Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (21 Şubat 2023): Hatay’da deprem | Acil çadır çağrısı

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Günün en önemli haberlerini size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Depremin 16. günündeyiz. Ben Güne Başlarken’i hazırladığımda AFAD’ın açıklamasına göre kaybı sayısı 41 bin 156 idi.

AFAD’ın verilerine göre dün akşam (20 Şubat) saat 20.04’te merkez üssü Hatay’ın Defne ilçesinde 6,4 büyüklüğünde ardından merkez üssü Hatay’ın Samandağ ilçesinde 5,8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, bazı binaların yıkıldığını enkaz altında kalan yurttaşların olduğunu açıkladı. Bu sabah itibarıyla depremde altı kişi hayatını kaybetti.

Avrupa-Akdeniz Sismoloji Merkezi Hatay’daki depremin ardından tsunami uyarısında bulundu.

Mustafa Kemal Üniversitesi Hastanesi ve İskenderun Devlet Hastanesi tedbir amaçlı tahliye edildi. Hatay AFAD Koordinasyon Merkezi de boşaltılırken, Hatay Valiliği’nin binası kullanılamaz hale geldi. 

Mersin’de okullar bir gün tatil edildi. Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca açıklamasında, “Mersin Valiliğimizin kararı ile 21 Şubat Salı günü eğitim öğretim faaliyetlerimize bir gün ara verilmiştir” dedi. Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Bilal Ekşi, Hatay Havalimanı’nda tahliye uçuşlarının devam ettiğini duyurdu. 

***

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş depremlerinde 1 milyon 684 bin vatandaşın barınma ihtiyacının giderildiğini açıkladı. Fakat dünkü depremin ardından çadırların eksikliğine tepki gösterildi. Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, “Vatandaşlarımız çadır istiyor. Artık hiçbir güç onları eve sokamaz. Biz yetkililerden acilen Samandağ’ın çadır ihtiyacını karşılamasını istiyoruz. Samandağ’da herkes sokakta. Bugüne kadar havalar çok kötüydü, bazı insanlar hasarlı evlerine girmek zorunda kaldı. İnsanları bu şekilde ölüme terk etmenin anlamı yok” dedi. Defne Belediye Başkanı İbrahim Güzel de acil çadır ihtiyacının olduğunu söyledi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, “Şu anda bölgenin en büyük ihtiyacı çadır. 15 gün olmasına rağmen ve hava soğukluğu da çok ciddi boyutta akşamları. Bu nedenle bu bölgeye acil olarak çadır gönderilmesi lazım” dedi.

Hatay’da yaşayanlar bu depremin ardından sosyal medyadan çadır taleplerini yazdı. Bir vatandaş, “Yine deprem oldu çok acil çadır istiyoruz. Evlere giremiyoruz, duvarlar çatladı. Çok küçük çocuklar var,  6-7 aile var, sadece çadır istiyoruz” dedi.

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, “Deprem bölgesine daha çok çadır göndermek için neyi bekliyorsunuz? Barınma sorununu çözmediğiniz için insanlar deprem tehlikesi altında hasarlı evlerine girmek zorunda kalıyor. Vatandaşlarımız feryat ediyor. Acilen çadır lazım, konteyner lazım” diyerek seslendi.

AHBAP kurucusu ve oyuncu Haluk Levent ise, “Soranlar oluyor. Ahbap Çadır kent doldu maalesef. Ama Hatay’da yaşayanlara duyuralım. Diğer Çadır kenti bitirmeye çalışacağız. Tahmini 5 bin kapasiteli” diye yazdı.

***

Öte yandan Prof. Dr. Naci Görür, Adana ve Bingöl’de belli büyüklükte bir deprem beklediklerini söyledi. TGRT’ye konuşan Görür, “Doğu Anadolu fayı sadece Bingöl Karlıova hariç çok büyük ölçüde enerjisini boşalttı diye düşünüyorum. Bir Adana yöresi kaldı, bu Doğu Anadolu fayının bir uzantısı. Adana’da da belli büyüklükte bir deprem bekliyoruz” dedi. 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Hatay Büyükşehir Belediyesi, Arsuz Belediyesi, Defne Belediyesi ve Samandağ Belediyesi’nin deprem felaketinin sonuçlarına dair sorumluluklarının araştırılması için talimat verdi.

*****************

Medyascope muhabirleri sahada. Anbean sizlere gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

Yorum, soru, eleştirileriniz için gamzeelvan@medyascope.tv’ye yazabilirsiniz.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.