Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doğa Üründül yazdı: Böyle başa böyle tarak –  Kaçak yayın izlemek hırsızlık mıdır?

Geçtiğimiz günlerde Acun Ilıcalı, katıldığı bir programda kaçak yayın izlenmesiyle ilgili olarak “Kaçak yayın seyreden hırsızlık yapıyor” dedi. Elbette özellikle Türk futbolunun gelişmesi için yayın gelirleri çok önemli bir kalem ve bunun artması için de “kaçak yayına” dur denmesi gerekiyor. Fakat diğer bir açıdan da bakarsak, ülkemizde spor müsabakalarını takip etmek sadece üst düzey gelir elde edenlerin yapabileceği bir olguya dönüştü. 

İşim gereği beIN, S Sport, Exxen, Eurosport Player, Tivibu, NBA League Pass, EuroLeague Pass ve FIBA Basketball TV sahibi biri olarak naçizane söyleyeceklerim var. Gelin birlikte Türkiye’de sporsever olmanın maliyetine bakalım. 

Olayın daha iyi anlaşılabilmesi için, Türkiye’de açlık sınırı olan 6 bin 800 lira kazanan ve tek başına yaşayan 30 yaşındaki Ahmet’i ele alalım. Yorucu işgününden sonra eve gelen Ahmet’in tek bir hobisi vardır; futbol ve basketbol maçlarını takip etmek. 

Eğer bu kardeşimiz Süper Lig, İngiltere Premier Ligi, UEFA Şampiyonlar Ligi, Avrupa Kupası, Konferans Ligi, Basketbol Süper Ligi ve EuroLeague takip etmek isterse, 11 Kasım 2022 fiyatlandırmalarına göre eskinin Lig TV’si şimdinin beIN’i için aylık olarak liste fiyatı 335 lira ödemesi gerekiyor. UEFA organizasyonları için de Exxen’e (reklamlı) 140 lira ödemesi şart. EuroLeague maçları, motor sporları organizasyonları ve NBA maçlarını izlemek isterse de S Sport’a aylık 35 lira ödeyecek. Yani ayda 510 lira sadece televizyonda spor müsabakaları izlemek için harcayacak. Peki bu parayı veren Ahmet Bey aldığı hizmetlerden memnun mu?

Açıkçası beIN’i dekoder üzerinden izlerse, karasal yayının nimetlerinden faydalandığı için hava muhalefetinin yaratacağı problem dışında herhangi bir sıkıntı yaşamaz. Lakin beIN’in online hizmeti beIN Connect üzerinden maçları izlemeye kalkarsa “of” diyorum. Bir kere görüntü kalitesini şöyle anlatayım. Sanki zaman makinesiyle, 2000’li yılların başına “İnternet Mahir”e konuk olmuşuz hissini yaşarsınız. 

S Sport ise verdiği ücret karşılığında aldığı hizmet ile Ahmet’i en mutlu eden yayıncı. Maçların görüntü kalitesi, beIN’e göre daha iyi, spiker kalitesi de Türkiye’deki en donanımlı kişilerden oluşuyor. İçeriği geniş ve müşteri hizmetlerinin dönüşü de diğerlerine nazaran hızlı.

Şimdi gelelim Ahmet’e televizyon, tablet, modem kırdıracak servise. 2021/2022 UEFA Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Konferans Ligi sezonu başlamadan önce Acun Ilıcalı’nın sahip olduğu ve karasal yayını olmayan Exxen, UEFA’nın kulüp bazlı organizasyonlarının haklarını satın aldı. Patron geçenlerde şöyle demişti: ”Kaçak yayın izlemek ahlak ölçülerinde yanlış bir hareket. Marketten ‘Acıktım’ deyip kek çalmaktan farkı yok!”. 

Geçen yıl 35 liraya alınan hizmet, bu yıl 140 liraya çıktı. Öte yandan hizmet deneyimi olarak sınıfta kalan bir platform Exxen. 140 lira verdiğinizde reklam izletir, çevrimiçi servislerin hepsinde olan geri alma özelliği yoktur. Maçı kaçırdıysan tekrarının yüklenmesi genellikle 24 saat civarı sürer. Evinizde çok iyi bir internetiniz dahi olsa, Exxen sizi rastgele seçer ve yayın kalitesi çok değişkendir. Yayın kalitesini şöyle ifade edeyim; maçlar sanki elektrikli diş fırçasıyla çekilmiş ile 1080p arasında gider gelir. İnsanların 140 lirasının alınması ve doğru düzgün bir hizmet verilememesi de hırsızlığın başka bir boyutudur. 

Kaçak yayın bu ülkenin kanayan yarasıdır. Fakat asgari ücretin 5 bin 500 lira olduğu günümüz Türkiyesi’nde, futbol ve basketbol izlemek isteyen birinin aylık ödemesi gereken tutar 510 liradır. Bu ücret neredeyse asgari ücretin yüzde 10’una tekabül etmekte. Kaçak yayını bitirmek için atılacak adım ise bellidir. Fakat patronların işine gelir mi bilinmez. Herkesin fiyatları düşürmesi, yayıncılığın önünü açacak yegâne formüldür. Aslında bunu en iyi başaran kanal S Sport. Fiyat politikaları ve yayın anlayışları ile diğerlerine örnek olması dileğiyle.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.