Bu yıl demokrasi şimdiye kadarki en kapsamlı sınavını verecek. Çünkü 2024, tarihin en büyük seçim yılı. 8 milyarı aşan dünya nüfusunun yarısı 2024’te sandık başına gidecek ve yaklaşık 30 ülke kendilerini yönetecek lideri seçecek. Açıklamaları, saçları ve aldığı kararlar ile beş yıllık görev süresi boyunca gündemden düşmeyen eski Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump başkanlık koltuğuna yeniden oturacak mı? Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bir kez daha seçilerek 2036’ya göz kırpacak mı? İşte bu yıl takip edilmesi gereken önemli seçimler:
- Çin’in gölgesindeki Tayvan seçimleri
Tayvan, Çin ile gerilimin gölgesinde 13 Ocak’ta yapılacak parlamento ve başkanlık seçimlerine hazırlanıyor. Mevcut cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen, dönem kısıtlaması sebebiyle tekrar aday olamıyor. Seçimlerde üç partinin adayı yarışacak: Demokrat İlerici Parti (DPP), Kuomintang (KMT), Tayvan Halk Partisi (TPP).
Fotoğraf: Annabelle Chih/Getty Images.
DPP’nin adayı Lai Ching-te’nin kazanma ihtimali yüksek. Çin konusunda görüşleri şu anki hükümet ile aynı. KMT’nin adayı Hou Yu-Ih. Kendisi Pekin ile görüşmeye başlamak istiyor. TPP’nin adayı ise Taipei’nin eski belediye başkanı Ko Wen-je, Pekin ile uzlaşmaya daha yakın fakat orta yolcu olarak bilinen biri.
Seçmenler statüko’ya bağlı kalmayı tercih ederse Pekin’in Taipei üzerindeki baskısı artabilir.
- Trump, Biden’dan rövanşı alabilecek mi?
Kasım 2024’de on milyarlarca Amerikalı sandık başına gidecek ve ABD’nin 60. başkanını seçecek. Seçmenler ya şuanki başkanları Joe Biden ile yola devam diyecek ya da bir önceki dönem başkanlık yapan Donald Trump’ı yeniden Beyaz Saray’a taşıyacak.
Anketlere göre seçmenlerin büyük bir kısmı, yaptığı gaflarla sürekli eleştirilen Demokrat Partili Joe Biden’ın bir dönem daha Beyaz Saray’da kalması için çok yaşlı olduğu görüşünde. Fakat 77 yaşındaki Trump da benzer hatalar yapabiliyor.
Seçimlerin kaderini belirleyecek bir diğer önemli konu ise dezenformasyon. 6 Ocak 2021’de Trump destekçilerinin Biden’ın seçim zaferine inanmayarak Kongre Binası’nı basması hâlâ akıllarımızdayken komplo teorilerinin bu seçimlerde de çok önemli bir etmen olacağı aşikâr.
Trump’ın başı yargıyla belada. Kendisine çok sayıda ceza davası açıldı. Trump bu davaları “cadı avı” olarak nitelendirse de davalar, kendisinin başkanlığına engel değil. Öyle ki buna rağmen Cumhuriyetçi Parti’nin adaylık yarışına favori olarak giriyor.
- Putin’in hedefi 2036
Eski bir KGB subayı olan Vladimir Putin’in Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesi ve akabinde Batı’dan izole olmasının ardından 2024’te yapılacak başkanlık seçimleri için aday olması bekleniyordu. Beklenen açıklamayı da Putin yaptı. Ukrayna’daki savaşan gazilere madalya vermek için Kremlin’de düzenlenen törenin ardından konuşan Putin, “Şimdi karar alma zamanı. Rusya Federasyonu başkanlığı için aday olacağım” dedi.
Putin 24 yıldır Kremlin’de. 2020’de yapılan anayasa değişikliği ile Putin’in 2036’ya kadar iktidarda kalmasının önü açıldı. Putin seçimleri kazanması halinde Joseph Stalin’den daha uzun süre iktidarda kalabilir.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Putin’in Ukrayna’da devam eden “özel askeri operasyon” ile muhalifleri, savaş karşıtlarını susturmaya çalışıyor. Eğer 15-17 Mart 2024’te bir kez daha seçilirse 2036’ya kadar kimse önünde duramaz.
- Modi’nin güç oyunları
Hindistan bu yıl Çin’i geçerek dünyanın en kalabalık ülkesi oldu. Ülkede yaşayan 1 milyar Hintli oy kullanacak. Seçimlerde Başbakan Narendra Modi’nin lideri olduğu Hindistan Halk Partisi (BJP) üçüncü dönem için yarışacak.
Fotoğraf: Sajjad Hussain/AFP/Getty Images
Eleştirmenlere göre Modi’nin siyasi başarısı, ülkenin büyük Müslüman azınlığına karşı düşmanlığı körüklemesine dayanıyor. Muhaliflere baskı uygulaması, özgürlükleri kısıtlamasına rağmen Modi, anketlerde açık ara önde. Modi, 2024’te yapılacak seçimleri bir kez daha kazanarak ülkesinin dünyadaki konumunu da güçlendirmek istiyor.
Yükselen yıldız Hindistan, Moskova’nın 1976’dan bu yana Ay’a gerçekleştirdiği ilk görev olan Luna-25’in Ay’ın yüzeyine çarpmasından günler sonra, Chandrayaan-3’ü Ay’ın güney kutbu yakınlarında keşfedilmemiş bir bölgeye indirmeyi başardı ve tarihe geçti. 2040’a kadar da Ay’a mürettebatlı bir görev hedefliyor.
- Popülistler için AB sınavı
Haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağcı, milliyetçi ve Avrupa Birliği (AB) karşıtı partilerin büyük bir zafer elde etmesi bekleniyor. AB üyesi ülkelerden 400 milyondan fazla seçmen, vergi ücretlerinden verilerin gizliliğine kadar pek çok konuda karar verecek 720 Avrupa Parlamentosu üyesini seçecek.
Fotoğraf: Frederick Florin/AFP/Getty Images.
Son aylarda Hollanda’ad Geert Wilders, İtalya’da Giorgia Meloni gibi aşırı sağcı isimlerin seçimleri kazanması Avrupa Parlamentosu’nda da çanların çaldığına işaret. Wilders’in zaferinin ardından Fransa’nın aşırı sağcı partisi Ulusal Cephe’nin (RN) liderliğine seçilen Jordan Bardella, Facebook’tan şu paylaşımı yapmıştı: “Haziran 2024’ü getirin!”
- Meksika’ya ilk kadın başkan mı gelecek?
Meksika’nın başkenti Meksika’nın eski belediye başkanı ve iş kadını Claudia Sheinbaum, haziran ayında yapılacak seçimlerde tarih yazmayı ve ülkesinin ilk kadın başbakanı olmayı hedefliyor. Sheinbaum, görevden ayrılan Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador’un Morena partisi adına yarışıyor.