Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye geçen yıl AİHM’den en çok ceza alan ülke oldu

Avrupa Konseyi’nin karar organı Bakanlar Komitesi’nin 2016 yılına ilişkin yıllık faaliyet raporuna göre Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) geçen yıl en fazla tazminat cezası kestiği ülke Türkiye oldu.

AİHM, 2016 yılında toplam 88 milyon 288 bin euro ceza kesti. Bu tutarın 20 milyon 743 bin euroluk kısmı Türkiye’ye açılan davalarla ilgili. Tazminat sıralamasında Türkiye’yi, Arnavutluk (18.2 milyon Euro), İtalya (15.1 milyon euro) ve Rusya (7.3 milyon euro) takip ediyor.

Rapora göre Türkiye’nin hala uygulamadığı AİHM kararlarının sayısı 1430. Bu rakam 2015 yılında 1591 idi. AİHM kararları sıralamasında ise Türkiye üçüncü sırada. İlk sırada İtalya (2350), ikinci sırada ise Rusya (1573) var.

Kapatılan dava sıralamasında da Türkiye lider. Toplam 274 dava kapatmayla lider olan Türkiye’yi Slovenya (265) ve Rusya (261) takip ediyor.

AİHM tarafından Türkiye hakkında verilen ve uygulanmayan kararlardan 22’si beş yılı aşkın süredir yoğunlaştırılmış gözetim sürecinde.  Yoğunlaştırılmış gözetim süreci acil önem gerektiren, pilot nitelikli, yapısal sorun içeren veya devletler arası davalara uygulanıyor.  Türkiye’nin standart gözetimde bulunan dava sayısı ise 96.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.