Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

LGBT hakları aktivisti Rusya’da dövüldü

Aleksandr Sidorov isimli LGBT hakları aktivisti, Rusya’da LGBT haklarının tanınması için ülkenin en fazla eşcinsel düşmanı olan şehirlerinde eylem yapıyor. Önce Sibirya’da ardından da geçtiğimiz hafta Dağıstan’da eylem yapan Sidorov, bu mücadelesi nedeniyle ağır bir bedel ödüyor.

Bu mücadelesinin bedeli olarak Sidorov, homofobinin çok yüksek olduğu Dağıstan’ın başkenti Mahaçkale’de, bir grup erkek tarafından dövüldü. Saldırının videosunda bir grup maskeli erkeğin, kaldırımda yatan Sidorov’u defalarca tekmelediği görülüyor. Polis, saldırganların kaçmasından sonra polise giden Sidorov’un şikayetini almayı reddetti.

Sidorov’un polis karakolundan ayrılmasından sonra Sidorov’u telefonla arayan polis, Sidorov için “bir av başlatıldığını” söyledi ve Sidorov’u güvenliği için gece polis karakolunda tutuldu.

30 Kasım’da Mahaçkale’deki mahallelerde “Eşcinsellerden nefret etmek, bilim karşıtı bir sanrıdır” yazılı bir posterle dolaşan Sidorov, kendini filme almıştı. Sidorov’un Youtube’e yüklediği videoda, üç genç adam Sidorov’a yaklaşıp “Eşcinsel misin? Evet mi hayır mı? Hadi git buradan” diyor. Ardından da Sidorov’a defalarca “i…” diyerek hakaret ediyorlar. Sidorov ise, bunlara cevaben, bu kişileri eşcinsellik konusunda bir şeyler okumaya davet ediyor.

Bu olayın ertesi günündeyse, başka bir grup Sidorov’a saldırmış. Sidorov, yaşananları, “posterim olmadan tek başıma yürürken maskeli bir adam ve yanında birkaç kişi bana yaklaştı ve beni dövdü” diye açıkladı. Sidorov’un paylaştığı fotoğrafta yanağının şiştiği ve vücudunda morluklar olduğu görülüyor.

Olay sonrasında Dağıstan polis teşkilatı, yaptığı basın açıklamasında Sidorov’un saldırıya dair herhangi bir şikayette bulunmadığını iddia etti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Rusya’da LGBT bireylerine ve LGBT haklarını savunanlara yönelik saldırıları düzenli olarak rapor ediyor. Rusya’nın 2013’te “eşcinsel propagandasını” yasaklamasının ardından söz konusu saldırılar oldukça arttı. Rusyalı yetkililer birkaç istisna dışında söz konusu saldırıları nefret suçu olarak değerlendirmiyor ve saldırılar soruşturulmuyor. Birçok saldırı cezasız kalmaya devam ediyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.