratik siyasette ısrarcıyız” sözlerinin ardından başlayan tartışmayla ilişkin yeni bir açıklama yaptı. Demirtaş, sosyal medya hesabında “‘Biz demokratik siyasette ısrarcıyız’ söyleminden, HDP’den ve Kürt siyasetinden ‘ayrışma’ polemiği çıkarmak çok zorlama bir çabadır, tamamen anlamsızdır. Halkımız da tüm çevreler de şundan emin olsunlar ki, biz hep birlikte demokrasi ve özgürlük mücadelesini büyüteceğiz” diye yazdı.

Ankara-Çayyolu’nda bir eğlence mekanında kamu görevlisi olan üç zanlı istedikleri şarkıyı bilmediği gerekçesiyle tartıştıkları müzisyen Onur Şener’i öldürdü. İkisi kamuda müfettiş, biri Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nde mühendis olan üç zanlı tutuklandı. Gözaltına alınan iki kadın ise serbest bırakıldı. 

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 54 kuruş, euro kuru ise 18 lira 27 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 3 bin 392 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 12 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 89,24 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Kuzey Kore, Japonya üzerinden orta menzilli balistik füze fırlattı. Füze denemesi nedeniyle Japonya’nın kuzeyindeki Hokkaido adasında yaşayanlardan sığınaklara saklanmaları istendi ve bazı tren seferleri iptal edildi. 

Rusya-Ukrayna savaşı devam ediyor. Ukrayna ordusu, Rusya’nın geçtiğimiz günlerde ilhak ettiği Herson’a doğru ilerliyor. Rus askerleri, Ukrayna’nın Dinyeper Nehri çevresindeki Rus mevzilerini aştığını doğruladı. Rus yetkililer tarafından yapılan açıklamada, “Ukrayna ordusuna çok yoğun savunma ateşi açıyoruz” denildi.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de NATO’ya katılım anketi yapıldı. Halkın yüzde 83’ü NATO’ya katılmak istiyor. NATO üyeliğini destekleyenlerin yüzdesi, Ukrayna’da şimdiye kadar yapılan bir ankette kaydedilen en yüksek oran olarak kayıtlara geçti.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım. 

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde üçüncü hafta heyecanı, bugün oynanacak karşılaşmalar ile başlayacak. Günün öne çıkan maçında Inter, Barcelona’yı sahasında konuk edecek. Türkiye saati ile 22.00’de başlayacak karşılaşma, dijital yayın platformu EXXEN’den naklen yayınlanacak.

Ampute Futbol Milli Takımı, 2022 Dünya Kupası A Grubu’ndaki üçüncü ve son maçında Haiti ile 1-1 berabere kaldı. Ampute Futbol Milli Takımı, son 16 turunda B Grubu’nu ikinci bitiren Meksika ile mücadele edecek. Turnuvada son 16 turu müsabakaları, 5 Ekim Çarşamba günü oynanacak.

Amerikan 1. Futbol Ligi (MLS) takımlarından Inter Miami’de forma giyen Arjantinli yıldız futbolcu Gonzalo Higuain, sezon sonunda emekliye ayrılacağını açıkladı. Kulüp kariyerinde 707 karşılaşmada 333 kez ağları sarsan Gonzalo Higuain, 75 maçta görev aldığı Arjantin Milli Takımı’nda ise 31 gole imza attı.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.