Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Selahattin Demirtaş 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili “Darbenin önü açılmaya çalışılıyordu” dedi

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Hendek operasyonlarıyla 15 Temmuz darbe girişimine zemin hazırlandığını iddia etti. Kobani davasında esasa ilişkin savunma yapan Demirtaş “Darbeden sonra öğrendik. Çünkü darbenin önü açılmaya çalışılıyordu. Devlet, ülke bölündü bölünecek görüntüsünü yaratıp darbe yapmak istiyordu” diye konuştu.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) önceki dönem eş genel başkanlarıyla Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobani davasının duruşması, Sincan Kapalı Cezaevi Kampüsü’nde bulunan Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Selahattin Demirtaş, 3 Ocak Çarşamba günü esasa ilişkin savunmasına devam etti. 

HDP Basın Bürosu’nun davayla ilgili basınla paylaştığı metne göre Selahattin Demirtaş şöyle konuştu:

“Özyönetim operasyonlarını düzenleyenler darbeden tutuklandı, darbenin önü açılmaya çalışılıyordu”

“Özyönetimlere yönelik Sur’da, Şırnak’ta, Nusaybin’de, Hakkari’de operasyon düzenleyen komutanlar, valiler, hatta operasyonun bir numaralısı darbeden tutuklandı. Biz çözmeye çalıştıkça neden tırmandığını anlamaya çalışıyorduk. Darbeden sonra öğrendik. Çünkü darbenin önü açılmaya çalışılıyordu. Devlet, ülke bölündü bölünecek görüntüsünü yaratıp darbe yapmak istiyordu. Günah keçisi kim oldu? Kürtler. Gençlerde sadece silah vardı. Sen ise karşısına tank ve helikopterle çıkıyorsun. Biz o dönemde de ‘Sen nasıl böyle bir şey koyarsın?’ dedik. ‘Şehri niye yıkıyorsunuz’ diye soruyorum, bana ‘Teröristlere arka çıkıyorsun’ diyorlar. Helikopterle müdahale eder mi ya küçük bir mahalleye sıkıştırdıkları bir gruba karşı. Bir devlet bunu neden yapar? Nedenleri daha sonra ortaya çıktı. Devlet Bahçeli ve Erdoğan bunu biliyordu.”

“F-16 neden kullanılmıyor diye tartışıldı, Gazze’ye yapılanın aynısı o dönemde yapıldı”

“Devlet Bahçeli Nusaybin için ‘Taş üstünde taş, baş üstünde baş bırakmayın’ diye açıklama yaptı. Bu şiddet çağrısı mı değil mi? Bir de bizim açıklamalar ile karşılaştırın. Bizim açıklamamız mı, bu açıklama mı terör? Terör işte budur, sivil gözetmeksizin orayı yerle bir etmek. Erdoğan da Bahçeli’den sonra açıklama yaptı. Ülkenin Cumhurbaşkanı top atışları ile vurulmasını istedi. F-16 neden kullanılmıyor diye tartışıldı. Gazze’ye yapılanın aynısı o dönemde yapıldı. Şimdi biz bundan yargılanıyoruz. Savcı Bahçeli’nin, Erdoğan’ın, Davutoğlu’nun konuşmalarını niye koymuyor?”

“Müzakere çağrımıza ‘Terörist ile müzakere olmaz’ diyorlardı ama üç yıl boyunca yaptı değil mi?”

“Kürt halkının yaşam hakkını savunduk. Eylül ayında bütün bu hendek ve sokağa çıkma yasaklarının olduğu yerde miting yapma kararı aldık. Her yere gittik ve silahların susması için çağrı yaptık. Tek birinin burnu kanamasın diye konuşmalar yaptık. Bunlar niçin iddianamede yer almıyor? Eller tetikten çekilmeli şeklinde açıklamalar yaptık. Bunu dediğimiz için neredeyse bize küfür ediyorlardı. Müzakere çağrısı yapıyorduk ama ‘Terörist ile müzakere olmaz’ diyorlardı. Ama üç yıl boyunca yaptı değil mi?”

