Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

PODCAST | Güne Başlarken (27 Şubat 2024): İstanbul’da kıyasıya yarış

Günaydın! Salı sabahından herkese merhaba. Medyascope’un podcast’i Güne Başlarken’de günün öne çıkan haberlerine birlikte bakalım.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Manisa’da miting düzenleyecek.

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Ekrem İmamoğlu, Bakırköy’de MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı’yı ziyaret edecek, Güngören ve Esenler’de vatandaşlar ile buluşacak. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda konuşacak.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile partinin İBB adayı Murat Kurum, Sirkeci-Kazlıçeşme Raylı Sistem ve Yaya Odaklı Yeni Nesil Ulaşım Projesi’nin açılışına katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekrem İmamoğlu’nun İBB yönetimini eleştirerek, “Kardeşlerim şu anda bu ülkeyi kimler yönetiyor? Biz yönetiyoruz. Şu anda İstanbul’da bulunan bu zat veya zevat böyle bir imkâna sahip mi? Değil” dedi. 31 Mart’ta Murat Kurum’a oy isteyen Erdoğan, “Aziz İstanbul’un fetret devrini sona erdireceğiz” diye konuştu.

Büyükçekmece’de konuşan Murat Kurum İmamoğlu’na, “Büyükçekmece’nin bunca dönüşüm sorunu varken hangi önemli işlerle meşguldün, boş polemiklerin derdinde, İstanbul dışı gündemlerin peşindeydin” eleştirisinde bulundu.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Arnavutköy’deki konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yanıt verdi, “Bugün milleti oyla tehdit ediyor. ‘İstanbul’da bize oy vermediniz, ben onu engelledim’ diyor bugün. Bu milleti tehdit etmeye kalkma. Bu millet sana cevabını verecek” dedi.

CHP, peş peşe toplantılarla yerel seçim kampanyasını konuştu. CHP “İşimiz gücümüz Türkiye” videolarının devamı niteliğinde beş video daha yayımlayacak. Videoların tamamında CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in yer alması planlanırken, Hatay’da aday gösterilen Lütfü Savaş için de video hazırlanması bekleniyor. Özel, sahada aktif olarak çalışırken kampanyada parti “Türkiye İttifakı” vurgusu yapacak, başka partilerin seçmeninden de oy istenilecek ancak “muhalefete muhalefet” edilmeyecek.

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) Genel Başkanı Ali Babacan gazetelerin Ankara temsilcileriyle bir araya geldi. DEVA Partisi Ankara Milletvekili Sadullah Ergin, Ekonomi Politikaları ve Siyasi İşler Başkanı İbrahim Çanakçı, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Celal Mümtaz Akıncı gazetecilerin sorularını yanıtladı. Medyascope’un “Çözüm sürecinin kıymetli olduğunu fakat sabote edildiğini söylemiştiniz. Yerel seçim sürecinde DEM Parti’nin doğuda yükselen Öcalan talebi desteklenmeli mi?” sorusu üzerine konuşan DEVA Partisi Ankara Milletvekili Sadullah Ergin “Tarafların samimi olarak konuyla ilgili iradeleri oluşmuşsa ve şiddetin sonlanması, silahların susması için demokratik standartlar çerçevesinde bir çalışma başlatılırsa bunlar elbette ki arzu edeceğimiz, gönlümüzün hoş olacağı gelişmeler olur” dedi.

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanmasını talep etmek için İstanbul- Beyoğlu’nda Galatasaray Meydanı’nda 1995 yılından beri oturma eylemi yapan Cumartesi Anneleri/ İnsanları’na yeni bir dava açıldı. Kayıp yakınları, yasaklama kararını Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı. Kararını açıklayan yüksek mahkeme, kayıp yakınlarının eylemlerinin yasaklanmasına ihlal kararı verdi. AYM kararının ardından 10 Haziran 2023’te 950’inci hafta açıklaması için Galatasaray Meydanı’na çıkan kayıp yakınları yeniden gözaltına alındı. Gözaltına alınanların arasında kayıp yakınları, İnsan Hakları Derneği yönetici ve üyelerinin de olduğu 20 kişi hakkında “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na” muhalefetten ceza davası açıldı. Davanın ilk duruşması bugü yapılacak.

Cinsel istismar davasında hüküm giyen birini affetmesi sonrası kendisine gelen eleştiriler üzerine istifa eden Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak yerine gelecek cumhurbaşkanı belli oldu. Parlamentoda yapılan oylamada iktidardaki Fidesz Partisi’nin (Macar Yurttaş Birliği) aday gösterdiği Anayasa Mahkemesi Başkanı Tamas Sulyok, yeni cumhurbaşkanı seçildi. Sulyok’un 5 Mart’ta göreve başlaması bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.