Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alper Kaliber ile Avrupa Günlüğü (119): İspanya’da yerel seçimler | Macaristan’ın AB dönem başkanlığı krizi

Türkiye’de seçimler sona erdi, Cumhur İttifakı parlamentoda çoğunluğu sağlarken AKP lideri ve mevcut cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Avrupa Birliği’nden (AB) gelen tepkileri değerlendiren Alper Kaliber, bu tepkilere şaşırmadığını belirtirken, AB’den gelen “Birlikte çalışmaya hazırız” mesajlarının “durumu idare” etme amacı taşıdığı ve “suya sabuna dokunmayan” mesajlar olduğu görüşünde.

İspanya’da geçtiğimiz pazar günü düzenlenen yerel seçimlerde, muhalefetteki sağ partiler oylarını yükseltti. Aşırı sağcı Vox Partisi oylarını iki katından fazla artırdı. Sol partiler oy kaybına uğrarken bazı önemli büyük şehirleri de kaybetti. İktidardaki sol koalisyonun lideri Başbakan Pedro Sanchez normal şartlarda aralık ayında düzenlenmesi gereken genel seçimlerin temmuz ayında yapılacağını söyleyerek erken genel seçim kararını açıkladı.

Macaristan’ın 2024 Temmuz ayında AB dönem başkanlığını devralacak olması Avrupa Parlamentosu (AP) engeline takılabilir. 1 Haziran’da Avrupa Parlamentosu’nda, ülkedeki hukukun üstünlüğü ilkesine ve AB değerlerine aykırı uygulamalar gerekçe gösterilerek Macaristan’ın dönem başkanlığını engellemeyi amaçlayan bir karar tasarısı oylanacak. Ancak kararın bağlayıcı olmaması sebebiyle Alper Kaliber, bunun uygulamaya geçmesinin gerçekçi olmayacağını, sadece bir Macaristan’a ve Viktor Orban yönetimine bir mesaj anlamı taşıyacağını belirtiyor.

Alper Kaliber, Avrupa Günlüğü’nde yorumluyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.