“Devlet barış istese bugün barış olur, diyalog masası kurulur”

“Bakın konuşmalarımda ‘Barış için, özgürlük için direndikçe arkanızda olmaya devam edeceğim’ demişim. Bakın bu konuşmayı iddianamede bulamazsınız. Konuşmalarımızın büyük bir bölümü çarpıtılmış. Bütün çağrılarım müzakere masasına dönülmesine dönüktür. Bu konuşmalarda da tek bir gencin silah tutmasına gerek olmadığını söylüyordum. Ben böyle dediğim sırada ‘taş üstünde taş kalmasın’ diyenler vatansever, biz ise terörist olarak gösteriliyorduk. Devlet barış istese bugün barış olur. Hemen bugün diyalog masası kurulur ve barış sağlanır. Diyalog ile sorunun çözümü mümkünken bunu yapmıyorlar. Türk halkı bunu sormayacak mı? ‘Ülke işgal altında, bölünme tehlikesi var’ yalanlarını daha ne kadar sürdüreceksiniz?”

“Ahmet Davutoğlu ‘Ev ev temizleyin’ dedi, üç beş genci bahane ederek ilçeleri yıktılar”

“Adem Huditi, medyada ‘Sur ve Cizre’yi temizleyen komutan’ olarak duyurulurdu. Aynı medya darbenin ardından ‘baş hain’ diye manşet attı. Bu adam oradaki operasyonların baş sorumlusu. Gerçekten hukuka uygun hareket ettiklerine inanıyor musunuz? O zaman parlamentonun bombalanması da yalandır. Kökü yalan. O zaman iftira atıyorsunuz bunlara. Kim emir verdi bunlara. Ahmet Davutoğlu ‘Ev ev, mahalle mahalle temizleyin’ dedi. Üç beş genci bahane ederek ilçeleri yıktılar. Karşıda bir direniş var mı, o da bilinmiyor. Bakın aylarca çatışma yokken bombaladıklarını biliyorum. Bir askerin itirafları var. Bunların kafalarında darbe planları var. Birkaç ay sonra bir darbe planları var. Sizce kafalarında darbe planı olanlar vatanı ve milleti mi koruyorlardı?”

“Hem Kürt’ün evini başına yık hem de darbe yapıp devleti ele geçir”

“Bir devlet bunlar hiç yokmuş gibi nasıl davranır? Alnı secdeye giden duymuyor, sosyalisti duymuyor. Kardeşim siz bunları yaptınız. Bize iftira attınız. Kürt halkına zulüm yaptınız. ‘Siviller, çocuklar ölüyor’ dedikçe bize ‘terörist’ dediler. Aha size devletinizin komutanları. Bir kişi çıksın savunsun bakalım. Yüreği yeten çıksın savunsun. Hepsi darbeci ve tutuklu ama bunların işlediği suçlardan dolayı biz tutukluyuz. Şırnak’taki operasyonların komutasını sürdüren Semih Terzi Ankara’da devlet kurumlarını bastı, Kürt’ün evini mi basmayacak? Hem Kürt’ün evini başına yık, hem de darbe yapıp devleti ele geçir. Böyle bir rezillik olabilir mi? Semih Terzi darbenin bir numaraları arasında yer alıyor. Bunların bir kısmı cezalarını yattı bitirdi bu arada ama biz hala içerideyiz. Sizin Kürt’e madalya takmanız gerekiyordu, ‘Siz de darbecilere karşı savaştınız’ diye ama bunu görmüyorsunuz. Ancak size göstereceğiz.”

“Allah, halk, kanun katında masumuz, zulme uğruyoruz ama teslim olmayacağız”

“İddianameyi yazan savcı savunuyordu. Siz bu askerleri savunuyor musunuz? Bu hadsizlere hadlerini bildirenlere de terörist diyorsunuz. Meclis’i bombaladılar ya, siz yargılamadınız mı bunları? Şimdi de bizi aynı salona tıkmışsınız. Allah, halk, kanun katında da masumuz. Zulme uğruyoruz. Ama onurlu ve gururluyuz, teslim de olmayacağız.”

Demirtaş, Ertugrul Özkök’ün Devlet Bahçeli ile yaptığı bir röportajda Bahçeli’nin “Ben ilk gün sıkıyönetim ilan edilmesini istemiştim ancak daha sonra oradaki askerlerin darbe yaptıklarını öğrendim” dediğini aktardı. Demirtaş, bu konuşmaların delil olduğunu söyleyerek, Bahçeli’nin yanı sıra, Erdoğan ve Davutoğlu ile diğer yetkili kişilerin tanık olarak dinlenmesini istedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.