Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (3 Ocak 2023): Enflasyon açıklanacak, partilerin grup toplantıları

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul bulutlu ve sisli sıcaklık 11 derece olacak. Ankara az bulutlu 10 derece; İzmir az bulutlu 17, Antalya az bulutlu 19, Diyarbakır az bulutlu 12 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bugün, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) grup toplantıları düzenlenecek.

TBMM Genel Kurulu yılın ilk toplantısını yapacak. Çocuk istismarının önlenmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis Araştırma Komisyonu kurulması görüşülecek.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) aralık ayı enflasyonunu açıklayacak. Kamu çalışanları ve emekliler, 2023 yılı ücret zammı için bugün açıklanacak olan aralık ayı enflasyonunu bekliyor. Eğitim-İş Sendikası, kamu çalışanlarının ücretlerinin yoksulluk sınırı üzerinde belirlenmesi, gelir vergisinin yüzde 15’te sabitlenmesi, sözleşmeli çalışanların kadroya geçirilmesi, zorunlu temel gıda ve tüketim maddeleri üzerindeki vergi yükünün kaldırılması ve servet vergilerine tanınan ayrıcalıkların kaldırılması talebiyle Türkiye’nin dört bir yanında eylem yapacak. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ATO Congresium’da “Sözleşmeliye Kadro Şöleni” programına katılacak.

Erken seçim tartışmaları sürüyor. Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin MYK toplantısının ardından gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Erken seçim tartışmalarına ilişkin konuşan Çelik, “Bizim irademiz seçimin 18 Haziran’da zamanında yapılması yönünde. Fakat 18 Haziran’la ilgili çıkabilecek bazı sıkıntılar… Değerlendirmede net bir sonuca varırsak, tarih şudur şeklinde onu size açıklayacağım. Bu tabii ki bir erken seçim düzeyinde bir tarih değerlendirmesi olmayacak” dedi. 

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş’in Ankara’da öldürülmesinin yankıları sürüyor. Ateş’in öldürülmesinin ardından ilk aşamada bir kişi gözaltına alınmış ancak motosikleti, cinayeti işleyen kişilerin kullandığı araca benzediği tespit edilen bu kişi daha sonra serbest bırakılmıştı. Cinayetten bir gün sonra Ankara Valiliği, “cinayetin faillerinden olduğu değerlendirilen bir kişi ve olaya karışan iki kişi olmak üzere, üç kişinin” gözaltına alındığını duyurmuştu. Gözaltına alınan bazı isimlerin, İstanbul-Maltepe’de Eylül 2013’te düzenlenen uyuşturucu karşıtı yürüyüş sırasında öldürülen Hasan Ferit Gedik ile ilgili davanın sanıkları arasında yer aldığı iddia ediliyor.

Gazeteci Yavuz Selim Demirağ, cinayetin İstanbul-Maltepe’deki ayağına dikkat çekerek, “Bir dönem Türkmen Dağı’na giden, daha sonra İstanbul-Maltepe-Gülsuyu’nda çeteleşen bir ekip var” dedi. DW Türkçe’den Alican Uludağ ise şu ana kadar cinayetle ilgisi olduğu düşünülen beş kişinin gözaltına alındığını yazdı.

38 yaşında hayatını kaybeden Sinan Ateş’in eşi Ayşe Ateş, sosyal medya hesaplarından yazılı bir açıklama yaptı. Ayşe Ateş, yaşananların “siyasi malzeme haline getirilmemesini” istedi.

Üst kademelerde olmasa da sessizliğe tepki gösteren bazı MHP’liler, parti üyeliğinden istifa ettiklerini duyurdu. Bu arada Ateş’in ölümüne ilişkin AKP’den ilk açıklama geldi. AKP Sözcüsü Ömer Çelik, olayın bir an önce aydınlatılacağını söyledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ateş’in babası Musa Ateş’i arayarak başsağlığı diledi.

Gelelim bir diğer haberimize: Danıştay, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine dair kararını verdi. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Türkiye’nin sözleşmeden çekilmesini “hukuka uygun” buldu. Danıştay’ın oyçokluğuyla onayladığı kararın ardından Türkiye, İstanbul Sözleşmesi’nden resmen çıkmış oldu.

Ankara Barosu, Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü (Ankara TEM Şube), Narkotik Şube Müdürlüğü, Sincan Polis Merkezi Amirliği’nde görevli polislerin, gözaltı sürecinde olan vatandaşlara işkence yaptığını açıkladı. Avukat tutanaklarına göre polisler, vatandaşları cinsel saldırıyla tehdit etti, itirafçı olmaya zorladı, çıplak aramaya maruz bıraktı. Aynı tutanaklara göre polisler içki kokuyordu ve vatandaşlara elektrikli işkence yapıldı. Gözaltına alınan bazı kişilerin doktor muayenesi yapılmadı.  

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 71 kuruş, euro kuru ise 20 liraydı.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 5 bin 661 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 108 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 85,52 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Türkiye, Bulgaristan’a doğalgaz satıyor. Konuya ilişkin konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez bugün iki ülke arasında anlaşma imzalanacağını söyledi, “Bulgaristan’a bir seyahatimiz var. Orada da Bulgar gaz şirketiyle BOTAŞ arasında bir anlaşma akdedilecek. Bulgaristan’la anlaşma imzalayacağız” dedi.

Rusya-Ukrayna savaşı devam ediyor. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın Donetsk’e füze saldırısının ardından 63 askerinin öldüğünü duyurdu. Bakanlık sözcüsü, Ukrayna’nın, Makeyevka yakınlarında Rus Silahlı Kuvvetleri’nin geçici konuşlandığı noktalardan birine saldırdığını söyledi. Ukrayna ise saldırıda 400’e yakın Rus askerinin öldürüldüğünü, 300 askerin ise yaralandığını iddia etmişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın uzun vadeli saldırı planladıklarını söyledi. Zelenskiy, Rusya’nın hedefinin, silahsız insanlı hava aracı (SİHA) saldırılarına uzun bir süre boyunca devam ettirmek olduğu bildirdi. Rusya’nın amacının Ukrayna’yı yıldırmak olduğunu söyleyen Zelenskiy, “Dayanmalıyız ve bunun için her şeyi yapmalıyız. Teröristler diğer hedeflerine ulaşamadıkları gibi buna da ulaşamayacaklar” dedi. 

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım. 

Sivasspor, Galatasaray maçında 49. dakikada VAR tarafından iptal edilen golün kural hatasına yol açtığı gerekçesiyle TFF’ye maçın yeniden oynanması konusunda başvuruda bulunulduğunu açıkladı.

Süper Lig’de 17. hafta heyecanı, bugün oynanacak karşılaşmalarla başlayacak. Saat 17.00’de başlayacak karşılaşmada Ümraniyespor, Hatayspor’u konuk edecek. Günün kapanış maçında ise Antalyaspor, sahasında Fenerbahçe’yi konuk edecek. Saat 20.00’de başlayacak karşılaşma Corendon Airlines Park Antalya Stadyumu’nda oynanacak.

İngiltere Premier Lig’de Liverpool, deplasmanda Brentford’a 3-1 mağlup oldu. Liverpool, ligde 28 puanda kalırken Brentford bu galibiyetle puanını 26’ya yükseltti.

*****************

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.