Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Anadolu Kültür 20 yaşında: Kurucusu Osman Kavala 5 senedir cezaevinde

Kamera: Gamze Elvan

Anadolu Kültür 20 yıl önce, 2002 yılında Osman Kavala’nın girişimleriyle kuruldu. Anadolu Kültür’ün yönetim kurulu üyeleri ve danışmanları Gezi davasından tutuklu. Kurucusu Osman Kavala da Gezi davası kapsamında 25 Nisan’da müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Anadolu Kültür’ün 17 Kasım’da başlayan 20. yıl etkinlikleri 6 Aralık’a kadar devam ediyor. Kurumun direktörü Asena Günal ve İstanbul ekibiyle, Anadolu Kültür’ü konuştuk. 

Yönetim kurulunda Osman Kavala, Yiğit Ali Ekmekçi, Ali Hakan Altınay ve Asena Günal’ın bulunduğu Anadolu Kültür; kurulduğu 2002 yılından bu yana Diyarbakır ve İstanbul’da kültür sanat söyleşileri düzenliyor. 

Anadolu Kültür’ün kurucusu Osman Kavala, ancak iş insanı Kavala 1 Kasım 2017’den beri cezaevinde. 25 Nisan’da yapılan Gezi Parkı davasında Kavala, müebbet hapis cezası aldı. Sadece Kavala değil, yönetim kurulu üyeleri de cezaevinde. 25 Nisan’da açıklanan kararda Yiğit Ali Ekmekçi ve Ali Hakan Altınay da 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Anadolu Kültür 20 yaşında

Anadolu Kültür; önce Diyarbakır Sanat Merkezi’ni (DSM), ardından 2005-2009 yılları arasında hizmet veren ve Kars’ın yanı sıra Türkiye, Ermenistan, Gürcistan ile Azerbaycan için bir kültürel iletişim ve etkinlik merkezi olan Kars Sanat Merkezi’ni, 2008’de Tophane’de kurulan Depo’yu açtı.

Şu anda faaliyette olan merkezleri DSM ve Depo. Anadolu Kültür, Diyarbakır ve İstanbul merkezlerinin yanı sıra 104 farklı şehirde iki bini aşkın sergi, söyleşi, konser, film gösterimine imza attı. 

Anadolu Kültür, “Kültür ve Sanatı Paylaşarak 20 Yıl: Anadolu Kültür Söyleşileri” başlıklı söyleşi dizisiyle sivil toplum, siyaset, akademi ve yayın dünyasından isimleri bir araya getiriyor.

Anadolu Kültür’ün İstanbul’da faaliyet gösteren sanat merkezi Depo’da 6 Aralık’a kadar devam eden söyleşilerde, kurumun 20 yıldır çalıştığı alanlar ve ürettiği projelerden yola çıkarak Türkiye’de bu alanda son 20 yılda yaşanan gelişmeler ele alınıyor.  

17 Kasım’da başlayan söyleşiler dizisinde kurumun direktörü Asena Günal, Anadolu Kültür İstanbul Ofisi’nden Aysu Arıcan, Tamar Nalcı ve Mustafa Akçaöz, Anadolu Kültür’ün kuruluş amacını ve Kavala’yı anlattı.

Depo’nun program koordinatörlüğünü de yürüten Günal; yönetim kurulu üyeleri ve danışmanları tutuklandığı için kurumun direktörlüğünü üstleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.