Ruşen Çakır yorumladı: Türkiye’de solcu olmak ve solcu kalabilmek mümkün mü?

İSTANBUL (Medyascope) – Medyascope Yayın Yönetmeni Ruşen Çakır, Türkiye’de sol kimliğin giderek zayıfladığını belirterek, gençler arasında kendisini “solcu” olarak tanımlayanların oranının yüzde 2’nin altına düşmesini “moral bozucu” olarak değerlendirdi. Çakır, buna rağmen ömrünün sonuna kadar kendisini solcu ve komünist olarak tanımlamayı sürdüreceğini söyledi.

Videonun özeti
Bu özet yapay zekâ tarafından hazırlanmış ve editör tarafından kontrol edilmiştir.
  • Ruşen Çakır, Türkiye’de sol kimliğin zayıfladığını ve gençler arasında solcu tanımının yüzde 1,9’a düştüğünü belirtti.
  • Kendi siyasi yolculuğunu paylaşan Çakır, sol içindeki fraksiyonlaşmaların hareketi zayıflattığını vurguladı.
  • Aşırı sağın, geçmişte solun güçlü olduğu bölgelerde yükseldiğine dikkat çekti ve dünyada sol yönetimlerin azaldığını ifade etti.
  • Çakır, yaşamı boyunca kendisini solcu olarak tanımlamaya devam edeceğini açıkladı ve devrimci mücadelenin unutulmaması gerektiğini söyledi.

Medyascope Yayın Yönetmeni Ruşen Çakır, “Türkiye’de solcu olmak ve solcu kalabilmek mümkün mü?” başlıklı yayınında kişisel siyasi yolculuğundan hareketle Türkiye’de ve dünyada sol hareketin bugünkü durumunu değerlendirdi.

14 yaşındayken Galatasaray Lisesi’nde okuduğu dönemde kitaplar aracılığıyla sol düşünceyle tanıştığını anlatan Çakır, 1976’nın hem CHP’nin yükselişe geçtiği hem de 12 Mart sonrasında sol hareketin yeniden toparlanmaya başladığı bir dönem olduğunu söyledi.

Yaklaşık yarım asırdır kendisini solcu olarak tanımladığını belirten Çakır, zaman içinde sosyalist, komünist ve devrimci kimliklerini de benimsediğini ifade etti. Kendisine zaman zaman “liberal”, “Nurcu” ya da “Nakşi” gibi yakıştırmalar yapıldığını söyleyen Çakır, bunların hiçbirini kabul etmediğini dile getirdi.

“Solun en büyük kötülüğü yine solun kendisinden geldi”

Türkiye’de sol hareketin tarih boyunca devlet baskısıyla karşı karşıya kaldığını belirten Çakır, bunun yanında sol içindeki fraksiyonlaşmaların, çatışmaların ve ayrışmaların da hareketi zayıflattığını söyledi.

“Solcu solcunun kurdu” ifadesini kullanan Çakır, solun en büyük zararlarından birini kendi içindeki bölünmeler nedeniyle yaşadığını dile getirdi.

Türkiye'de solcu olmak
Ruşen Çakır yorumladı: Türkiye’de solcu olmak ve solcu kalabilmek mümkün mü?

“Gençler arasında solculuk yüzde 1,9”

Çakır, Hafıza Merkezi ile Gençlik Örgütleri Forumu’nun çözüm sürecine ilişkin araştırmasına değinerek, gençlere yöneltilen “kendinizi en yakın hissettiğiniz siyasi kimlik” sorusunun sonuçlarının dikkat çekici olduğunu söyledi.

Araştırmaya göre en yüksek oranın yaklaşık yüzde 40 ile Atatürkçülük olduğunu aktaran Çakır, bunu milliyetçilik, İslamcılık ve cumhuriyetçiliğin izlediğini belirtti. Solculuğun ise yüzde 1,9 seviyesinde kalmasının kendisini derinden üzdüğünü ifade etti.

Çakır, geçmişte birlikte mücadele ettiği birçok kişinin artık kendisini solcu olarak tanımlamadığını, buna rağmen dünyada sömürü ve gelir adaletsizliği sürdükçe sol düşüncenin varlığını koruyacağına inandığını söyledi.

“Batı’da geçmişte solun güçlü olduğu bölgelerde aşırı sağ yükseldi”

Batı’da geçmişte solun güçlü olduğu bölgelerde aşırı sağın yükselişine dikkat çeken Çakır, bugün dünyada kendisini sol olarak tanımlayabilecek yönetimlerin çok az olduğunu söyledi.

Çin’i sol bir ülke olarak değerlendirdiğini ancak Kuzey Kore’nin bu tanımın dışında kaldığını belirtti.

“Ölene kadar solcu kalmak istiyorum”

Konuşmasının sonunda bunun bir “iç dökme” olduğunu söyleyen Çakır, hayatını kaybeden sol mücadele arkadaşlarının anısının bile kendisi için bu çizgiyi sürdürmeye yeterli olduğunu ifade etti.

Yayını, Küba Devrimi’nin simge isimlerinden Che Guevara’ya ithaf eden Çakır, Guevara’nın devrimci mücadelesinin ve adanmışlığının unutulmaması gerektiğini söyledi.

Medyascope'u destekle. Medyascope'a abone ol.

Medyascope’u senin desteğin ayakta tutuyor. Hiçbir patronun, siyasi çıkarın güdümünde değiliz; hangi haberi yapacağımıza biz karar veriyoruz. Tıklanma uğruna değil, kamu yararına çalışıyoruz. Bağımsız gazeteciliğin sürmesi, sitenin açık kalması ve herkesin doğru bilgiye erişebilmesi senin desteğinle mümkün.

Paylaş