Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

FBI ile CIA’in arasına Putin girdi

Rusya’nın ABD’deki başkanlık seçimine siber ortam üzerinden müdahale ettiğine ilişkin iddialar gittikçe güçleniyor. Rusya’nın müdahalesine ilişkin olarak CIA ve FBI’ın farklı değerlendirmelerde bulunması ise tartışmaya yeni bir boyut kattı. Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerine yaptığı değerlendirmede Rusya’nın seçimlere müdahale ettiğine dair güçlü istihbaratlar olduğunu ve kurumun müdahale yapıldığına dair görüş birliğinde olduğunu belirten CIA’in aksine FBI, kanıtların yeterli olmadığını savunuyor.

FBI ve CIA’in değerlendirmeleri farklı

Washington Post’a konuşan bir ABD’li yetkili, söz konusu tartışmada FBI ve CIA arasındaki değerlendirme farklılığını “FBI, adli standartlar temelinde düşünüyor. Bunu mahkemede kanıtlayabilir miyiz, diye bakıyor. CIA ise istihbarata daha ağırlık veriyor. Bunlara güvenmek, ‘oldukça eminiz’ demek olur fakat mahkemede kanıtlayabileceğimiz anlamına gelmez” diye açıkladı.

Konuşan bir başka ABD’li yetkili ise Rusya’nın özel bir amacı olup olmadığının bilinmediğini vurguluyor: “Rusların girişimlerinin belirli bir doğrultuda olduğuna şüphe yok ancak özel bir amaçla bunları yaptıkları da kesinleşmiş değil.”

Söz konusu iddialarla ilgili olarak FBI’ın konumuysa bir süredir tartışılıyor. James B. Comey başkanlığındaki FBI, seçimlere çok az süre kala Hillary Clinton’ın özel hesabına ilişkin yürütülen soruşturmayla bağlantılı olduğu muhtemel yeni e-postaların bulunduğunu söylemiş ancak bu e-postaların alakasız olduğunun ortaya çıkması, eleştiri oklarını FBI’ya yöneltmişti.

Cumartesi günü Senato Azınlık lideri Harry M. Reid de, FBI’ın seçim öncesinde Rusya’nın müdahele ettiğine ilişkin kanıtları gizli tuttuğu iddiasıyla, Comey’in istifasını istemişti.

james-comey

(FBI Direktörü James B. Comey)

Senato İstihbarat Komitesi’ne FBI ve CIA yetkililerinin verdiği brifing sonrasında, FBI ve CIA’in destekledikleri adaylar lehine rapor hazırladığına dair genel bir kanı olmasından ötürü, Senato üyeleri, konuyla ilgili bir yargı oluşturamadıklarını ifade etti.

Hatta toplantıya katılanlardan birinin Washington Post’a söylediğine göre, Senato toplantısında katılan Cumhuriyetçi bir temsilcinin Demokratlara ithafen “Cumhuriyetçiler Mars’tan, Demokratlar Venüs’ten geliyor. Aynı kanıtlara bakıp farklı çıkarımlar yapıyoruz” dediği öne sürüldü.

Beyaz Saray konuya ilişkin kapsamlı bir rapor istedi

Obama yönetimi, Rusların 2016’da gerçekleştirdiği siber faaliyetlere ilişkin kapsamlı bir rapor hazırlanmasını ve bu raporun Ocak ayında Obama’nın görevi devretmesinden önce tamamlanmasını istedi. Temsilciler Meclisi üyeleri ise Kongre’nin yürüttüğü bir soruşturmanın bu raporun hazırlanması sürecine eşlik etmesini önerdi.

Meclis İstihbarat Komitesi’nin üst düzey Demokrat temsilcisi Adam B. Schiff, Kongre soruşturmasına ilişkin olarak “ancak bu şekilde Amerika halkı, Rusya’nın müdahalesinin kapsamını öğrenebilir ve ancak bu şekilde, seçimlerimize yapılan müdahalelere karşı kendimizi savunabiliriz” şeklinde konuştu.

Senato İstihbarat Komitesi üyesi Angus King ise, “seçimi tekrarlamak için değil fakat bunun bir daha yaşanmaması için” istihbarat bilgilerinin kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini savundu. King’e göre; Moskova’nın girişimleri Trump’ın seçilmesiyle pekala bitmeyebilir: “Bu orta vadede de devam edebilir. Bir sonraki başkanlık seçiminde de olabilir. Bunu yapabildiklerini ve yapmaya istekli olduklarını gösterdiler.”

Öte yandan Cumhuriyetçiler kanıtları yetersiz buluyor. ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Daimi Seçilmiş Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Devin Nunes, raporda “birçok ima, birçok tesadüfi kanıt” olduğunu ileri sürdü. CIA’in önceki değerlendirmelerinin, seçim sistemine dair şüphe yaratmamak amacıyla daha dikkatli olduğunun fakat son değerlendirmesinin öyle olmadığının altı çizilirken; birçok Cumhuriyetçi de CIA karşısında FBI’ın görece dikkatli tutumunu olumluyor.

Komiteye verilen brifingde, CIA yetkililerinin “istihbarat servisinin değerlendirmesi, Rusya’nın bir adayı diğerinin önüne çıkarmak için çabaladığı yönünde; bu ortak görüşümüz” açıklamasını yapması üzerine, Demokrat temsilcilerin CIA yetkililerini, Rusya’nın hangi adayı desteklediğini söylemeleri yönünde sıkıştırdığını ve buna cevaben Rusya’nın müdahalelerinin Trump’ın lehine olduğunun açıklandığı belirtiliyor.

Trump ekibi: “Seçimin üzerinden ucun bir zaman geçti, artık önümüze bakma zamanı!”

Konuyla ilgili olarak Trump’ın geçiş ekibi, geçtiğimiz Cuma günü kısa bir açıklama yaptı: “Bunlar, Saddam Hüseyin’in elinde kitle imha silahlarının bulunduğunu söyleyenlerle aynı insanlar. Seçim, tarihin en büyük katılımlarından biriyle gerçekleşti ve seçimin üzerinden uzun bir zaman geçti. Artık önümüze bakma ve ‘Amerika’yı Yeniden Harika Yapma’ zamanı!”

Bunun ardından, Pazar günü Fox News’e verdiği röportajda Trump da CIA’in değerlendirmelerini reddetti. Trump’ın seçim kampanyasını yürüten ve danışmanlığını yapan Kellyanne Conway ise yine Pazar günü Fox News’e yaptığı açıklamada “Rusya’nın müdahalesine ilişkin CIA raporu gülünç ve saçma” demişti.

conway

(Donald Trump, Kellyanne Conway ile birlikte)

Konuyla ilgili kapsamlı bir rapor hazırlanmasını isteyen Obama yönetimi, 7 Ekim’de resmi ağızdan Rusya’yı seçimlere müdahale etmekle suçlamıştı. Ama birçok kişi, ABD hükümetini Rusya’nın müdahalelerine yeterli bir cevap vermemekle suçluyor. Demokrat Parti Kaliforniya Milletvekili Adam B. Schiff de Obama yönetiminin Rusya’ya cevap vermemesi konusunda eleştirilerde bulunanlardan biri. Schiff, “hükümet, buna cevap vermek için tüm araçlara sahip. Yaptırım uygulayabilirler. Yasal önlemler alabilirler. Hükümet, bunları Rusları caydıracak şekilde kullanmamaya karar verdi ve bence bu bir sorun” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.