Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (18 Kasım 2022): İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırıya ilişkin 17 kişi tutuklandı

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul yağışlı, sıcaklık 22 derece olacak. Ankara yağışlı 17 derece; İzmir yağışlı 19, Antalya yağışlı 21, Diyarbakır sağanak yağışlı 13 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

İstiklal Caddesi’nde geçen pazar günü (13 Kasım) düzenlenen bombalı saldırının şüphelilerinin ifadeleri alındı. Korsan taksi şoförü Yasir el-Korali, ifadesinde Ahlam Albashir’i üç ay içinde bir kez Fatih’e, üç kez de Taksim’e getirdiğini, her yolculukta 500 ile 600 lira arasında ücret aldığını söyledi. Anadolu Ajansı’nın haberine göre, bombalı saldırıyı düzenlediği belirtilen Ahlam Albashir, Emniyet’te verdiği ifadede, erkek arkadaşı aracılığıyla 2017’de YPG’ye katıldığını belirtmiş, bir süre sonra izini kaybettiği sevgilisi ile görüşemediğini ancak örgütle bağlantısının devam ettiğini söylemişti. Savcılıkta da yaklaşık beş saat ifade veren Albashir, Türkiye’ye gitmesi için YPG’den talimat aldığını söyledi. Albashir, katliam gününü “Bilal ile birlikte taksiye bindik, Taksim’e gidiyorduk. Taksideyken Bilal’e telefon geldi, ‘Sen git, ben geleceğim’ dedi. Elimdeki çantayla İstiklal Caddesi’ne gittim. Bankta oturuyordum. Çantayı elledim, cips falan gördüm, altında da yumuşak bir şey vardı. 40 dakika kadar oturdum. Orada beklerken Hacı’dan telefon geldi. ‘Çantayı bırak, oradan ayrıl’ dedi. Bıraktım gidiyordum, yolda parfüm bakıyordum, o anda patlama oldu. Parfümü de bıraktım kaçtım” diyerek anlattı. Savcılıkta ifadesi alınan 49 kişiden 17’si, tutuklanmaları talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Üç kişi ise adli kontrol şartıyla mahkemeye sevk edildi. Savcılık, 29 kişiyi ise serbest bıraktı. Ahlam Albashir’in de aralarında bulunduğu 17 şüpheli çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Ahlam Albashir’in de bulunduğu bazı tutuklular, Marmara Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ne konuldu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan’ın hedefinde yine muhalefet partileri vardı. Erdoğan, konuşmasında İYİ Parti’ye Altılı Masa’dan ayrılma çağrısında bulundu, “İYİ Parti’nin bunlarla aynı çizgiye düşmesi tabii düşündürücü. Onlar niye bunlarla aynı masaya düşüyor veyahut aynı konuma geliyor? Temenni ederiz ki bunlar da bir dönüşüm yapmak suretiyle gerek bu masayı terk etmek gerekse milli ve yerli bir duruş sergilemek üzere konumunu yeniden gözden geçirir” dedi. İzmir’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan İYİ Parti lideri Akşener, Erdoğan’ın çağrısını sert bir dille reddetti. Akşener konuya dair, “Milletimizin geleceğinin heba edildiği bir kumar masasında hiç olmadık, bundan sonra da olmayız” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kilis’te kentin ileri gelenleri, esnaf ve yurttaşlarla bir araya geldi. Önümüzdeki sene yapılacak Türkiye genel seçimleri ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine işaret eden Kılıçdaroğlu, “Saraylarda oturma niyetim de yok. Evimizde oturacağız. Benim öyle uzun uzun konuşmaya niyetim yok, uzun uzun kalmaya da niyetim yok. Beş yılda bu ülkenin en temel sorunlarını altı lider bir araya gelerek akılla çözeceğiz” diye konuştu.

Konya’nın Meram ilçesinde 30 Temmuz 2021’de Mehmet Altun, Dedeoğulları ailesinden yedi kişiyi yanında getirdiği av tüfeğiyle vurarak öldürdü. Cinayetleri işledikten sonra evi de benzin dökerek yakmaya çalışan Altun, katliamdan beş gün sonra yakalandı. Altun’un tek tutuklu sanık olarak yargılandığı davada karar dün (17 Kasım) çıktı. Mahkeme heyeti, Altun’a yedi kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Tutuksuz yargılanan diğer sanıklar ise beraat etti.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 59 kuruş, euro kuru ise 19 lira 30 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 4 bin 507 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 55 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 90,62 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Rusya-Ukrayna savaşı devam ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın yeni hava saldırıları nedeniyle milyonlarca insanın elektriğinin kesildiğini bildirdi. Bu hava saldırılarının, ülkenin enerji altyapısını felce uğrattığını söyleyen Zelenskiy, “Şu anda 10 milyondan fazla Ukraynalı elektriksiz” dedi. Kesintileri gidermek için her şeyi yaptıklarını söyleyen Zelenskiy, durumdan en çok Odessa, Vinnytsia, Sumy ve Kiev’in etkilendiğini söyledi.  

Filistin’de Gazze Şeridi’ndeki en büyük mülteci kampındaki bir binada yangın çıktı. Yangın sonucu 10’u çocuk en az 21 kişi hayatını kaybetti. BBC’ye konuşan Dr. Salah Abu Laila, Cibaliye mülteci kampında çıkan yangın kontrol altına alındığını ancak ölü sayısının artmasının beklendiğini söyledi.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Kanada Başbakanı Justin Trudeau’nun Endonezya’nın Bali Adası’nda düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’ndeki diyaloğu gündem oldu. Zirvenin kapanış oturumunda bir araya gelen iki lider arasında geçen sert konuşma kameralara yansıdı. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile bir önceki günkü 10 dakikalık görüşmelerinin basına yansımasına tepki gösterdi. Şi, “Konuştuğumuz her şey gazetelere sızdırılmış. Bu doğru değil, böyle görüşme olmaz” dedi ve Trudeau’yu samimiyetsiz davranmakla suçladı. Trudeau ise Şi’nin bu sözlerine karşılık gülümseyip, kafasını salladıktan sonra, “Biz Kanada’da açık, özgür ve dürüst diyaloğa inanıyoruz ve bunu sürdürmeyi istiyoruz. Umarım yapıcı şekilde birlikte çalışmayı sürdürürüz fakat anlaşamadığımız noktalar olacaktır” dedi. 

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Senegalli yıldız futbolcu Sadio Mane, sakatlığı sebebiyle Dünya Kupası’nda forma giyemeyecek.

Turkish Airlines EuroLeague 8. hafta mücadelesinde temsilcimiz Anadolu Efes, konuk ettiği Barcelona’yı 96-86’lık skorla mağlup ederek üçüncü galibiyetini elde etti.

*****************

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.