Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (28 Ekim 2022): “Türkiye Yüzyılı” programı açıklanacak

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul parçalı bulutlu, sıcaklık ise 19 derece olacak. Ankara az bulutlu 17 derece; İzmir az bulutlu ve açık 27, Antalya az bulutlu ve açık 27, Diyarbakır az bulutlu 22 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bugün İstanbul’da. Kılıçdaroğlu, Rumeli Hisarı-Aşiyan Füniküler Hattı’nın açılışına katılacak, Kabataş Transfer Merkezi inşaat sahasını gezecek ve Haliç Tersanesi-Sanat Kompleksi’ni ziyaret edecek.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Türkiye Yüzyılı” vizyonunu açıklayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tek konuşmacı olacağı törende sporcular, sanatçılar, cemaat vakıfları, Alevi dernekleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, sanayici ve iş insanları, çevreci genç ve kadınlar, şehit ve gazi yakınları, engelliler, siyasi parti temsilcileri, yabancı misyon temsilcileri, akademisyenler, gazeteciler ve sosyal medya fenomenleri de yer alacak. Cumhur İttifakı’nı oluşturan MHP ve BBP’nin yanı sıra CHP, İYİ Parti, DSP, Saadet Partisi, HÜDA PAR, Demokrat Parti, Vatan Partisi, Yeniden Refah Partisi ve Anavatan Partisi, tanıtım toplantısına genel başkan seviyesinde davet edildi. 

Adli Tıp Kurumu (ATK), eski HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un demans hastalığı nedeniyle cezaevinde kalamayacağı yönünde rapor verdi. Tuğluk, alınan kararın ardından dün (27 Ekim) Kocaeli 1 No’lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden tahliye edildi. Tahliye kararı haberinin sıcaklığıyla Medyascope’a konuşan Aysel Tuğluk’un abisi Alaattin Tuğluk, “Aysel Hanımı aldık. İyi şimdi. Herkes sevinçle bağırıyor, telefonlar geliyor sürekli” dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı çarşamba sabah erken saatlerde İstanbul’daki evi aranarak gözaltına alınmış ve Ankara’ya sevk edilmişti. Ankara Adliyesi’nde dün (27 Ekim) savcılık ifadesi veren Fincancı, tutuklama istemiyle hâkim karşısına çıktı. Ankara 3. Sulh Ceza Hâkimliği, Fincancı’nın “terör örgütü propagandası yaptığı” gerekçesiyle tutuklanmasına karar verdi. Fincancı’nın tutuklanmasına ilişkin mahkeme kararı belli oldu. Ankara 3. Sulh Ceza Hâkimliği’nin kararında, “terör örgütü propagandası yapmak suçunun işlendiğine dair” deliller, delillerin toplanmaya devam etmesi, ikametinde ele geçirilen materyaller gerekçe gösterildi. Ayrıca “eylemin sabit görülmesi halinde alması muhtemel ceza miktarı da dikkate alındığında tutuklamanın ölçülü olduğu” da kararda yer aldı.

Amasra’da Türkiye Taşkömürü Kurumu’na bağlı maden ocağında 14 Ekim’de meydana gelen patlamaya ilişkin TTK Amasra Müessese Müdürü Cihat Özdemir’in de aralarında bulunduğu 22 şüpheli gözaltına alındı. Bartın Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, “Soruşturma kapsamında 25 şüphelinin gözaltına alınmasına karar verilmiştir. Amasra Cumhuriyet Başsavcılığımızın talimatları doğrultusunda, Amasra İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından gözaltı işlemleri devam etmektedir. Olayla ilgili soruşturmaya tüm yönleriyle ve titizlikle devam edilmektedir” ifadelerine yer verildi.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 60 kuruş, euro kuru ise 18 lira 58 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 3 bin 934 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 995 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 96,20 dolar.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) hazırladığı rapora göre ekim ayında dört kişilik bir aile için açlık sınırı 7 bin 425 lira oldu. Bu tutar, asgari ücretin bin 925 TL üzerinde. Yoksulluk sınırı ise 24 bin 185 TL olarak açıklandı. Türk-İş’in her ay açıkladığı Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’nın ekim ayı raporuna göre mutfak enflasyonu da aylık bazda yüzde 2,48; 12 aylık bazda ise yüzde 134,77 arttı.

Dünya gündemine bakalım.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 4 Kasım’da NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile İstanbul’da, 8 Kasım’da da İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile Ankara’da görüşecek.

Tesla ve SpaceX’in Üst Yöneticisi Elon Musk’ın, sosyal medya şirketi Twitter’ı 44 milyar dolara satın alma süreci tamamlandı. Daha önce Twitter’da yüzde 9,2’lik hisse satın alan Elon Musk, 14 Nisan’da Twitter’ın tamamı için hisse başına 54,2 dolarlık teklifte bulunmuştu. Twitter’dan 25 Nisan’da yapılan açıklamada da şirketin Musk’a satılmasına yönelik anlaşmanın sağlandığı bildirilmişti.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. Rusya lideri Vladimir Putin, Rusya’nın her yıl gerçekleştirdiği nükleer tatbikatı izledi. Böylece Moskova, sekizinci ayını geride bırakan Ukrayna savaşında ilk kez bir nükleer tatbikat düzenledi. 

Ford’un dünya genelinde en çok satan otomobil modeli Fiesta’nın üretimi 2023’te durdurulacak. Üretimi durdurulan Fiesta’nın yerine şirket, iki yeni elektrikli otomobil modeli üretecek.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım. 

Fenerbahçe, büyük geri dönüşe imza attı. UEFA Avrupa Ligi 5. hafta maçında Sarı-Lacivertliler, 3-0 yenik duruma düştüğü karşılaşmada Rennes ile 3-3 berabere kaldı ve grup liderliğini sürdürdü. Trabzonspor ise Sırbistan’dan eli boş döndü. Kızılyıldız, sahasında konuk ettiği Trabzonspor’u 2-1 mağlup etti. Temsilcimiz, son maçlar öncesi 6 puanda kaldı ve tur şansını zora soktu.

Milano’da akli dengesi yerinde olmayan bir kişi, Monza stoperi Pablo Mari de dahil olmak üzere altı kişiyi bıçakladı. Ağır yaralanan Mari’nin hayati tehlikesi bulunmuyor.

********

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.