Editör: Aliye Altınışık
Seçim yenilgisinin ardından muhalefet liderleri sessizliğini koruyor. Sosyal medyada bunu dile getiren kullanıcılar ghostlandığını düşünüyor. Dilek Şen siyaset bilimciler ve psikiyatr ile konuştu. Haberin detaylarını anlattı. Sezin Öney ise Gökçe Çiçek Kösedağı’nın sorularını yanıtladı. Göksel Göksu ise Kemal Kılıçdaroğlu ve Ekrem İmamoğlu arasındaki “liderlik” yarışını, Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) içinde yaşananları anlattı.
Muhalefet liderleri yenilgiyle ilgili seçmene henüz tatmin edici bir açıklama yapmadı. Üstelik televizyon programlarında ve saha çalışmalarında da eskisi kadar gözükmüyorlar. Şu sıralar sosyal medyada ilişkiler için söylenen ve İngilizceden hayatımıza esprili bir yorumlamayla girmiş “ghostlamak” diye bir kelime var. Muhalefet liderleri seçmeni “ghostladı” mı? İşte Dilek Şen bu soruyu siyaset bilimcilere ve psikiyatra sordu. Aldığı yanıtları Gökçe Çiçek Kösedağı’na anlattı. Siyaset bilimci Sezin Öney de muhalefetin sessizliğini ve seçmenin psikolojisini yorumladı.
Ghosting ne demek?
Yakın ilişkilerde taraflardan birinin açıklamada bulunmadan iletişimi kesmesi anlamına geliyor. Bir psikolojik şiddet olarak ghostingi uygulayan kişi, muhatabını yok sayıyor ve onu yanıtsız bırakıyor. İngilizce “ghost” yani hayalet sözcüğünden türeyen “ghostlamak” fiili de güncel Türkçe’de artık sık sık karşımıza çıkıyor.
Muhalefetin sessizliğini yorumlayan Sezin Öney, “Muhalefetteki birçok siyasetçi seçimler öncesinde heyecanla ekranlara çıkarken, şimdi reddediyor, herhangi bir açıklama yapmak istemiyor, adeta ekrandan kaçıyor. Birkaç isim ekran karşısına geçmeyi kabul etti. Geçenlerden de özeleştiri yapan çok nadir birkaç kişi oldu. Kendilerini savunanlar veya bunun başarı hikayesi olduğunu anlatmaya çalışanlar oldu. Herkes kendi partisine çekildi. Hatta bazı Deva Partililer ve Gelecek Partililerden AKP’ye kayabilirlermiş gibi de mesajlar aldık” dedi.
Öney ghostlamanın ötesinde birdenbire bir müthiş bir tavır değişikliğine gidildiğine değinerek bu durumun sadece Kılıçdaroğlu tarafında olmadığını, diğer muhalefet liderlerinin de ortada görünmediğini söyledi.
“Bu kez muhalefet liderleri ghostinge uğrayabilir”
Öney gelecek seçimlerde bu kez liderlerin ghostinge uğrayabileceğini belirterek, “CHP, A planından, yerel seçimler sonrası kurultay yapmak, o zamana kadar hiçbir şey yapmama tavrından vazgeçmek zorunda kaldı. MYK başarılı bir şekilde olmasa da değiştirilmek zorunda kaldı. Şimdi B planı olarak ‘Yerel seçimlerden önce kurultayı yapalım, bu kurultayda Kılıçdaroğlu devam etsin’ eğilimi var. Ama bu sefer parti içinden de muhalefet geliyor ve bu olması gereken bir şey. İşte o zaman C planları, D planları devreye girmek zorunda kalacak ve muhalefet bu ‘ghosting power’la devam edemeyecek, yoksa bu sefer ghostinge uğrayanlar kendileri olacaklar” dedi.
CHP’de “baba-oğul” gerilimi
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Ekrem İmamoğlu, CHP’nin 28 Mayıs’taki seçim yenilgisinin ardından “değişim” talebini ilk kez Maltepe’de seslendirmişti. Kılıçdaroğlu ile baş başa yaptığı iki görüşmenin ardından ortaya çıkan MYK listesini görünce, bir kez daha ve çok daha üst perdeden aynı çağrıyı yaptı: “Güçlü bir değişimden bahsetmiştim. Halen en güçlü şekilde talep eder durumdayım. Bunu toplum tarifliyor. İnsanlar istiyor. Kulağını buna tıkayarak yol yürümek olmaz.” Bu durum “CHP’de kılıçlar çekildi” yorumlarına neden oldu. Soru şu: Bu noktaya nasıl gelindi, CHP’deki baba – evlat çatışması nereye evrilecek? Kılıçdaroğlu “evladım” diyerek dizginlemeye çalıştığı İmamoğlu’na layıkıyla babalık mı yapamadı; yoksa İmamoğlu “hayırsız evlat” mı çıktı? Göksel Göksu CHP’de yaşananları anlattı.
Medyascope Muhabirleri Ali Deniz Çakır ve Selin Işık İstanbul Esenyurt’ta Suriyeli, Iraklı, İranlı, Filistinli sığınmacılara seçim sonrasındaki düşüncelerini ve Türkiye’de nasıl bir gelecek gördüklerini sordu. Muhabirlerimizin aralarında Türkiye vatandaşı olan, olmayan sığınmacılarla yaptıkları görüşmelerde genellikle Kılıçdaroğlu’nun mağlubiyeti olumlu karşılanıyor. Ali Deniz Çakır detayları anlattı.