Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Boko Haram bu sefer sahiden bitti mi?

Cumartesi günü Nijerya Devlet Başkanı Muhammadu Buhari, örgütün son büyük kampının ele geçirildiğini ve “Boko Haram’a karşı yürüttükleri mücadeleyi teknik olarak kazandıklarını” duyurdu. 2015’te yaşadığı ciddi toprak kayıplarının ardından örgütün en önemli merkezi haline gelen kamp, Nijerya’da Boko Haram’ın kalesi olan kuzeydoğudaki Borno eyaletinin sınırları içindeki Sambisa ormanında bulunuyordu.

2

Nijerya Ordu Komutanı, örgütün Sambisa ormanı ve etrafındaki bölgelerde tekrar örgütlenmesinin önüne geçilmesi için ormanının ordu karargâhına dönüştürüleceğini belirtti. Ancak Boko Haram, hâlâ Borno bölgesindeki kırsal kesimler, Çad Gölü’nün etrafındaki bataklık bölgeler ve Nijerya’nın komşuları Kamerun, Nijer ve Çad’ın sınıra yakın bölgelerinde güçlü. Örgüt militanlarının önemli bir kısmının, kampın ordunun eline geçmesinden kısa bir süre sonra Kamerun, Nijer ve Çad’a doğru kaçtığı düşünülüyor.

Boko Haram’ın kısa tarihi

Boko Haram 2002 tarihinde Nijerya’da kuruldu. Adı “Batılı eğitim haram” anlamına gelen Boko Haram’ın ilk kurulduğu zamanki temel hedefi Batılı eğitim sistemine karşı çıkmaktı. Örgüt, 2009 yılında Nijerya’da şeriat devleti kurmak için askeri eylemlerini başlattı, birçok askeri ve sivil hedefe terör saldırıları düzenledi. 2014’te ele geçirdiği topraklarda hilafet ilan etti. Aynı yıl örgüt, Borno eyaletindeki Chibok şehrinde 200’den fazla kız çocuğunu okuldan kaçırdı ve onları köle olarak kullanacaklarını bildirdi.

1

Yine 2014’te Boko Haram, IŞİD’e biat ettiğini açıkladı. Bunun üzerine IŞİD de, Boko Haram’ın yönetimindeki bölgelerin “Batı Afrika İslam Devleti” olduğunu ve oluşturmayı hedefledikleri küresel şeriat devletinin bir parçası olduğunu ilan etti.

Mart 2015’te dört devlet, Nijerya, Çad, Kamerun ve Nijer, askeri bir koalisyon oluşturarak Boko Haram’a karşı ortak bir operasyon başlattı. Bu operasyon sonucunda örgüt elindeki şehirlerin tamamını kaybetti ve Sambisa ormanlarının olduğu bölgeye doğru çekildi.

Boko Haram eylemleri sonucunda bugüne kadar 17 bin kişi hayatını kaybetti, bin okul yerle bir oldu ve 1.5 milyondan fazla kişi yerinden edildi. Boko Haram’ın asıl hedefi polis merkezleri ve ordu karargâhları olsa da çok sayıda okul, kilise, cami ve dükkan da

örgütün eylemlerinin hedefi oldu. CIA’ye göre örgütün 9 bine yakın militanı ve bombalı eylemlerde uzmanlaşmış sayısız hücresi var.

Boko Haram bitti mi?

Nijerya Devlet Başkanı, Boko Haram’ın son büyük kampının ele geçirilmesinden sonra örgüte karşı yürüttükleri mücadeleyi kazandıklarını ilan etmiş olsa da bunu söylemek için erken olabilir. Aralık 2015’te dört devletli koalisyonun Boko Haram’ı önemli kent merkezlerinden çıkarmasının ardından da Başkan Buhari örgütün yenildiğini ilan etmiş ancak Boko Haram’ın silahlı eylemleri devam etmişti. Boko Haram’ın Nijerya’daki son büyük kampını kaybetmesinin ardından Çad, Kamerun ve Nijer’de örgütlenmesini artırması ve militanlarının intihar saldırılarına devam etmesi bekleniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.