Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Save the Children Raporu: Suriyeli çocukların akıl ve ruh sağlığı giderek bozuluyor

Save The Children’ın raporuna göre, akıl ve ruh sağlıkları ciddi şekilde bozulmuş olan Suriyeli çocuklarda kendine zarar verme ve intihar eğilimi artıyor.

Suriye’de altı yıldır süren şiddet ve yıkım, bölgedeki çocuklara ömür boyu sürecek zararlar veriyor. Bombardımanlar altında yaşayan, aileleri öldürülen bu çocukların bir kısmı konuşma yeteneğini bile kaybetmiş durumda.

1

Uluslararası yardım kuruluşu Save The Children’ın Suriyeli çocuklara ilişkin yayınladığı “Invisible Wounds” (Gizli Yaralar) başlıklı rapor, çocukların yaşadığı travmanın büyüklüğünü gözler önüne seriyor. Rapora göre Suriyeli çocuklara acilen müdahale edilmezse, bir neslin gördüğü zarar telafi edilemeyecek.

Save The Children’a göre, 2 milyon 300 bin çocuk Suriye’yi terk etmek zorunda kalmış. 6 yaşından küçük toplam 3 milyon Suriyeli çocuk var. Bu, çocukların savaşın içinde doğduğu anlamına geliyor.3

Suriyeli çocukların neredeyse tamamı, yaşadıkları sıkıntıların en büyük sebebinin bombardımanlar olduğunu söylüyor. Çocukların üçte ikisi sevdiklerini kaybetmiş, yaralanmış ya da evinin yıkılmasına şahit olmuş. Yetişkinler, çocukların bir kısmının konuşmakta güçlük çektiğini, yatağını ıslattığını, istemsiz altına kaçırdığını anlatıyor.

Suriyeli çocuklarda kendine zarar verme ve intihar eğilimi 12 yaşa kadar inmiş. Rapora göre “toxic stress” (zehirli stres) semptomları gösteren çocukların gelecekteki akıl ve ruh sağlıkları tehlikede. Sistematik şekilde istismara, şiddete, ihmale maruz kalındığında ortaya çıkan; beyin ve vücut gelişimini aksatan bu rahatsızlık, çocukların yaşayabileceği en tehlikeli stres durumu olarak adlandırılıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.