Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa sağında aday krizi

Fransa’da merkez sağın cumhurbaşkanı adayı François Fillon, hakkındaki yolsuzluk soruşturmalarına rağmen adaylıktan çekilmemekte ısrarcı. Görevi bırakması için baskı yapılan Fillon’un yerine adı geçen eski başbakan Alain Juppé ise “Benim için artık çok geç” diyerek cumhurbaşkanı adayı olmayacağını açıkladı.

Alain Juppé, Le Figaro’nun yaptırdığı bir ankette Fillon’u ve Le Pen’i sollayarak ilk sıraya yerleşmişti. Fransa’da bugün basının karşısına çıkan Bordeaux Belediye Başkanı Juppé, Fillon’un çıkmazda olduğunu fakat kendisinin de artık muhafazakârları arkasında birleştirebilecek durumda olmadığını söyleyerek cumhurbaşkanlığı için yarışmayacağını kesin olarak duyurdu.

Fillon hakkında, eşini çalışmadığı halde parlamentoda asistanlık görevi yapıyor gibi göstererek kamu kaynaklarından maaş ödenmesini sağladığı gerekçesiyle soruşturma açılmıştı. Fillon’un yapılan baskıya rağmen adaylıktan çekilmemesi ve anketlerde düşen oy oranları sonrası Alain Juppé’nin de aday olmayacağını açıklaması, merkez sağdan bir çözüm bekleyenleri hayal kırıklığına uğrattı.

Fillon ve Le Pen hakkındaki iddialar Macron’a yarıyor

Anketlere göre, ikinci turda kazanamayacağı düşünülen aşırı sağın cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen’in ilk turu geçme şansı, Fillon hakkında son yaşananlarla birlikte artıyor. 2015 yılında, IŞİD’in elindeki üç rehinenin infazını gösteren fotoğrafları Twitter hesabında paylaşan Le Pen, hakkında açılan soruşturmada ifade vermeyi reddetmiş, bunun üzerine geçtiğimiz günlerde Le Pen’in dokunulmazlığı kaldırılmıştı. Marine Le Pen’in yargılanmasının önünün açılmasıyla birlikte, soruşturmasının seçimlerden önce tamamlanması beklenmiyor. Öte yandan, hem Fillon hem de Le Pen hakkında yaşananların ve her iki adayın popülist duruşunun, diğer cumhurbaşkanı adayı Emmanuel Macron’un işine yarayabileceği de konuşulanlar arasında.

Son anketlere göre, Cumhurbaşkanı François Hollande’ın kabinesindeki ekonomi bakanlığından istifa ettikten sonra Sosyalist Parti’den aday olmayıp kendi kampanyasını yürüten 39 yaşındaki Emmanuel Macron’un cumhurbaşkanlığı yarışını kazanma şansı yüksek gözüküyor.

Hollande: “Son görevim Le Pen’in cumhurbaşkanlığına engel olmak”

Fransa’daki cumhurbaşkanlığı tartışmalarına Cumhurbaşkanı François Hollande da dahil oldu. Marine Le Pen’in seçimi kazanması durumunda olacakları anlatan Hollande,  “Fransa, 23 Nisan ve 7 Mayıs’taki seçimlerin, sadece bizim ülkemizin kaderini değil Avrupa’nın geleceğini de belirleyeceğinin farkında. Çünkü, eğer Ulusal Cephe’nin adayı kazanırsa, hemen, Euro bölgesi ve hatta Avrupa Birliği’nden çıkış süreci için düğmeye basacak. Nerede olurlarsa olsunlar, tüm popülistlerin hedefi budur: Avrupa’dan çıkmak, dünyaya kapıları kapatmak ve gözetleme kuleleri tarafından savunulan sınırlar ve her çeşit bariyerle çevrili bir gelecek hayal etmek” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Son görevim, Fransa’nın böyle bir proje tarafından ikna edilememesi ve bu kadar ağır bir yükü taşımaması için elimden geleni yapmaktır.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.