Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

PODCAST | Güne Başlarken (23 Ocak 2024): TBMM’de emekliye ek zam mesaisi

Prodüktör: Özge Elvan

Günaydın, salı sabahından herkese merhaba! Medyascope’un podcast’i Güne Başlarken’de gündeme birlikte bakalım.

TBMM’de emekliye ek zam mesaisi

Milyonlarca emeklinin gözü kulağı bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) olacak. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen emekliye yüzde 5’lik ek zam düzenlemesini de içeren yasa teklifi Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacak. Altı aylık enflasyon oranındaki yüzde 37,57’lik zamma yüzde 5 ek zam, emeklilerde hayal kırıklığı yaratırken 31 Mart yerel seçimleri öncesinde emekli aylıklarına seyyanen zam yapılması bekleniyor.

Partilerin grup toplantıları

TBMM’de Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) grup toplantıları düzenlenecek.

İmamoğlu Yedikule’de

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Yedikule Gençlik Spor Tesisi’nin açılışına katılacak.

Başak Demirtaş İstanbul’a talip

31 Mart Yerel Seçimleri’ne kısa bir süre kala siyasi partilerin hangi adayı nereden çıkaracağı şekil alıyor. Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, 21 Ocak Pazar günü, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ve halkın istemesi durumunda İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanlığı için aday olabileceğini açıkladı. 

Rawest Araştırma Merkezi ise Başak Demirtaş’ın açıklamalarından hemen önce, 9-12 Ocak tarihleri arasında, İstanbul’da yaşayan bin 2 Kürt seçmen ile görüşerek İBB Başkanlığı’nı sordu ve bu verileri paylaştı. Ankete göre Kürt seçmen Başak Demirtaş’ı İBB Başkanlığı’na aday görmek istiyor.

DEM Parti, Demirtaş’ın açıklamasını MYK’da görüşecek

DEM Parti, 25-26 Ocak’ta düzenleyeceği MYK’da Başak Demirtaş’ın İBB Başkanlığı’na adaylığı önerisini gündemine alacak. Edinilen bilgiye göre Başak Demirtaş’ın bu önerisi parti içerisinde sürpriz oldu ve konu daha önce konuşulmadığı ve tartışılmaya ihtiyaç duyulduğu için MYK’da değerlendirilecek. Değerlendirme sonrası Başak Demirtaş’ın aday olup olmayacağı netleşecek.

Murat Kurum’dan Kanal İstanbul yanıtı

AKP’nin İBB Başkan adayı Murat Kurum, Beşiktaş’taydı. Gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Kurum, 25 Ocak’ta projelerini tanıtacaklarını söyledi. “Mega projelerimiz olacak” diyen Kurum’a, “Mega projelerden biri Kanal İstanbul mu?” sorusu soruldu. Kurum ise “İstanbul’un gündeminde olmayan hiçbir şey bizim gündemimizde olmayacak dedik. Bunu ifade ettik. İstanbul halkı neyi istiyorsa, neyi bekliyorsa biz de hep onların isteği ve dilekleri doğrultusunda çalışacağız ve bu beklentileri karşılayacak projeler yapacağız. Öncelik sıralaması olacak” cevabını verdi.

Özgür Özel: “Bir önceki genel başkana vefa, partisini iktidar yaparak olur”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Tunceli’de Kamer Genç için düzenlenen anma törenine katıldı, partisinin Tunceli İl Başkanlığı’nı ziyaret etti ve daha sonra açıklamalarda bulundu. Özgür Özel, Tunceli’ye gelmeden önce, 7. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile telefonda görüştüğünü aktardı, “Herkesin bizden bir beklentisi var, şunu söylüyorlar: ‘Aman Kemal Bey’e vefalı olun.’ Hep şunu söylüyorum: Vefanın nasıl gösterileceğine ilişkin çok tarif var ama benim anladığım vefa şu: Bir önceki genel başkana vefa, partisini iktidar yaparak olur” dedi.

Kaymakam-imam gerginliği

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde 19 Ocak’ta kaymakam Burak Akeller’in cuma namazı için gittiği camide, hutbeyi eksik okuduğu için Mahsun Koçağa isimli imamı mikrofonla darp ettiği iddiası kamuoyunda ses getirdi. Adalet ve Kalkınma Partisi’ne (AKP) yakınlığıyla bilinen Diyanet-Sen, Memur-Sen ve Eğitim Bir Sen, Akeller’in görevden alınmasını istedi. Öte yandan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile yakın temasta olduğu bilinen Türkiye Kamu-Sen ve MHP’den bazı milletvekilleri, Ülkü Ocakları Genel Başkanı kaymakama destek çıktı. Diyarbakır Valiliği ve İçişleri Bakanlığı’nın yürüttüğü soruşturmalar devam ederken Diyarbakır Kulp Cumhuriyet Başsavcılığı da olaya dair inceleme başlattı.

İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırı davasında üç sanık tahliye edildi

İstanbul-Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde 13 Kasım 2022’de meydana gelen altı kişinin hayatını kaybettiği, 99 kişinin yaralandığı bombalı saldırıya ilişkin 18’i tutuklu 36 sanığın yargılandığı davada üç sanığın tahliyesine karar verildi. Sanıklara yurt dışına çıkış yasağı konuldu. Bombayı bırakan Ahlam Albashir’in ise tutukluluk halinin devamına karar verildi. Böylece davada tutuklu sayısı 15’e düştü. Bir önceki duruşmada ise altı sanık tahliye edildi.

Şafak Mahmutyazıcıoğlu davasında karar belli oldu

Oyuncu ve sunucu Ece Erken’in eşi, eski Beşiktaş Kulübü yöneticisi avukat Şafak Mahmutyazıcıoğlu’nun 27 Ocak 2022’de İstanbul-Bakırköy’de sahibi olduğu Cundalı Lokantası’nda öldürülmesine ilişkin davada karar belli oldu. Mahkeme, 20 sanıklı davada tetiği çektiği belirlenen Kadir Yasak’ın müebbet hapis ve 15 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına hükmetti. Mahkeme heyeti, Yasak’a “kasten öldürme” suçundan müebbet, “kasten yaralama” suçundan 4 yıl 6 ay, “birden fazla kişiyle birlikte işyerine yağma” suçundan 9 yıl hapis cezası verirken, “ruhsatsız silah, bıçak, mermi bulundurma ve taşıma” suçundan 2 yıl hapis ve bin Türk Lirası (TL) para cezası verdi.

Erdoğan, astronot Alper Gezeravcı ile görüştü

İlk Türk astronot Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan canlı bağlantı ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Erdoğan, Gezeravcı’ya uzay yolculuğunun nasıl geçtiğini sordu, “Pilot olarak çıktığın irtifadan çok daha öteye geçtin. Eminim zorlu bir yolculuk tecrübesi yaşadın” dedi. Gezeravcı ise “Yolculuğun ilk kısmının amacı Dünya’nın yer çekimine maruz kaldığımız alt atmosfer bölümünü aşarak uzaya ulaşmaktı. Bu kısım yaklaşık 10 dakika sürdü. Yolculuğumuzun en riskli bölümü buydu” cevabını verdi.

Birleşik Krallık merkezli sanat müzesi Tate’in koleksiyonu Artİstanbul Feshane’de. “Dinamik Göz: Optik ve Kinetik Sanatın Ötesinde” sergisi, aralarında Alexander Calder, FrankStella ve Lygia Clark’ın olduğu 21 ülkeden 57 sanatçının 95 eserini bir araya getiriyor. Serginin küratörlüğünü Valentina Ravaglia üstleniyor. Bugünden itibaren ziyarete açık. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.